Menu

Ciasteczkolandia

MUFINKI POMARAŃCZOWO- MIGDAŁOWE

vanilia81

Muffinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub dżemikiem własnej produkcji.

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Skladniki mokre:

  • 75 g roztopionego masła
  • 100 ml wyciśnietego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajko

Piekarnik nagrzać do 200º C. Formę do mufinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki. Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok. Przełożyć ciasto do formy. Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.

 

 

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci