Menu

Ciasteczkolandia

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

vanilia81
Ciasto to możecie właściwie przygotować z dowolnymi owocami. Tym razem wybrałam śliwki, ale przerobiłam już wersje z jeżynami i wiśniami.

Jest banalnie proste w przygotowaniu, więc nawet, jeśli mikser trzymaliście w rękach tyle razy co ja wiertarkę, na pewno Wam uda. Poza tym nie potrzebujecie nawet wagi kuchennej, wystarczy zwykła szklanka, piekarnik, 15 minut i dobre chęci.

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 kostka masła/ margaryny ( roztopić i wystudzić)

1,5 szklanka mąki pszennej

1,5 szklanka mąki ziemniaczanej

1 proszek do pieczenia

1 kg. owoców 

Rozpuścić margarynę, wystudzić. Ubić jajka z cukrem, dolewać stopniowo margarynę, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Śliwki wypestkować. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać na blachę ciasto i powykładać wewnętrzną stroną śliwki do góry. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 40 min.

 

 

 

MUFINKI Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

vanilia81

Zmodyfikowany przeze mnie przepis na mufinki z ricotta i brzoskwiniami Anny Olson

Pycha!!!

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • ½ szklanki kremowego sera ricotta (użyłam zwyklego serka (jak na sernik)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę obranej brzoskwini
  • 2 obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie do przybrania
  • cukier do posypania

 



Przesiać mąkę do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Osobno zmieszać brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i wymieszać widelcem (Nigella tak radzi mieszać ciasto na muffinki). Dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę, zamieszać. Nakładać ciasto do formy na muffinki. Każdą mufinkę ozdobić 2 plasterkami brzoskwini i posypać cukrem. Piec 30 – 40 min, aż mufinki zbrązowieją lub po prostu do "suchego patyczka".

 

 

Ciasto klementynkowe ( Nigelli Lawson)

vanilia81

Pachnące słońcem mandarynki i migdały sprawiają, że ciasto jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. Nie zawiera ono mąki, którą w przepisie zastąpiły mielone migdały. Atutem ciasta jest również fakt, że najlepiej smakuje następnego dnia, można je zatem zrobić dzień wcześniej i w dniu wizyty gości mieć więcej czasu na przygotowanie innego elementu menu (lub pomalowanie paznokci…)

Składniki:

  • 4 duże mandarynki (ewentualnie 3 pomarańcze)
  • 6 jajek
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mandarynki ( w całości ze skórką) gotować w garnku z wodą przez ok 2 godz. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Zimne, całe mandarynki zmiksować ( można wyjąc pestki). Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ciasto będzie dość rzadkie. Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Piec ok. godziny w temp. 190- 200° C, wystudzić. Można polać odrobiną cytrynowego lukru, podać z kleksem bitej śmietany, ale i bez tego słońce w Waszych kuchniach.

 

 

MUFINKI POMARAŃCZOWO- MIGDAŁOWE

vanilia81

Muffinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub dżemikiem własnej produkcji.

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Skladniki mokre:

  • 75 g roztopionego masła
  • 100 ml wyciśnietego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajko

Piekarnik nagrzać do 200º C. Formę do mufinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki. Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok. Przełożyć ciasto do formy. Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.

 

 

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci