Menu

Ciasteczkolandia

CZEKOLADOWE

Brownie z daktylami

vanilia81

brownie_z_daktylami_bill_granger

Uciekło mi to lato nie wiadomo kiedy. Bez pożegnania tak. Po cichu. Tylnymi drzwiami. Z szafy wygrzebać trzeba było puchaty szlafrok, przygotować kalosze i szaliki, nanieść drzewa do kominka, schować ogrodowe meble, ściąć ostatnie słoneczniki, zasuszyć kilka najładniejszych liści znalezionych na spacerze, upiec brownie...

To dzisiejsze na bazie kakao z suszonymi, miękkimi, lepkimi daktylami. To one zapewniają ciastu w dużej mierze słodki smak i wilgotność (dlatego to brownie zawiera znacznie mniej cukru i tłuszczu niż klasyczna wersja). W sam raz do popołudniowej kawy w tygodniu. 

Składniki:

foremka 20 x 20 cm (ok.12 kawałków)

temp. pieczenia 160º C

  • 150 g masła
  • 150 g suszonych daktyli bez pestek
  • 60 g dobrej jakości kakao w proszku
  • 90 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jasnobrązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego

Kwadratowa foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść.

Masło rozpuść w małym rondelku.

Daktyle pokrój na małe kawałki, dodaj do masła i odstawić na 10 min.

Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 

Dodaj do nich brązowy cukier i wymieszaj.

W innej misce ubij jajka z cukrem waniliowym, a następnie dodaj rozpuszczone masło z daktylami.

Dodaj suche składniki i wymieszaj,  aż składniki się połączenie się składników.

Przelej masę do przygotowanej formy i piecz ok. 20 min., aż ciasto się zestali.

Wyjmij z formy, zostaw do ostygnięcia i pokrój na kwadratowe kawałki.

Smacznego!

brownie_z_daktylami_bill_granger_1

 źródło przepisu: Bill Granger ,,Nakarm mnie"

 

Torcik obłędnie czekoladowy (prosty i szybki)

vanilia81

 czekoladowy torcik prosty i szybki

Czasami zastanawiamy się jaki upiec tort. Myślimy, kombinujemy wymyślając coraz więcej warstw, kolorów, połączeń smaków, a potem zdajemy sobie sprawę, że tak na prawdę nie mamy ochoty na typowy tort, ani na bitą śmietanę, maślane kremy czy figurki z cukru. Potrzebujemy do szczęścia jedynie solidnego kawałka porządnej, gorzkiej czekolady. Wtedy Drodzy Państwo pieczemy taki torcik...

Ponad pół kilograma gorzkiej czekolady, 10 min. przygotowań, 12 min pieczenia. Tylko tyle, czy aż tyle?

Torcik jest bardzo intensywny w smaku, więc nie należy przesadzać w wielkością porcji. Powinien wystarczyć dla 10-12 osób.

Zobaczcie także ciasto ekstremalnie czekoladowe

Składniki:

  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżka mąki tortowej

Polewa czekoladowa:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Czekoladę, masło, łyżkę cukry rozpuścić w kąpieli wodnej

(czyli umieszczając wymienione składniki w rondelku nad garnkiem z gotującą się wodą).

Mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Odstawić do ostygnięcia.

Jajka ubić mikserem z cukrem, tak by powstała gęsta, jasna masa.

Przesiać do nich mąkę i delikatnie wymieszać.

Następnie dodawać stopniowo stopioną mieszankę z czekoladą.

Boki foremki o średnicy 20 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C przez 12 min.

Ciasto nie będzie do końca ścięte, ale tak ma być.

Wyjąć ciasto z piekarnika i objechać nożem jego boki.

Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem wyjąć z lodówki i doprowadzić do temp. pokojowej.

Wykonanie polewy:

Śmietanę podgrzać do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy.

Odstawić na 10 min. do ostygnięcia i polać nią torcik.

czekoladowy torcik prosty i szybki

Źródło przepisu: ,,Czekolada" Carla Bardi (ilość polewy zmniejszyłam o połowę)

Ciasto ekstremalnie czekoladowe

vanilia81

ciasto czekoladowe

Kiedy 3 i pół tabliczki gorzkiej (u mnie 74%) czekolady spotykają się z masłem, słodzonym, skondensowanym mlekiem i uroczą posypką to nie wiem jak Wy, ale ja jestem spokojna, że powstanie z tego pyszne ciasto. Ekstremalnie czekoladowe, intensywne w każdym kęsie, przypominające brownie, ale od niego wyższe, no i z polewą. Nie, nie jest przeraźliwe słodkie. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 125 ml śmietany (u mnie 12%)
  • 2 duże jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g kakao w proszku
  • szczypta soli
  • posypka (opcjonalnie) 

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g masła

Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka wraz z masłem i cukrem, dolać wodę.

Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania płynnej masy.

Odstawić na kilka minut, po czym wmieszać do niej jajka i śmietanę.

Dodać mąkę, kakao, sól i dokładnie wymieszać/ zmiksować.

Formę do pieczenia o boku 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 175°C przez  ok. 45 min, lub do momentu, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyciągnięciu będzie sucha.

Po upieczeniu odstawić ciasto w formie do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:

W kąpieli wodnej (czyli rondelku umieszczonym nad większym garnkiem z gotującą się wodą) rozpuścić czekoladę, mleko skondensowane i masło).

Przed polaniem ciasta polewę należy wystudzić/ schłodzić, by nabrała gęstości i dała się ładnie rozsmarować na cieście.

Wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, polać polewą, posypać posypką (opcjonalnie).

 

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe choccolate cake

ciasto czekoladowe chocolate cake

źródło inspiracji: ,,Czekolada" Carla Bardi 

Brownie z migdałami

vanilia81

brownie z migdałami orzechami

Brownie to zdecydowanie ciasto, które tej zimy pojawiało się u nas na stole najczęściej. Mam wrażenie, że piekłam je na okrągło, zmieniając tylko (lub pomijając) chrupiące dodatki w jego wnętrzu. Jest to chyba najszybsze w wykonaniu i najprostsze ciasto jakie znam i paradoksalnie jedno z najsmaczniejszych (oczywiście jeśli kocha się czekoladę).

Piekłam brownie, w którym ilość cukru dwukrotnie przewyższała ilość czekolady, tworząc cudownie chrupiącą skorupkę na powierzchni ciasta, ale i w tym przepisie powinna się pojawić. Zawsze używam tyle czekolady co masła i ta proporcja moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Warto dodać, że przepis nie zawiera mąki.

Składniki:

  • 200g masła
  • 200  czekolady deserowej ( u mnie 70%)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100-200 g migdałów (lub ulubionych orzechów) 
  • kakao do oprószenia (opcjonalnie)

 

Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).

Odstawić, by trochę przestygły.

Jajka ubić krótko z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy.

Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.

Na koniec dosypać migdały i całość wymieszać.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 20cm)i piec w temp.200°C przez ok. 15 min.

Wyciągnąć z foremki, ostudzić, posypać przesianym kakao.

Uwaga:

Migdały/orzechy przed dodaniem warto uprażyć kilka minut w piekarniku, a przed dodaniem do ciasta oprószyć delikatnie mąką, choć i bez tych zabiegów ciasto się uda.

Na blogu znajdziecie również przepis na :

Brownie na bazie mielonych migdałów Nigelli Lawson

Brownie light

brownie z migdałami orzechami

brownie z migdałami orzechami

Murzynek

vanilia81

murzynek

Murzynek to jedno z tych ciast, które zna chyba każdy. Niewyszukane, proste w wykonaniu a smaczne. Wiele osób od niego zaczyna przygodę z pieczeniem (ja także). Zawsze piekę go w tej samej foremce i polewam czekoladową polewą. Dziś w wersji klasycznej, choć równie często dodaje do niego Malibu i obsypuje wiórkami kokosowymi. Polecam obie wersje:)

Składniki ciasta:

używam szklanki o pojemności 250 ml

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • ½łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • ½ szklanki wody (lub mleka)
  • 4 jajka
  • kieliszek wódki

W rondelku umieścić masło,wodę, cukier, kakao i wódkę- całość gotować 10-15 min., a następnie odstawić.

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywno. Odstawić.

Do ostudzonej maślanej mieszaniny dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia (dobrze jest je przesiać) i całość zmiksować.

Dodać stopniowo pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do ciasta.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej mąka tortownicy.

Piec w 175° C przez ok 40-45min.

Polewa:

  •  6 dag margaryny lub masła
  • ¼ szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować i dobrze wymieszać.

Ostudzone ciasto polać polewą.

 

murzynek

murzynek

murzynek

Ciasto włoskie

vanilia81

ciasto włoskie

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto otrzymało przydomek włoskie, ale pod taką nazwą je poznałam, gdy sprzedawane było w pobliskiej cukierni. Było chyba jedynym ciastem, które zdarzało się kupować mojej mamie (aż zdobyła na nie przepis). W internecie krąży także pod nazwą ciasto amerykańskie i wiewiórka.

Lekkie czekoladowe ciasto, wilgotne od jabłek z chrupiącymi orzechami włoskimi. Sprawdza się zawsze, gdy potrzebna jest duża ilość ciasta (na urodziny do pracy, na przedszkolny piknik, na większą uroczystość rodzinną), bo z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta (taką jak znajdziemy w zestawie z piekarnikiem). Równie smaczne kilka dni po upieczeniu. Banalnie proste w przygotowaniu i mam wrażenie z tych, które zawsze się udają.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oleju
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Dodać do nich ½ szklanki cukru, orzechy i rodzynki - wymieszać i odstawić na godzinę.

Następnie dodać pozostałą szklankę cukru, jajka, mąkę, sodę i kakao i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować mieszadłem na niskich obrotach, by całość dokładnie się połączyła.

Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną (spód i boki) papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu będzie suchy.

Przestudzone ciasto warto polać polewą czekoladową. Ja najczęściej robię ją roztapiając 100 g czekolady ze 100 g śmietany kremówki :)

ciasto włoskie

Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

vanilia81

oliwne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson

Banalnie proste, a intrygujące. Oliwa z oliwek spotkała się z kakao by stworzyć lekkie, wyjątkowo mięciutkie, szybkie w wykonaniu ciasto. Oliwa jest wyczuwalna, to ona zapewnia ciastu oryginalność i dodaje włoskiego charakteru. Jeśli chcemy podać je w bardziej wytwornej wersji wystarczy zastąpić mąkę mielonymi migdałami i podać je na ciepło z garścią malin i łyżką mascarpone, czy lodów. Ciasto na zdjęciu jest wariantem podstawowym, ale z pewnością skuszę się na wersję z migdałami.

Składniki:
  • 150 ml oliwy
  • 50 g kakao dobrej jakości
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej (lub 150 g mielonych migdałów)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka

Dno tortownicy 22- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać kakao i wymieszać je z wrzątkiem na gładką, czekoladową, półpłynną pastę. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę, sodę i szczyptę soli. 

Miksować cukier, oliwę i jajka przez 3 minuty na bladożółtą, puszystą, kremową masę.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać kakaową pastę.

Na koniec ucierania dosypać powoli mąkę z dodatkami, by całość dokładnie ( to ważne!)  się połączyła. Płynne ciasto przelewamy do przygotowanej foremki.

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Piec 45 minut, aż ciasto zetnie się przy ściankach, a na środku pozostanie miękkie i wilgotne. Na wbitym w środek patyczku powinno po wyjęciu zostać tylko kilka lepkich, czekoladowych okruchów.

Ciasto w foremce odstawić na 10 minut na metalowa kratkę, żeby przestygło, a następnie okroić je nożem dookoła foremki i otworzyć tortownicę. Posypać cukrem pudrem (czego uczynić zapomniałam...)


oliwne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson

 Źródło przepisu: ,,Nigellissima" Nigella Lawson

Tarta czekoladowa bez spodu z malinowym puree

vanilia81

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

Mocno czekoladowe, proste, szybkie ciasto. Ma mniej gliniastą strukturę niż brownie, ale do lekkich wypieków zaliczyć go nie można. Jeśli lubisz gorzką czekoladę, będzie Ci smakowało. Maliny z czekoladą bardzo się lubią, dla samej radości wylewania gęstej, malinowej rzeki z dzbanuszka na kawałki tarty, warto przygotować do niej to puree. Sprawdzi się oczywiście także wersja z truskawkami lub frużelina wiśniowa (choć tej drugiej z dzbanuszka raczej nie wylejemy...;) )

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

W garnku zagotować wodę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z pokrojonym masłem umieścić w rondelku, wstawionym do garnka z przegotowaną, gorącą wodą, mieszając rozpuścić składniki i odstawić.

Jajka ubić z cukrem i solą na kremową masę.

Wlać do nich przestudzoną czekoladę i delikatnie, ręcznie za pomocą szpatułki lub dużej trzepaczki połączyć dokładnie ze sobą obie masy.

Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Boki foremki o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Powierzchnia tarty powinna być mocna i elastyczna, nie może być płynna, ale należy uważać by jej nie przesuszyć. Przy tej ilości czekolady ciasto ma prawo być miejscami bardziej wilgotne, sprawiać wrażenie niedopieczonego.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić na metalowej podstawce. Po ostygnięciu wyjąć je z formy, usunąć ze spodu papier.

Sos malinowy uzyskałam miksując blenderem maliny z łyżką cukru pudru. Idealnie byłoby przetrzeć je przez sito, by usunąć pesteczki, ale ja nie zawracały sobie tym głowy.

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

czekoladowa tarta bez spodu z malinowym puree

czekoladowa tarta bez spodu z puree malinowym

źródło przepisu : ,,Pieczenie jest łatwe" wydawnictwa Reader's Digest z moją, malinową zmianą. Oryginał sugeruje oprószyć ciasto cukrem pudrem i kakao oraz ozdobić owocem miechunki jadalnej ( wiśni peruwiańskiej).

Brownie w wersji light

vanilia81

brownie w wersji light

Brownie light...Wiem, to brzmi jak żart. Jeśli dodam, że zawiera majonez to parskniecie śmiechem, więc spieszę z wyjaśnieniami. Obliczono, że klasyczne brownie zawiera 314 kcal i 19g tłuszczu, ta wersja ma 191 kcal i 11g tłuszczu. W przepisie zastąpiono masło i część jajek majonezem, zredukowano także część cukru. Czyli...mamy brownie light ;)

,,Odchudzanie" nie spowodowało, że ta wersja jest uboższe w smaku. Ciasto jest smaczne, ma charakterystyczny dla brownie ciężki, czekoladowy smak. W przepisie istotne jest, by użyć czekolady dobrej jakości, takiej z minimum 70% zawartością miazgi kakaowej. Z podanej wersji wychodzi 12 kawałków, które u nas zniknęły błyskawicznie. Wersja bez mąki smakowała bardziej ( ze względu na mielone migdały i chrupiące orzechy) jeśli jednak komuś zależy na redukowaniu kalorii, to jest to propozycja godna polecenia.

Składniki:

  • 85 g dobrej, gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 85 g mąki
  • 25 g kakao
  • ¼ łyżeczki sody
  • 150 g brązowego cukru ( w oryginale 100g złotego cukru i 50 g light muscovado)
  • ½ łyżeczki kawy granulowanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kefiru (lub kwaśnego mleka, maślanki)
  • 1 duże jajko
  • 100 g majonezu

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej ( ustawić rondelek z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać, aż się rozpuści) lub mikrofalówce.

Do przestudzonej czekolady dodać cukier, ekstrakt waniliowy, kawę oraz kefir i wymieszać drewnianą łyżką. Wmieszać do masy łyżeczkę ciepłej wody.

Ubić jajko z majonezem i mieszać, aż mieszanina zrobi się gładka i błyszcząca.

Do miski wsypać i wymieszać mąkę, kakao i sodę, a następnie przelać do nich czekoladową masę i całość delikatnie, za pomocą szpatułki połączyć.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Kwadratową foremkę o boku 19 cm i wysokości 5 cm (lub prostokątną o tej powierzchni) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć na niej ciasto (dokładnie także w rogach)

Piec ok 30 min., albo do momentu, aż wbity drewniany patyczek, po wyciągnięciu będzie oklejony kilkoma okruchami, należy uważać, by nie piec go za długo, bo będzie suche, a nie o to w nim chodzi.

brownie w wersji light

brownie w wersji light

,,Cook healthy" dodatek do magazynu GoodFood z czerwca 2011

Brownie bez mąki (Nigelli Lawson)

vanilia81

brownie bez mąki nigelli lawson

Trudno opisać intensywność tego smaku, czekoladową głębie, chrupkość orzechów i ekscytację każdym kęsem. Trzeba upiec i spróbować. Bardzo lubię zastępować mąkę mielonymi migdałami, ten zabieg jest wręcz stworzony dla brownie.

Mój maż, który pół roku życia spędził za oceanem, nie wiedząc, co to za ciasto, spróbował go i powiedział ,,ono jest takie amerykańskie, ale tamtejsze są jeszcze bardziej słodkie i klejące". No tak, amerykanie kochają kalorie :)

Polecam bardzo...

Składniki :

  • 225 g gorzkiej czekolady ( 70% miazgi kakaowej)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondelku, na małym ogniu rozpuścić czekolade i masło.Zdjąć rondel z ognia dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i przestudzić.Mieszając dodawać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy.


Masę przełożyć do wylożonej folią aluminiową ( lub jednorazowej) kwadratowej foremki o 24 cm boku. Ja piekłam w prostokątnej o podobnej powierzchni.


Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C., przez ok.25-30 min. W przypadku brownie nie ma sensu sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, bo zawsze będzie lepkie w środku, a po upieczeniu nawet na wierzchu.


Po przestudzeniu pokroić je na 16 kawałków.Można podawać z sosem czekoladowym, lodami, tworząc w ten sposób elegancki deser, choć szczerze mówiąc nie widzę potrzeby ulepszania go, bo cudne jest samo w sobie.

 

brownie bez mąki nigelli lawson

brownie bez mąki nigelli lawson

brownie bez mąki nigelli lawson

Źródło: ,,Nigella ekspresowo"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci