BABECZKI & MUFFINKI

sobota, 08 marca 2014

różane magdalenki

Nigella Lawson nazwała tak te delikatne, lekkie biszkoptowe babeczki, bo przypominają zwinięte pączki róż, a dodatkowo aromatyzowane są wodą różaną. Jeden z bardziej kobiecych wypieków jakie znam. Różany akcent nie jest nachalny, ale zdecydowanie wyczuwalny. To coś co warto upiec z okazji Dnia Kobiet, na spotkanie z  przyjaciółkami lub na wieczór panieński.

Składniki:

  • 50 g masła + 1 łyżka
  • 1 duże jajko
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 45 g mąki tortowej ( w oryginale włoska 00)
  • 1 łyżka wody różanej
  • cukier puder do oprószenia

Masło stopić ( na mały ogniu lub w mikrofali).

W misce ubijać mikserem przez 5 min. jajko z cukrem i szczyptą soli.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i całość delikatnie najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać.

Odłożyć łyżkę stopionego masła (posłuży do wysmarowania foremki), resztę wraz z wodą różą dodać do ciasta. Powoli, starannie całość wymieszać.

Odstawić miseczkę na godzinę do lodówki,a następnie wyjąć je pół godziny przed pieczeniem, by wróciło do temp. pokojowej.

Solidnie natłuścić wgłębienia foremki do magdalenek (masło można ponownie stopić),najwygodniej zrobić to pędzelkiem kuchennym.

Ja każde wgłębienie (ok.4 cm) wypełniłam 2 płaskimi łyżeczkami ciasta i wystarczyło mi go na 14-16 wgłębień. Nigella najpierw pisze, że potrzebujemy blachę z 24 wgłębieniami, a potem podaje, że z przepisu uzyskamy 48 magdalenek...:)  Piekłam je dwukrotnie i moim zdaniem nie ma szans uzyskania aż takiej ich ilości, co nie zmienia faktu, że nawet tuzin róż do szczęścia wystarczy...

Piec 3-5 min. w temp. 220ºC.

różane magdalenki

różane magdalenki

różane magdalenki

źródło: ,,Jak być domową boginią" Nigella Lawson

środa, 22 stycznia 2014

babeczki z nutellą

Jestem, już jestem... 7 stycznia zostałam szczęśliwą mamą malutkiej Małgosi (pochwale się nią niebawem), mogę więc powiedzieć, że najsłodsza babeczka, została już z mojego ,,piekarnika" wyciągnięta ;) Wszystko poszło dobrze, czujemy się świetnie. Doba wydaje się co prawda za krótka, by ogarnąć obowiązki domowe, trójkę dzieci, zająć się kwestiami wykończenia domu który budujemy, znaleźć czas dla siebie i bloga, ale słodkości pojawiają się na naszym stole, więc postaram się je w miarę możliwości pokazywać.

Dziś coś dla małych i dużych fanów nutelli. Proste w wykonaniu, smaczne babeczki, posypane kawałkami chrupiących orzechów laskowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo, po upieczeniu ponadziewać je nutellą...

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem :

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli
  • garść orzechów laskowych do ozdoby

Zmiksować mascarpone z nutellą na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

 babeczki z nutellą nutella cupcake

bbeczki z nutellą

przepis własny

środa, 31 lipca 2013

pełnoziarniste muffiny z czarną porzeczką

Czarna porzeczka spotkała z pełnoziarnistą mąką, tworząc ciekawą wersję muffinek, do której z pewnością powrócę. Wspaniałe szczególnie na ciepło, choć wystudzone także smakują dobrze (np. jako pieczywo śniadaniowe, czy do zabrania na piknik). Naprawdę warto upiec!

Zapraszam wszystkich do polubienia Ciasteczkolandii na Facebooku, brakuje kilku osób, by było nas tam tysiąc! :)

 Składniki:

(na ok. 9 szt, tradycyjnej wielkości muffinek)

  • 120 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g czarnej porzeczki (użyłam agrestoporzeczki)
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 200 mleka

Wsypać do miseczki oba rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia i sól- wymieszać.

Porzeczki umyć, oddzielić od łodyżek (najwygodniej zrobić to przy pomocy widelca), osuszyć i wsypać do mąki, delikatnie wymieszać.

Masło roztopić i ostudzić.

W drugiej miseczce wymieszać cukier z jajkiem, mlekiem i masłem.

Wlać powstałą mieszaninę do miseczki z mąką i szybko, niedbale wymieszać, tylko tak, by składniki obu miseczek się połączyły, uważając, by nie rozgnieść owoców.

Papierowe foremki umieścić w formie do muffinek napełnić do 2⁄3 wysokości ciastem.

Jeśli używacie takich sztywnych, papierowych foremek jak ja, albo silikonowych wystarczy ustawić je na blaszce.

Piec ok. 20 min w 200°C.

Gotowe popękają i z wierzchu zbrązowieją.

Wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygną i podawać.

Uwagi:

Zamiast mieszaniny mąki pełnoziarnistej i zwykłej można oczywiście użyć tylko 200 g mąki zwykłej.

 

pełnoziarniste muffiny z czarną porzeczką

pełnoziarniste muffiny z czarną porzeczką

pełnoziarniste muffiny z czarną porzeczką

pełnoziarniste muffiny z czarną porzeczką

źródło: ,,Pieczenie jest łatwe"wyd. Reader's Digest z moimi małymi zmianami

poniedziałek, 20 maja 2013

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

Krem kasztanowy...Kupiłam go wcale nie z ciekawości jak smakuje, a ze względu na jego słoiczek, jestem bowiem fanką słoiczków konfitur i kremów firmy Bonne Maman. Sam krem po skosztowaniu trochę mnie rozczarował: specyficzny, mdławy, mało wyrazisty, słodki. Wiem, że ma swoich wielbicieli w takiej czystej postaci, ale do mnie nie trafia. Kiedy jednak wykorzystałam go jako składnik babeczek pokazał  swoje drugie, jakże miło zaskakujące oblicze. Muszę to napisać-  babeczki z kremem kasztanowo waniliowym to najlepsze babeczki jakie miałam okazję kiedykolwiek upiec. Z taką lekkością, puszystością i ciekawym smakiem jeszcze się nie spotkałam. Kasztanowo-waniliowa nuta jest subtelna, ale zapada w pamięci. Całej naszej czwórce smakowały zarówno w wersji śniadaniowej ( bez kremu), jak i deserowej otulone kremem kasztanowo-serowym.

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kremu kasztanowego z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem kasztanowo- serowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g kremu kasztanowego z wanilią

Zmiksować składniki na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, ozdobić wg. uznania.

 

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

przepis własny

piątek, 22 marca 2013

babeczki kaczuszki cupcake duck

W oczekiwaniu na wiosnę...

Poszukując idealnego kremu do babeczek...

Z sympatii mojego małego syna do kur i kaczek,

powstały te żółte słodziaki.

Kurczaki (które mimo zmniejszenia dziobów, nadal nazywane są przez moje dzieci kaczuszkami) nie tylko wywołują uśmiech na twarzach i przepełniają optymizmem, ale są także smaczne! Twarożek niweluje nadmierną słodycz kremu i sprawia, że jest aksamitny (w temperaturze pokojowej), dobrze się nakłada i zachowuje nadany mu kształt. Przechowywany w lodówce tężeje, więc jeśli w trakcie nakładania stanie się za miękki, włóżcie go na kilka minut do lodówki. Bardzo go polecam.

Bazą kurczaczków może być Wasz ulubiony przepis na babeczki, ja wybrałam cytrynowe, ze względu na orzeźwiający, wiosenny smak.

Składniki babeczek (na ok. 6-7 kaczuszek):

  • 120 g mąki tortowej
  • 125 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru ( najlepiej drobnego)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z cytryny (najlepiej ekologicznej, dobrze umytej cytryny)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przesiać do misy miksera mąkę, dodać jajka, masłoi skórkę z cytryny, całość zmiksować. Na koniec dodać sok z cytryny i mleko i ponownie zmiksować.

Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.

Wyłożyć papilotkami 6-7 wgłębień formy do klasycznych muffin, oraz tyle samo do minimuffinek.

Napełnić je ciastem do ¾ wysokości.

Piec w temperaturze 200°C prze ok.z 15 min., mniejsze kilka minut krócej (do tzw.suchego patyczka)

Krem:

  • 235 g cukru pudru
  • 55 g miękkiego masła
  • 70 g twarożku kanapkowo-sernikowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika
  • oczy, dzioby (opis poniżej)

Masło zmiksować dokładnie z masłem, a następnie stopniowo dosypywać cukier puder ciągle miksując. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, barwnik (dodawać go po odrobinie, aż do uzyskania oczekiwanego koloru) i raz jeszcze połączyć całość, by kolor był jednolity.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (lub woreczka z przyciętą końcówką) i za pomocą tylki nakładać na babeczki krem tworząc okręgi i zaczynając od zewnętrznych,  kierując się ku środkowi. Dobrze jeśli w miejscach, gdzie znajdzie się kuper, pociągnięcia kremu będą dłuższe.

Po ozdobieniu kremem mini babeczek, które będą głowami przytwierdzamy oczy i nos ( przed połączeniem ich z tułowiem dobrze włożyć je na chwilę do lodówki, by masa zastygła i elementy dobrze się trzymały.

Połączyć ze sobą obie babeczki. Przechowywać w lodówce, przed podaniem zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, krem odrobinę zmięknie, a babeczki będą smaczniejsze.

Uwagi:

Szczęśliwie jestem w posiadaniu jadalnych oczu i marchewek z marcepanu (które po przycięciu sprawdziły się w roli dziobków). Można to obejść przygotowując oczy z odrobiny rozpuszczonej białej i gorzkiej czekolady, a nosy spróbować wykroić ze zwykłej marchewki. Stosuje barwniki w żelu, ale możliwe, że sprawdzi się powszechnie dostępna kurkuma. Do wykonania ,,upierzenia" przyda się tylka numer 16.

babeczki kaczuszki cupcake duck

babeczki kaczuszki cupcake duck

babeczki- moja cytrynowa wersja klasycznych babeczek Nigelli Lawson

źródło przepisu na krem (zamieniłam ekstrakt waniliowy na sok z cytryny), źródło inspiracji

poniedziałek, 21 stycznia 2013

lekkie babeczki z czereśniami

Gdybym nie piekła ich w tygodniu na podwieczorek dla rodziny, czułabym się zapewne zawstydzona faktem, jak banalne są w wykonaniu. Jeśli potrzebujecie kulinarnego wycisku z rękawem cukiernicznym w dłoni, roztapianiem składników w kąpieli wodnej i sterty do pozmywania po wszystkim, to Was zawiodę. Jest banalnie, szybko i niedrogo. Brzmi skromnie, ale uwierzcie, że niebywała lekkość i letnia, owocowa wkładka w postaci czereśni powodują, że trudno im się oprzeć. Zjadłam 5...

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g oleju (+ 3 łyżki do wysmarowania foremki)
  • 130 g odtłuszczonego mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści wydrelowanych czereśni (mogą być mrożone)

Jajka ubić z cukrem, dolać olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Całość dokładnie wymieszać, tak by składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Wgłębienia w foremkę do muffinek, wysmarować olejem, lub wyłożyć papilotkami

Każde wgłębienie wypełnić ciastem do ¾ wysokości.

Do każdej babeczki włożyć 3-4 czereśnie (jeśli są duże, warto je przeciąć)

Piec w piekarniku nagranym do 175°C przez 15-20 min.

Babeczki delikatnie wyciągnąć z foremki, gdy przestygną.

lekkie babeczki z czereśniami

lekkie babeczki z czereśniami

Przepis inspirowany superlekkimi ciasteczkami z czereśniami z książki Singrid Verbert ,,Smakowite prezenty"

poniedziałek, 10 grudnia 2012

migdalowe babeczki

Lubię, gdy otaczające mnie przedmioty do siebie pasują. Nie akceptuję dwóch różnych szklanek na stole, talerzyków z deserem z ,,różnej parafii", a kawy podane w filiżankach z innego serwisu, odbierają mi na nią ochotę. Słoiczki z galaretkami z jeżyn mam inaczej ozdobione niż te z pigwy. Nawet szczoteczki do zębów musimy mieć z mężem tej samej firmy, we współgrających kolorach, bo inaczej czułabym się źle. Maja wzdycha ,,Tatoooo ta spinka nie pasuje do bluzeczki i skarpetek" - moja Córeczka. Odnoszę nawet wrażenie, że desery które przygotowuję są czasem odbiciem tego co widzę za oknem. Kiedy piekłam te babeczki padał śnieg...Jeśli ktoś nie dostrzegł dodam jeszcze, że patera na zdjęciu jest błękitna w białe kropki i wtedy już na pewno poczujecie o co chodzi...Ale czy to źle?

Jakie są te babeczki? W sam raz słodkie, wilgotne, z delikatną migdałową nutą, śmietankowo-budyniową, miłą niespodzianką w środku i śniegową czapą z mascarpone. Krem dobrze się wyciska cukierniczą szprycą, mimo iż nie składa się z cukru pudru i masła. Skoro wersja z orzechami włoskimi powstała z miłości do jesieni, te musiały zyskać przydomek ,,zimowe".

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 300 ml mleka
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 5 łyżeczek cukru

Krem :

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować masło z cukrem, dalej miksując dodać jajka i mleko. Do masy przesiać mąkę całosć ponownie zmiksować.

Piec w temperaturze 200°C przez 12—15 min. (do tzw. suchego patyczka)

Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu zużywając tylko 300 ml mleka ( w 100 ml rozpuścić proszek i cukier, resztę zagotować). Ostudzić

Wystudzone babeczki nadziewać budyniem. Najłatwiej zrobić to rękawem cukierniczym z końcówką umożliwiającą nadziewanie, ale równie dobrze można przeciąć babeczki na wysokości papierowej papilotki i posmarować je w środku budyniem.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Wmieszać w masę mascarpone (na niskich obrotach miksera)

Na babeczki nałożyć (najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej) kremem i ozdobić wedle uznania.

babeczki migdałowe

babeczki migdałowe

 

migdałowe babeczki

migdałowe babeczki

Przepis własny.

Za udostępnienie uroczych papilotek i doskonałej posypki dziękuję firmie Staedter

środa, 17 października 2012

scones

Brytyjski zwyczaj 5 o'clock zawsze bardzo mi się podobał. Nic dziwnego, przecież podwieczorek to mój ulubiony posiłek! W Lidlu trwa tydzień kuchni brytyjskiej, postanowiłam obchodzić go w tamtejszym klimacie . Na moim ,,królewskim dworze" mamy co prawda zwyczaj ,,czwarta godzina" i pijamy wówczas kawę, ale czyż należy być otwartym na świat? Pewnie jestem beznadziejnie staroświecka, ale widok eleganckiego porcelanowego czajniczka mnie rozczula, a ideę codziennego zasiadania do podwieczorku o konkretnej godzinie, uważam za uroczy i nie dziwię się królowej Elżbiecie II, że tak o niego dba. W końcu to idealny czas, by pobyć razem z rodziną czy spotkać się z przyjaciółmi. Brytyjczycy do pijanej wówczas herbaty (z dodatkiem mleka), podgryzają ciasteczka lub kanapki. Bardzo popularne są tzw. scones, czyli coś pomiędzy ciastkami a bułeczkami. Ja przygotowałam wersję cytrynowo limonkową. Byłam zdziwiona jak mało z nimi pracy. Pół godziny dzieli Was od królewskiego podwieczorku!

Składniki:

  • 230 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła ( o temp.pokojowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok.150 ml mleka (+ trochę do posmarowania scones przed pieczeniem)
  • łyżka soku z cytryny i pół startej skórki z limonki 
  • do podania marmolada cytrynowo- limetkowa i czajniczek herbaty 5 o'clock marki Hatherwood (do nabycia w Lidlu) *

Piekarnik rozgrzać do temp. 230°C.

Do misy miksera przesiać mąkę z proszkiem i cukier. Wymieszać mikserem (dla miksera planetarnego przepis sugeruje prędkość 2) dodać masło i ponownie wymieszać, tak by powstały grudki. Nie przerywając miksowania wlewać mleko, sok z cytryny i skórkę z limonki, aż całość zacznie się zlepiać w ciasto.

Wyłożyć je na stolnice lekko posypaną mąką i przez krótką chwilę wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać z niego, foremką lub kieliszkiem 2 cm koła.

Układać scones na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętając o niewielkich odstępach) i posmarować mlekiem. Piec ok. 10 min., do momentu aż urosną i się zarumienią. Najlepiej wyciągnąć jednego i przeciąć sprawdzając, czy w środku nie ma śladów surowego ciasta. Podawać (najlepiej ciepłe) z marmoladą cytrynowo- limetkową.

cytrynowo-limonkowa

scones

scones

scones

herbata 5'o clock

źródło: zmodyfikowany przepis na scones z książki ,,Gotuj z KitchenAid".

*WPIS ZAWIERA LOKOWANIE PRODUKTÓW

Marmolada limetkowo-cytrynowa

Jestem miłośniczką samodzielnego przygotowania przetworów, ale nawet ja uważam, że warto czasem odpuścić i pewne rzeczy kupić. Mam tu na myśli takie, których składniki są wyszukane, lub też używamy ich bardzo sporadycznie.Tak jest z produktem o którym piszę. Pierwsza rzecz, jaka nasunęła mi się na myśl, to to, że producenci błędnie, moim zdaniem produkt nazwali. Marmolada oznacza przecież przetarte owoce, ten produkt jest na bazie soku, ma przewagę cukru i przezroczystą barwę. To nic innego jak galaretka! Mniejsza o nazwę, ważne jest to, że aromat limonek dominuje i jest dokładnie taka, jak sobie wyobrażałam oglądając słoiczek. Zwarta, (bardziej niż te, które robię), pachnąca latem, duży plus za kawałki skórki limonki. Nie jest to coś, czego zjemy na kolację pół słoika (notabene dużego, bo aż 454 gramowego), a następnego dnia zapragniemy na śniadanie. To coś czym będziemy się zachwycać jadając od czasu, do czasu. Produkt wyprodukowany w Anglii. Polecam jako dodatek do scones czy tostów. Myślę, że mogłaby się zgrać z kurczakiem, ale nie czuje się kompetentna w tym temacie.

Herbata 5 o'clock tea marki Hatherwood

Nie jestem kiperem, nie piję herbat tyle, co Brytyjczycy starej daty, nie potrafię pokochać herbaty zielonej (choć wiem, że jest zdrowa) i czerwonej (choć doceniam jej odchudzające właściwości), ale umiem odróżnić herbatę dobrą jakościowo, od taniej i ta, którą wybrałam z oferty tygodnia Brytyjskiego w Lidlu i prezentuje z pewnością można zaliczyć do grupy pierwszej. Ma głęboki, ale delikatny, nie narzucający się smak i ładną, bursztynową barwę. Jedna saszetka-piramidka, w ciągu dwóch minut zaparza idealną herbatę. Zabawny może wydać się fakt, że wyprodukowano ją w Niemczech, myślę jednak, że Anglicy nie zaprzeczyliby walorom, które moim zdaniem posiada i z przyjemnością wypiliby filiżankę, czy dwie...

środa, 10 października 2012

babeczki orzechowe

Kocham jesień. Zapach palonych w ogrodach liści, klosze w kratę, serenady deszczu wygrywane na parapetach, korowody parasoli na ulicach, szarlotkę na ciepło, kasztany znalezione w kieszeniach płaszczy. Żadna inna pora roku nie ma takich barw, nigdy nie smakują lepiej babeczki ze świeżo ususzonymi orzechami...

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • kilka łyżek pełnotłustego mleka

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować masło z cukrem, dalej miksując dodać jajka, mleko, przesianą mąkę i zmielone orzechy.

Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.

Z podanej porcji otrzymacie 12 klasycznych babeczek, ja piekłam w formie do mini muffinów, więc wyszło więcej.

 babeczki orzechowe

babeczki z orzechami

babeczki orzechowe

babeczki orzechowe

źródło: klasyczny, bardzo popularny przepis na babeczki (np. z ,,Nigella gryzie") dodałam jedynie orzechy, choć równie dobrze można nimi zastąpić część mąki.

wtorek, 17 lipca 2012

bree vaan de kamp muffins

 

"Bree Van De Kamp, która mieszka obok, przyniosła kosze ciastek. Słynie z dobrej kuchni i z tego, że sama szyje sobie ciuchy, uprawia ogród i zmienia pokrycie mebli. Wszyscy znali jej rozliczne talenty i uważali, że jest idealną żoną i matką. Wszyscy... z wyjątkiem jej rodziny..."[Mary Alice Young]

Dziś taki mały wpis-żart. Zaczęło się od tego, że Ktoś powiedział, że przypominam mu Bree z serialu ,,Gotowe na wszystko". Zaintrygowana obejrzałam pierwszy odcinek i ...przepadłam. Nigdy nie byłam maniaczką seriali, właściwie żadnego nie śledzę na bieżąco, ale ten serial pochłonął mnie całkowicie. W dużej mierze dzięki Bree właśnie.

Mogę wymieniać jak dużo nas różni: ja nie potrafię szyć, nie jestem aż taka uporządkowana i religijna, potrafię wyjść z domu w jeansach, mając niepościelone łóżko (ona nigdy...), mam większe poczucie humoru, ale mimo to, skłamałabym mówiąc, że nie widzę w niej sporej cząstki siebie. I właściwie nie wiem czy to dobrze, czy źle...Co nas łączy? Miłość do pieczenia i pereł. Podobny sposób myślenia i styl, obsesyjne (męczące wręcz) przywiązywanie wagi do drobiazgów, potrzebę nieustannej czystości w domu, dbania o rodzinę. Podobna fryzura i ten sam wzrost :)

Bree pewnie nie jest ideałem kobiety, ale ja ją uwielbiam i dlatego przedstawiam Wam dziś przepis na jej popisowe muffiny z jagodami, którymi obdarowuje sąsiadów... Nie muszę dodawać, że są perfekcyjne...

 

  źródło obrazka: http://desperatehousewives.wikia.com

 

 

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g jagód (mogą być mrożone)
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzać piekarnik do 180° C.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami

Zmieszać ze sobą roztopione, przestudzone masło, mleko, jajka, solą i cukier.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do pierwszej mieszaniny, na przemian z mlekiem, dodać wanilię.

Dodać jagody i delikatnie wmieszać je w masę

Napełnić ciastem papilotki i piec przez około trzydzieści minut.

MUFFINY BREE VAN DE KAMPF

BREE HODGE MUFFINY

MUFFINY JAGODOWE BREE

Przepis pochodzi z książki "The Desperate Housewives Cookbook" Christopher Styler & Scott Tobis

 
1 , 2
Tagi
Instagram
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl

Ulubiony sklep

pretty home interiors
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Top Blogi Smaczneblogi.pl