Menu

Ciasteczkolandia

SERNIKI

Sernik subtelnie kawowy

vanilia81

sernik subtelnie kawowy

Zacznę od tego, że sama baza sernika jest przepyszna, kawowe dodatki w postaci kawy w polewie i kilku pokruszonych kawowych (tych dwukolorowych) czekoladek Merci sprawia tylko, że jest jeszcze bardziej dostojny i wyrazisty w smaku. Oczywiście każda inna pokrojona, kawowa czekolada tego typu da nam ten miły dla oka i podniebienia efekt. Bardzo polecam.

temperatura pieczenia: 140°C

czas pieczenia: 1 godz 30 min.

użyta foremka: okrągła, 23 cm przekroju

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych, maślanych ciasteczek
  • 50 g masła

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg białego, mielonego sera
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 czekoladki Merci (to te dwukolorowe) lub ok. 12 kostek innej dwukolorowej czekolady kawowej

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek (albo zmiksować w malakserze)

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i mąkę.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 140°C przez ok. 1 godz. 15 min.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Polewa:

Śmietankę podgrzać, wsypać do niej kawę i połamaną czekoladę.

Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.

Ostudzić chwilę i polać nią sernik, a następnie jego brzegi posypać pokrojoną czekoladą kawową.

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

sernik subtelnie kawowy

kawa z pianką

 

Sernik kajmakowo- kokosowy

vanilia81

sernik kokos kajmak

Kiedy prosty sernik oblejemy słodkim szczęściem w postaci masy krówkowej i posypiemy go płatkami kokosowymi, od razu awansuje on w cukierniczej lidze, zdecydowanie zyskując na smaku i wyglądzie.

Pieczony jest dłużej niż większość serników, ale za to w niższej temperaturze, co wpływa na jego konsystencję. Nie jest tak lekki i piankowy, jak sernik pieczone z dodatkiem ubitych białej, nie jest także tak zwarty i tłusty, jak te z 10 jajkami i masłem.Jest taki w sam raz. Nie zdarzyło mi się też, żeby popękał. Bardzo udany wypiek.

Jeśli nie dysponujecie gotowymi płatkami kokosowymi ( to nie to samo co wiórki!), to możecie spokojnie zastąpić je płatkami migdałów (także uprażonymi), będzie bardziej chrupiąco. Aby podkręcić kokosowy smak sugeruję użyć budyniu kokosowego i dodać odrobinę ekstraktu kokosowego lub kilka łyżek likieru Malibu.

Składniki:

Spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek 
  • 50-70 g masła w zależności od rodzaju ciastek

Masa:

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 800 g białego, mielonego serka
  • 200 g cukru (najlepiej pudru lub drobnego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)

Polewa:

  • 3/4 słoiczka masy krówkowej  (lub ok. pół puszki masy kajmakowej*)
  • kilka łyżek płatków kokosowych 

 

Ciasteczka umieścić w woreczku i z pomocą wałka rozkruszyć tak, by przypominały piasek.

Dodać roztopione, ostudzone masło i dokładnie wymieszać ( równie dobrze można te dwa składniki zmiksować).

Spód tortownicy o średnicy ok. 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowac masłem.

Przesypać ciasteczka i wylepić nimi spód i boki formy, dobrze dociskając palcami lub łyżką

Odstawić do lodówki.

Ser zmiksować dokładnie z cukrem, dodać pojedynczo jajka i budyń.

Przelać masę na przygotowany spód i piec w 130°C przez ok 1,5 godz.

Sernik będzie gotowy, gdy jego środek będzie ścięty.

Po wyłączeniu piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do wystygnięcia (np. na noc) 

Wystudzony sernik polewamy kremem krówkowym (ten, którego użyłam dał się ładnie rozsmarować, ale jeśli użyjecie masy kajmakowej z puszki, to sprawę ułatwi podgrzanie jej.

Płatki kokosowe uprażyć kilka minut na suchej patelni i posypać nimi polewę.

*masę kajmakową możemy kupić gotową, lub zrobić samemu gotując zamkniętą puszkę słodzonego, skondensowaanego mleka przez minimum 2 godz.

 

sernik kokosowo kajmakowy

sernik kokosowo-kajmakowy

sernik kokosowo-kajmaakowy

sernik kokosowo kajmakowy

Przepis inspirowany przepisem z książki E.Mórawskiej ,,White Plate'' 

Lekki serniczek na zimno z jogurtem i puree truskawkowym na spodzie z musli

vanilia81

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

Kiedy w serniku na zimo śmietanę kremówkę zastąpimy naturalnym jogurtem, dodamy do niego kilka garści zmiksowanych truskawek i podamy go na spodzie z chrupiącego musli powstanie lekki, letni deser. Jeśli dodatkowo wbijemy w niego świeczki sprawdzi się jako tort dla czerwcowego solenizanta. Warto wówczas ozdobić go bezikami z tego przepisu. W wersji light wystarczy po prostu na jego górze umieścić dorodne truskawki i listki mięty.

Składniki:

Spód:

  • 150 g musli crunchy (użyłam truskawkowego)
  • 70 g masła

Spód i boki foremki o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą

Musli pokruszyć, umieścić w miseczce i zalać rozpuszczonym masłem)

Dokładnie wymieszać masę i wyłożyć nią, dociskając dłonią spód formy.

Odstawić do lodówki, na czas przygotowania musu.

Mus:

  • 500 g mielonego białego serka
  • 390 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalnie Gęsty)
  • 300 g truskawek 
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 80 ml mleka

Mleko dobrze podgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia.

Ser zmiksować z jogurtem naturalnymi

Truskawki zblendować (lub utrzeć, rozgnieść tak by uzyskać puree) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Owocowy mus przelać do serka i jogurtu i ponownie zmiksować.

Do żelatyny dodać trochę różowej masy i dobrze wymieszać, a następnie  całość dodać do masy i ponownie dobrze zmiksować.

Wylać całość na przygotowany wcześniej spód (powinien być zastygnięty i twardy).

Odstawić do lodówki na kilka godzin (a najpewniej na całą noc)

Ozdobić bezikami lub świeżymi truskawkami.

Beziki można upiec dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w puszce, ważne jedynie by nakładać je na torcik tuż przed podaniem, bo dość szybko na nim miękną.

 

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

jogurtowy torcik z musem truskawkowym i musli

patera

przepis własny

Sernik z jeżynami

vanilia81

sernik z jeżynami

Czarne, wyrafinowane w smaku siostry malin. Pyszne i aromatyczne zarówno te drobne, leśne, jak i dorodne, ogrodowe. Jeżyny...Zaprzyjaźniłam je z sernikiem, dodały mu fajnego akcentu smakowego, stanowiąc jednocześnie jego ozdobę. Jest to jakiś sposób na pożegnanie lata...

Składniki spodu:

  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 70 g masła

 

składniki masy serowej:

  • 700 g mielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 3 duże jaja
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu wanilii
  • galaretka cytrynowa, leśna lub Tortenguss
  • kobiałka jeżyn

 Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową.

Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta- możliwie jak najdrobniej. Powstałe okruszki przesypać je do miseczki. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, by uzyskać jednolitą, wilgotną masę. Wyłożyć nią spód i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, po czym całość wstawić do lodówki na 15 min.

Piekarnik nastawić na 175°C.

Ser zmiksować, dosypując cukier, cukier waniliowy i pojedynczo jajka.

Wyjąć tortownicę z lodówki, na spód wylać połowę masy. Rozsypać na nią kilka garści umytych, osuszonych jeżyn i przykryć je resztą masy.

Piec ok. 50 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim sernik jeszcze przez kwadrans. Następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wystudzony sernik ozdobić resztą jeżyn i polać cienka warstwą tężejącej galaretki (przygotowanej według przepisu na opakowaniu). Wystarczy połowa opakowania.

Przed podaniem sernik powinien poleżeć kilka godzin w lodówce.

sernik z jeżynami

sernik z jeżynami

sernik z jeżynami

przepis własny

Serniczki z nutellą

vanilia81

 serniczki z nutellą

3 kobiety, 3 desery z nutellą, 3 godziny gadania o tym, jak skomplikowane potrafi być życie, o tym czy należy iść za głosem serca, czy słuchać rozumu. O monotonii życia, pokusach, motylach w brzuchu, które boją się zatrzepotać. O marzeniach, przyszłości, o tym co niepewne i tym co przewidywalne do bólu. O tym, jak to dobrze dla kobiet, że walizki mają kółeczka i o ,,nowej miotle, która najlepiej zamiata"... S widzisz chusteczki z Hello Kitty nie były wcale potrzebne! K wygląda na to, że nie pozostaje nam nic innego jak polerować tą rutynę życia, aż nabierze idealnego połysku...Dziękuje Kochane...

Deserki te to nic innego, jak sernik orzechowo-czekoladowy na zimno, z najnowszej książki Nigelli Lawson podany w innej formie. Wiem, że ze słoikiem nutelli trudno konkurować, ale one tak ładnie wyglądają, że chyba warto...

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 100 g herbatników typu digestive
  • 30 g masła
  • 250 g białego, mielonego twarogu o temperaturze pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella (użyłam Choco nussa z Lidla)
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 30 g cukru pudru

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piach, dodać łyżkę nutelli, mięciutkie masło i miksować, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodać 12 g siekanych, prażonych wcześniej na patelni orzechów laskowych i ponownie miksować pulsacyjnie parę razy.

Napełnić tym szklane naczynka/kieliszki/szklaneczki, w których będzie deser podawany. Jeśli nie są bardzo szerokie, to sugeruję 1/3 wysokości będzie ładnie wyglądała. Podociskać łyżeczką i wstawić do lodówki, na czas przygotowania kolejnej warstwy.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać nutellę i miksować, aż całość się połączy.

Powstałą masą napełnić naczynka z lodówki, posypać każdy serniczek resztą prażonych, posiekanych orzeszków laskowych i ponownie odstawić do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej całą noc.

Uwagi:

Aby przygotować sernik w klasycznej wersji, to należy postępować identycznie, używając jednak 250 g ciasteczek i 75 g masła do wyłożenia dna foremki o przekroju 22-23cm. Tortownicę należy otworzyć i sernik podawać od razu po wyciągnięciu z lodówki. Krojenie ułatwi maczanie noża w zimnej wodzie po ukrojeniu każdego kawałka.

serniczki z nutellą

sernik z nutellą

Źródło: ,,Nigellissima" Nigella Lawson

Sernik podwójnie jagodowy

vanilia81

sernik podwójnie jagodowy

Zima na całego. Dni się ciągną, a zakatarzone noski nie pozwalają na śniegowe szaleństwa. Popołudnia zdają się nie mieć końca. Ile można czytać przygody żółwia Franklina (z Maja) i sprawdzać które autko dojedzie dalej (z Antosiem)? Mam wrażenie, że tylko zerkające z kuchennej półki, słodkie przetwory uśmiechają się do mnie i wprowadzają w ten bury tunel codziennności trochę światła, dlatego tak chętnie otwieram kolejny słoiczek w poszukiwaniu letnich barw, zapachów i słodyczy.

Mały sernik na bazie dwóch serków: klasycznego twarogu i wiejskiego, ziarnistego. Podwójnie jagodowy, bo oprócz polewy wrzuciłam też kilka garści mrożonych jagód do środka,które udają trochę rodzynki. Puszysty, delikatny, jagodowy. Oby do lata...

Składniki spodu:

  • 120 g maślanych ciasteczek
  • 40 g masła

Masa serowa:

  • 250 g białego, mielonego twarogu
  • 200g ziarnistego serka wiejskiego
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 50-75 g jagód (mogą być mrożone)
  • 3 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Polewa:

  • ok. pół słoiczka jagód w cukrze (ewentualnie konfitury), latem oczywiście świeże jagody, oprószone cukrem pudrem i ozdobione listkami mięty...

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze (lub umieszczając w woreczku foliowym, rozgnieśc je wałkiem do ciasta). Dolać roztopione masło, wymieszać i powstałą masą wyłożyć spód okragłej foremki o przekroju 20-23 cm., ubijając ją palcami. Odstawić foremkę do lodówki.

Rozbić dwa jajka i oddzielić żółtka od białek.

Oba rodzaje serka, 1 całe jajko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryn-y zmiksować.

Do pozostałych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier puder, aż pianka będzie lśniąca.

Dodać stopniowo białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Połowę masy wylać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać ją jagodami, a następnie wylać pozostałą część ciasta.

Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku (grzałka góra-dół) przez 30 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30-40 min. Jeśli sernik zacznie za bardzo brązowieć, przykryć go od góry folią aluminiową.

Po zakończeniu pieczenia uchylić nieco drzwiczki piekarnika i zostawić w nim kolejne 30 min., by przestygł.

Przed podaniem polać jagodami w cukrze.

sernik podwójnie jagodowy

sernik podwójnie jagodowy

sernik podwójnie jagodowy

zmodyfikowany przepis na sernik jagodowy z książki ,,Pieczenie jest łatwe", wydawnictwa Reader's Digest

Lekkie mini serniczki z musem jabłkowym

vanilia81

lekkie serniczki z musem jabłkowym

Lekko, łatwo i przyjemnie. Odchudzone serniczki dla tych, którzy w postanowieniach noworocznych zawarli pozbycie się kilku kilogramów oraz tych, którzy chcą odpokutować świąteczną rozpustę. Minimum tłuszczu, bez szkody dla smaku. Mała rzecz, a cieszy...

Składniki spodu:

  • 80 g. pokruszonych biszkoptów
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 50 dag chudego sera białego (mielonego, na sernik)
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka

Mus jabłkowy: (oczywiście użyjcie właśnego jesli posiadacie)

  • 4 duże jabłka
  • kilka łyżeczek cukru (jesli trzeba)
  • szczypta cynamonu (jesli lubicie)

Biszkopty włożyć do woreczka i pokruszyć jak najdrobniej za pomocą wałka (lub w blenderze), dolać roztopione masło, wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć łyżeczkę przygotowanej biszkoptowej masy i ugnieść. Odstawić do lodówki na kwadrans.

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem i esencja waniliową. Dodawać stopniowo ser, budyń i mleko ciągle miksując.

Wylać masę na przygotowane spody, ciut poniżej wysokość papilotki.

Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku 45 min. ((lub dłużej)., a następnie zostwić je w uchylonym piekarniku by ostygły.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, posłodzić (jeśli to konieczne), przyprawić cynamonem (jesli lubicie) i gotowac na małym ogniu, aż rozmiękną tworząc mus (jeśli mają mało soku można dolać troszkę wody)

Ostudzone serniczki delikatnie wydobyć z foremki, na każdy nałożyć po 2-3 łyżeczki musu jabłkowego.

 

lekkie serniczki z musem jabłkowym

lekkie serniczki z musem jabłkowym

lekkie serniczki z musem jabłkowym

lekkie serniczki z musem jabłkowym

Odchudzona wersja przepisu na sernik z mlekiem i budyniem

Pomarańczowy sernik na korzennym spodzie z czekoladową polewą

vanilia81

Już po Świętach, ale wokół nie przestało pachnieć pomarańczami. Połączenie ich z otulającym zmysły korzennym zapachem, wydaje się być takie naturalne. Ta bardzo udana receptura gwarantuje satynową konsystencję i delikatny, lekki smak z mocno wyczuwalnym pomarańczowym akcentem. Moja ulubiona czekoladowa polewa (tzw. ganache), tym razem ze szczyptą cynamonu wieńczy całość. Bardzo polecam!

Sernik upiekłam w foremce o przekroju 24 cm. Podaną ilość ciasta wypełnicie także foremkę 20 cm, sernik będzie wówczas wyższy. Jeśli chcecie go upiec w klasycznej 28 cm tortownicy, należy przygotować go z podwójnej ilości i piec kwadrans dłużej.

Składniki spodu:

  • 150 g. pokruszonych ciasteczek korzennych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  •  50 dag sera białego (mielonego, na sernik)
  •  1 jajko + 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy / łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • 200 ml mleka
  • 50 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • szczypta cynamonu

Ciasteczka włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta lub jeszcze lepiej (bo bywają twarde) rozdrobnić w blenderze tak, by przypominały piasek. Dolać roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy o przekroju 24 cm. Odstawić do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem, esencja waniliową. Stopniowo, ciągle miksując dodawać ser, budyń, mleko, sok i skórkę z pomarańczy.

Całość wylać na przygotowany spód.

Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 1 godziny. Gdyby pod koniec pieczenia za bardzo się przypiekał, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

sernik pomarańczowy na korzennym spodzie

sernik pomarańczowy na korzennym spodzie

sernik pomarańczowy na korzennym spodzie

Sernik na bazie sernika z mlekiem i budyniem z małymi modyfikacjami

Mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

vanilia81

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

To będzie bajka o chrupiących, maślanych, francuskich ciasteczkach, przykrytych delikatnym serniczkiem i pierzynką z karmelizowanych gruszek. I jeszcze o chrupiących orzeszkach, które wylądowały na samej górze i bez dwóch zdań są przysłowiową kropką nad ,,i".

Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.

Składniki spodu:

  • 100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
  • 30 g roztopionego masła

Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).

Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.

Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.

Masa serowa:

  • 400 g białego mielonego sera
  • 50  g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
  • 4 łyżki  śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.

Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.

Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.

Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka masła
  • garść orzechów (użyłam włoskich)

Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Zaparzyć kawę i pokochać jesień :)

*WPIS POSIADA LOKOWANIE PRODUKTU

Ciasteczka bretońskie możecie kupić pod czas trwającego właśnie tygodnia francuskiego w Lidlu.

Są słodkie, baaaardzo maślane, dość grube, ale z łatwością można zmiażdżyć je wałkiem, a uzyskane w ten sposób okruszki posłużą (jak w dzisiejszym przepisie) jako bazy spodów serników czy tart. Jest to szybsza, wygodniejsza i równie smaczna alternatywa dla ciasta kruchego ( z której nagminnie korzystam). Opakowanie zawiera 2 oddzielnie pakowane paczki po 125 g każda. Wyprodukowane oczywiście we Francji. Szczerze polecam.

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

Przepis własny :)

SERNIK Z WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ

vanilia81

sernik z wiśniami

Lato w pełni! Zawsze z ogromną radością przyjmuję wiadomość, że te rubinowe klejnoty nadają się już do zrywania. Każdego roku mrożę je, by w środku zimy móc wyczarować tort szwardzwaldzki. Tym razem frużeliną, którą ten tort przekładam, pokryłam górę sernika. Serniczka właściwie, bo wypiek ma 20 cm przekroju, co jest idealną porcją dla 8 osób. Agnieszka z której opinią (nie tylko dotyczącą fotografii...) bardzo się liczę, kiedy go spróbowała, przymknęła błogo oczy i powiedziała żartobliwie ,,zezwalam na publikację"...Więc publikuję, dzieląc się z Wami tym co dobre i przy okazji zapraszam do dołączenia do Ciasteczkolandii na Facebooku www.facebook.com/Ciasteczkolandia

Do zrobienia spodu wykorzystałam ciasteczka owsiane, bo takie miałam pod ręką, jeśli jednak chcecie by sernik nabrał bardziej szwardzwaldzkiego charakteru, użyjcie ciasteczek czekoladowych (najlepiej półsłodkich, np. digestive).

Spokojnie możecie upiec go w foremce 23-24 cm, ciasteczek na spód wystarczy, jeśli nie wypełnienie boków i spodu, to samego spodu na pewno. Warstwa serowa, będzie po prostu niższa.

składniki spodu:

  • 120 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka rozkruszyć ( wsypać do grubszego woreczka i potraktować wałkiem lub rozdrobnić za pomocą malaksera) na drobne okruszki. Następnie wlać do nich masło i wymieszać. Dno okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, lekko przyciskając. Odstawić do lodówki.

masa serowa:

  • 250 g mielonego, białego sera
  • 200 g serka wiejskiego (tzw. cottage cheese, ziarnisty)
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • skórka starta z cytryny
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Ziarnisty serek rozdrobnić w malakserze lub dokładnie za pomocą widelca, dodać do niego serek sernikowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny, dokładnie połączyć składniki.Gdyby masa sprawiała trudności w wymieszaniu, można to sobie ułatwić dodając 1 białko (ja nie musiałam)

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Stopniowo połączyć z masą serową, delikatnie tak by nie opadła.

Przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 30 min., po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C i piec kolejną godzinę, aż środek ciasta będzie upieczony (a nie mokry i zapadający się). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.

frużelina wiśniowa:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wiśnie po rozmrożeniu puszczą sok. Należy zlać go jak najwięcej się da. Jeśli nazbiera się szklanka to super, jeśli mniej dopełnijcie wodą, by było go min. szklanka. 2/3 szklanki soku wlać do rondelka, w reszcie rozmieszać łyżkę (lub więcej jeśli soku macie więcej) mąki ziemniaczanej i 2-3 łyżki cukru. Kiedy sok w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego sok z mąką i cukrem i intensywnie mieszać. Gdyby masa była trudna do mieszania, dolać wody. Dosypać wiśnie, wymieszać całość i krótką chwilę pogotować.

Przestudzoną frużelinę nałożyć na wystudzony sernik.

 

sernik z wiśniami

swernik z fruzelina

Warstwa masy serowej pochodzi z przepisu na sernik z jagodami z książki ,,Pieczenie jest łatwe" wyd. Reader's Digest

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci