BEZY

środa, 09 kwietnia 2014

kłopotki beziki orzechowe

Będąc ostatnio w księgarni rzuciła mi się w oczy książka Magdaleny Kordel ,,Malownicze.Wymarzony dom". Uśmiechnęłam się, bo jej tytuł i sielski klimat okładki przypomniał mi o tym, że za kilka miesięcy i ja zamieszkam w wymarzonym domu na wsi...

Kilka dni później (jak ja lubię takie znaki!) Asia z Book me a cookie zaprosiła mnie do zabawy, polegającej na upieczeniu swojej wersji ,,kłopotek"-ciasteczek, które w powieści piekła jedna z bohaterek.

Od razu wiedziałam, że moje kłopotki muszą być malutkie, słodkie, z czekoladą (wiadomo, czekolada nie pyta- czekolada rozumie...) i orzechami (bogactwo magnezu).

Tak powstały te malutkie, mocno orzechowe, delikatnie chrupiące beziki, połączone ze sobą czekoladą.

Wyciskanie bezików to wdzięczne i relaksujące zajęcie gdy jest nam źle, o wyjadaniu resztek rozpuszczonej czekolady nie wspomnę...

Na koniec mała niespodzianka! Na dniach ogłoszę na blogu KONKURS, w którym do wygrania będą książki, już dziś zapraszam Was do udziału.

Składniki:

  • 2 duże białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier.

Do ubitych białek przesiać kakao, dodać mielone orzechy i całość dokładnie, delikatnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ok. 2cm beziki, zachowując odstęp między nimi.

Piec w temp.175ºC przez 15min.

Po upieczeniu przełożyć je na metalowa kratkę by przestygły.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.

Na przestudzonego bezika nałożyć łyżeczkę czekolady złączyć go z drugimi odstawić, by czekolada stwardniała.

Beziki można przechowywać kilka dni w metalowej puszce.

 

kłopotki beziki orzechowe

kłopotki beziki orzechowe

sobota, 29 czerwca 2013

beza pavlova z truskawkami

Chrupiąca z wierzchu, mięciutka i puchata w środku, pokryta warstwą bitej śmietany.

Beza Pavlovej. Od paru dobrych lat, u nas to ,,must have" każdego lata. Wcale mnie nie dziwi, że od niespełna 90 lat Australijczycy spierają się z Nowozelandczykami, kto z nich pierwszy przygotował ten deser dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawlowej (biała beza ma przypominać jej spódniczkę)

Prosta w wykonaniu, urocza wizualnie i choć słodka, nie znam osoby, która by nią pogardziła. Prawie zawsze kończy się na dokładce. Niech Was nie kusi dodanie cukru pudru do bitej śmietany. Naprawdę nie jest to konieczne. Nie zaszkodzi za to dodanie kilku listków mięty...

Składniki:

  • 6 białek (z dużych jaj)
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka octu winnego ( ewentualnie zwykłego)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

do podania:

  • 500 ml śmietany kremówki (użyłam 400 ml)
  • kilka garści truskawek
  • listki mięty (opcjonalnie)

 

Białka ubić na pół sztywno, a następnie ubijając dodawać po łyżce cukru, aż stanie się sztywna i błyszcząca.

Na tym etapie dodać także skrobię i ocet.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20-23 cm.

Przełożyć pianę na odrysowane koło, delikatnie wygładzić.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150° C. i piec przez ok. godzinę i kwadrans. Beza powinna być krucha i sucha z zewnątrz, a po naciśnięciu sprężysta.

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę, aż do ostygnięcia (nawet na całą noc)

Przed podaniem przełożyć odwrócić bezę do góry nogami (nie jest to konieczne, ale w ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię).

Schłodzoną (!) śmietanę kremówkę ubić (nie musi być bardzo sztywna), rozłożyć ją na deserze i ozdobić umytymi, obranymi truskawkami i listkami mięty.

Więcej o tym, jak upiec bezę idealną przeczytacie tutaj :)

 

beza pavlova z truskawkami

beza pavlova z truskawkami

beza pavlova z truskawkami

Źródło przepisu: Nigella Lawson ,, Lato w kuchni przez okrągły rok"

czwartek, 16 sierpnia 2012

 BEZIKI

Umorusana buzia, posklejane włosy, okrzyki radości na widok wzorku wychodzącego przez metalową końcówkę rękawa cukierniczego. Taaak...piekłyśmy z Mają bezy. Beziki właściwie, bo są takie maleńkie. Słodkie, urocze w swej prostocie, idealne do podgryzania, lub jako składnik deseru ( o tym niebawem...). Szybkość z jaką znikają jest imponująca, a przepis tak banalny, że nawet moja czterolatka umie go wyrecytować (tak, wierszyków staram się ją także uczyć...)

Składniki:

  • 2 białka jajek (używam L z wolnego wybiegu, ewentualnie chowu ściółkowego)
  • 140 g cukru (jeśli chcecie by były delikatne, użyjcie drobnego)
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypywać cukier i dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy.

Blachę wyłożyć papierem (lub matą) do pieczenia.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać  małe beziki, zachowując niewielkie odstępy między nimi. Piec, a właściwie suszyć w temp. 100°C przez ok.45 min.

Beziki można przechowywać, w szczelnej puszce do 7 dni.

beziki

Tagi: białka
10:55, vanilia81 , BEZY
Link Komentarze (6) »
wtorek, 31 stycznia 2012

Odliczania ciąg dalszy. Do Walentynek zostały 2 tygodnie. Zamysł tego deseru był taki : miało być leciutko, puchato, słodko i różowo. I jest... Jestem pewna, że każda Barbie zrobi na Walentynki takie bezy swojemu Kenowi :)

Składniki bezy:

4 białka

220 g cukru (najlepiej drobnego)

szczypta soli

łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do 200°C .Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować (z foremki, szablonu lub  od ręki jeśli potraficie) ołówkiem serca (moje miały ok. 10 cm)

Białka ubić, dodać sól i esencję waniliową, a pod koniec stopniowo cukier, aż piana będzie całkiem sztywna.  Przełożyć równomiernie na odrysowane serca, włożyć do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 175°C. Piec ok. 45 min.  Gotowa z góry będzie krucha, a w środku sprężysta. Najlepiej wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ją tam do ostygnięcia.

 

Składniki kremu:

250 ml śmietany kremówki

1 galaretka malinowa (ewentualnie inna czerwona)

ok. 200 g mrożonych malin

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno. Do galaretki wrzucić zamrożone maliny i całość dodać do śmietany. Ja miksowałam chwile mikserem, żeby maliny całkiem się rozpadły. Odstawić na chwilę do lodówki, kiedy masa będzie wystarczająco zwarta nakładać na bezy. Możemy nałożyć 2 serduszka na siebie, tworząc w ten sposób mały torcik lub pojedynczo.

Bezy upiekłam dzień wcześniej i czekały sobie na krem w piekarniku .Pamiętajcie, że po nałożeniu kremu i zostawieniu ich w lodówce nabiorą wilgoci, staną się miękkie, a nie o to chodzi. Z podanej porcji wychodzi ok 10 serduszek, mozna ją oczywiście proporcjonalnie zmniejszyć. Ja do połowy piany dodałam kokos, a nadmiar kremu poradziłam sobie osobiście, sukcesywnie go podjadając z lodówki.

Przepis własny inspirowany tortem Pawłowej i kremem, który w wersji truskawkowej znany jest w internecie.

 

 

piątek, 13 lipca 2007

Składniki bezy:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (zwykły ocet lub soku z cytryny też będzie ok.)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 

Przybranie:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki truskawek 

Piekarnik rozgrzejcie do 180°C. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijać, stopniowo dodając szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą, ocet winny i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować (ale nie flamastrem, żeby nie wybrudzić bezy!)okrąg  średnicy  23 cm , umieścić na blaszce i wypełnić go bezową pianą. Piec kilka minut w 180° C, a następnie zmniejszyć do temperatury 150°C i piec ok. godziny, później zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ubić (schłodzoną!) śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru pudru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Jeśli spodziewacie się większej ilości gości proponuje zrobić bezę z 6 białek, kierując się zasadą -  na każde białko 4 łyżki cukru.

Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i poukładać truskawki

 

 

 

 

Tagi
Instagram
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl

Ulubiony sklep

pretty home interiors
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Top Blogi Smaczneblogi.pl