Menu

Ciasteczkolandia

Wpisy otagowane : laska-wanilii

Waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

vanilia81

waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

Rabarbar... czekam na niego z utęsknieniem cały rok. Uwielbiam go w staromodnym kompocie, jako dodatek do tarty czy crostaty, a także w duecie z truskawkami w dżemie. Tym razem upiekłam go wg. przepisu Nigelli i wykorzystałam jako dodatek do panna cotty. Satynowa konsystencja i słodka wanilia w jej składzie (której ziarenka uparcie gromadzą się na spodzie i po obróceniu wygląda jakbyśmy posypali deser pieprzem...) polubiły się z kwaśno-słodkim rabarbarowym syropem. Taki sympatyczny, czerwcowy deser.

Pieczony rabarbar: ( na ten deser wystarczy podana niżej ilość, ja robię go z podwójnej ilości i wykorzystuje do innych deserów)

  • ½ kg rabarbaru (waga przed obraniem)
  • 150 g cukru

Składniki na panna cottę

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • 50 g cukru

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na ok. 2 cm kawałki.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zsypać cukrem, wymieszać, przykryć folią i piec pół godziny w 190°C.

Zlać do rondelka sok, który wypłynie z rabarbaru i na niewielkim ogniu gotować go redukując jego ilość o połowę (stanie się bardziej gęsty)

Wykonanie panna cotty:

Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydobyć z niej nożem czarne ziarenka i wraz z laską wrzucić do śmietany.

Całość gotować na małym ogniu, by cukier przestał być wyczuwalny pod łyżką, a śmietana nabrała aromatu wanilii.

Odlać 150 ml śmietany, dodać do niej żelatynę i dokładnie wymieszać (najlepiej małą trzepaczką) by żelatyna dokładnie się rozpuściła

Połączyć obie śmietany i raz jeszcze całość wymieszać.

Przelać do naczynek, odstawić, by deser troszkę przestygł,  następnie na kilka godzin umieścić w lodówce aż stężeje.

Polać syropem rabarbarowym z dodatkiem pieczonych łodyg rabarbaru.

Rabarbarowy dodatek może być schłodzony lub dla kontrastu podany na ciepło.

waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

waniliowa panna cotta z pieczonym rabarbarem

LODY WANILIOWE Z KREMU CUSTARD

vanilia81

lody waniliowe

W takich momentach jak ten, kiedy zatapiam łyżeczkę we własnoręcznie przygotowanych lodach waniliowych, cieszę się, że zakładając tego bloga, proszona o podanie nicku, na poczekaniu wymyśliłam ,,Vanilia81" (choć tego cyfrowego dodatku z każdą zdmuchniętą, urodzinową świeczką zaczynam żałować bardziej...) Bo wanilia (pisana przez v wygląda lepiej prawda?) to wspaniała przyprawa, dodatek, który uszczęśliwia i potrafi podnieść walory smakowe każdego deseru.

Te lody to nic innego jak mrożony krem custard, żółtka wiejskich kur ( co ja bym zrobiła bez pani Steni i jej kur) to idealne tło dla czarnych, waniliowych ziarenek. Też lubicie ten widok? Tak powinny smakować lody waniliowe.Każde. Zawsze.

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki

Mleko wlać do rondla, przeciąć laskę wanilii, czubkiem noża zeskrobać z niej ziarenka i wraz z pustą laską wrzucić do mleka, całość mocno podgrzewając (nie dopuszczając jednak do wrzenia). Zdjąć rondel z ognia i odstawić na 20 min., żeby nabrało waniliowego aromatu.

Za pomocą trzepaczki utrzeć żółtka z cukrem (można to oczywiście zrobić mikserem, ale na prawdę jest to wykonalne ręką). Usunąć z mleka laskę wanilii i wlać do niego mieszaninę żółtek z cukrem, stale mieszając.

Umyć rondel po mleku (albo użyć innego czystego)i ponownie wlać do niego mieszaninę, podgrzewając i mieszając przez ok. 10 min. aż osiągnie konsystencję kremu. Należy naprawdę stale mieszać, żeby nie otrzymać jajecznicy...Uwierzycie, że w ciągu TYCH 10 min., mojego syna akurat zebrało na czułość i kurczowo trzymał się mojej nogi, zadzwonił mąż, który pilnie potrzebował danych bankowych z internetu, a do drzwi zadzwonili sprzedawcy jajek!(tym ostatnim trzeba jednak przyznać wyczucie) 10 min.!!!

Na wszelki wypadek dobrze więc nalać do zlewu zimnej wody i gdy czujecie, ze nadchodzi niebezpieczeństwo (krem się zaczyn ważyć) należy wstawić do niego rondel i intensywnie mieszać. Kiedy krem zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba użyć silnej woli, by nie wyjeść go całego, bo jest naprawdę pyszny.

Przed mrożeniem dodać do niego ubitą (gęstą, ale nie sztywną) kremówkę i delikatnie zmieszać ją z kremem custard.

Zamrażać z użyciem maszyny do lodów,wtedy w ciągu 20 min.powinny być zmrożone, a po kolejnych 20 min. w stężeć w zamrażalce.

Jeśli nie macie maszyny masę należy przełożyć do plastikowego pojemnika i w ciągu 3 godz. mrożenia, co godzinę wyciągać i intensywnie wymieszać ręcznie, malakserem, by pozbyć się kryształków lodu, które sprawią, że deser nie będzie gładki.

Bez względu na technikę przyrządzania lody należy 20 min.przed podaniem przełożyć do lodówki, by osiągnęła konsystencję umożliwiającą wydobycie ich z pojemnika.

lody waniliowe custard

lody waniliowe custard

lody waniliowe nigella

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci