Menu

Ciasteczkolandia

Z OWOCAMI

Proste ciasto migdałowo-imbirowe z gruszkami

vanilia81

 

Na instagramie mnie znalazła. Że ja to ja. Że dzieci nasze razem do grupy w przedszkolu przecież. Ona na tej wsi naszej kwiaciarnie ma. I ta kwiaciarnia taka z mojej bajki bardzo. Z tablica przy wejściu ustawioną, na której ,,Miłego dnia" pisze, białymi, drewnianymi lampionami w środku, a bukiety czaruje w niej takie jak lubię najbardziej. Proste, skromne i piękne. Bez celofanów przeraźliwych, od spodu ze srebrną folią łączonych, bez wstążek plastikowych, nożyczkami podkręcanych. Ona zwykłego tulipana tak w szary papier owinie, koronkę jakoś doda czy sznurkiem owinie i czad taki, że 8 marca to był rok temu prawie przecież, a ja je dalej pamiętam. Ania. Po ponad roku udało nam się kawę razem wypić. O budowie i urządzaniu domów pogadać, targach staroci i skuteczności odplamiaczy (sic.), o dzieciach o dziwo troszkę tylko. Ciasto do tej kawy takie proste, niewymyślne upiekłam. Część mąki mielonymi migdałami zastąpiłam i z góry posypała nimi też. Zosia, mała córeczka Ani zjadła dwa kawałki naraz, więc pozwolę sobie przytoczyć tu przepis...

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • 120 g miękkiego masła 
  • 4 jajka
  • 3-4 gruszek
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku (nie można go zastąpić świeżym)
  • ok. 40-50 g płatków migdałowych

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon, imbir, mielone migdały, całość wymieszać.

Gruszki umyć, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym jajku, a następnie zawartość miseczki z mąka i resztą składników.

Dodać do masy gruszki i delikatnie wymieszać, tak by oblepiły się one dokładnie ciastem.

Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej mąka tortownicy o średnicy ok.24 cm

Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ok. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)

Smacznego!

Zobaczcie jak w pracowni Ani ładnie...

ciasto_migdaowe_z_gruszkami_11

 

Placek ze śliwkami i beza

vanilia81

Ciasto ze śliwkami i bezą kruche cukiernia lidla paweł małecki

 

Kiedy ogródek za domem ma kilka tysięcy metrów, zdarzyć się może, że pewnego dnia, odkryje się, że te dwa liche drzewka pod płotem, pełne są granatowego szczęścia...Malutkie śliwki sprawdziły się idealnie do ciasta, o kruchym spodzie. Sąsiedzy, którzy dostali kawałek powiedzieli, że też mieli je zamiar piec. Dokładnie to samo. Z książki ,,Cukiernia Lidla", z przepisu Pawła Małeckiego. Taka sąsiedzka, cukiernicza, telepatia. Upiekli następnego dnia ze śliwkami węgierkami. Było tak samo pyszne...

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • kopiasta łyżka cukru
  • 3 łyżka cukru waniliowego( lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 6 żółtek
  • 420 g maki pszennej tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu wymieszana z łyżka cukru waniliowego
  • 800 g śliwek węgierek

Beza:

  • 6 białek
  • 200 g cukru

Śliwki umyć, przepołowić, pozbawić pestek.

Masło zmiksować, stopniowo dodawać do niego cukier i cukier waniliowy.

Dodać po kolei żółtka i zmiksować.

Do uzyskanej masy przesiać makę z proszkiem do pieczenia. 

Dokładnie wymieszać(ciasto będzie przypominało kruszonkę).

Odłożyć garść kruszonki na bok (na posypkę)

Wyłożyć je równomiernie na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, dociskajac dłonia.

Na całym cieście ułożyć w rzędach śliwki (skórka do ciasta).

Całość posypać mieszanka cukru waniliowego i cynamonu.

Beza:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier.

Ubite białko nałożyć na ciasto. Najefektowniej będzie wygladało, gdy nałożymy pianę za pomoca szprycy cukierniczej, zaczynajac od rogu blaszki robiac paski, a nastepnie szprycować w poprzek tworzac kratkę.

Wierzch ciasta posypujemy odłożonym ciastem, tak, by najwięcej go trafiło w miejsca między białkiem.

Piec w temp. 190ºC (grzałka góra-doł) lub 180ºC (termoobieg) i piec 20 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę  do 170ºC (grzałka góra-dół) lub 160º (termoobieg) i piec kolejne 35 min.


śliwki

placek ciasto ze śliwkami kruche z beza śliwki węgierki cukiernia lidla

 Źródło przepisu: ,,Cukiernia Lidla" Paweł Małecki 

Ciasto rabarbarowe z kurkumą

vanilia81

ciasto z rabarbarem i kurkumą

Dobrze mieć przyjaciółkę z zeszytem pełnym takich prostych przepisów, Ciocie, w ogródku której rośnie rabarbar i sąsiadów, których można takim ciastem poczęstować ( nie tylko dlatego, że z drugiego końca świata przywieźli mi kurkumę)...

Do ciasta można użyć dowolnych, innych owoców np., wiśni, jabłek czy jagód. Używając tych słodszych warto dodać skórkę z cytryny.

Proste, smaczne, ucierane ciasto, wzbogacone kurkumą która, dodaje mu słonecznego koloru i subtelnego aromatu.

foremka: długa keksówka

temperatura pieczenia: 180ºC

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 i ½ łyżeczki prodzku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka łody rabarbaru

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.

Posmażyć go kilka minut z 3 łyżkami cukru i odrobiną wody, by trochę zmiękł, odstawić.

Masło (miękkie) utrzeć z cukrem na puszystą masę.  

Po kolei wbijać całe jajka, ciągle miksując.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.

Dodać kurkumę (i obcjonalnie skórkę z umytej, wyparzonej cytryny).

Miksować chwilę, do połączenia się składników).

Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górę nałożyć przygotowany wcześniej rabarbar.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 45 min.

Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem.

rabarbar

proste ciasto z rabarbarem

proste ciasto z rabarbarem i kurkumą

proste ciasto z rabarbarem

 

Chlebek bananowy z migdałami Billa Grangera

vanilia81

 chleb bananowy Bill Granger

Chlebków bananowych znajdziecie na blogu już kilka  i szczerze mówiąc trudno byłoby mi polecić, któryś szczególe.

Wszystkie są smacznym, szybkich i prostym w przygotowaniu sposobem na wykorzystanie nadwyżki dojrzałych bananów. Dziś do listy dorzucam przepis Billa Grangera, na wersję z migdałami. 

Zobacz także:

Bananowy chlebek z burbonem/rumem i orzechami włoskimi Nigelli Lawson

Ciasto z karmelizowanymi bananami

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 250 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g miękkich, dojrzałych bananów (ok. 2 średnich sztuk)

temperatura pieczenia: 200º C

foremki : 2 szt. keksówek 10 cm x 18 cm

Masło stopić, odstawić do ostudzenia.

Brązowy cukier wymieszać w małej miseczce z migdałami. Odstawić 

W dużej misce wymieszać śmietanę z sodą i odstawić na 5 min.

Po tym czasie dodać masło, biały cukier i roztrzepane wcześniej widelcem jajka.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i cynamon.

Stopniowo dodawać do suchych składników śmietanową masę, a na koniec pogniecione banany.

Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Foremki natłuścić w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremek, posypać je mieszanką brązowego cukru i posiekanych migdałów.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 1 godzinę (lub chwilę dłużej, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyka będzie suchy)

Wyjąć i odstawić na 20 min., a następnie wydobyć z foremki i odstawić (najlepiej na metalowej kratce)do ostygnięcia.


ib laursen

chlebek bananowy Bill Granger

prosty chlebek bananowy

chlebek bananowy prosty szybki z migdałami

źródło przepisu ( zmniejszyłam ilość cukru): Bill Granger ,,Nakarm mnie"

Ceramika widoczna na zdjęciu pochodzi ze sklepu Pretty Home

Szarlotka sypana (najłatwiejsza pod słońcem)

vanilia81

szarlotka sypana łatwa

Gdyby nie fakt, że o istnieniu tej szarlotki nie miała pojęcia moja mama, byłabym przekonana, że jestem ostatnią osobą na świecie, która się o niej dowiedziała (a tak uważam, ze jestem przedostatnią). Sposób i łatwość jej wykonania jest tak banalny, że aż śmieszny i niewiarygodny.

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Dominiki, która z pieczeniem ma tyle wspólnego co ja z fizyką kwantową. Ktoś w moim towarzystwie podziękował jej kiedy za ten przepis. Kiedy już upewniłam się, że się nie przesłyszałam, zapytałam dlaczego nic o nim nie wiem. Odpowiedziała, iż sądziła  że jest zbyt prosty by mi o nim wspominać... Od tej pory piekłam go już wiele razy. Zmniejszyłam tylko ciut ilość cukru i masła. To mój ulubiony jesienny, słodki wypiek last minute.

Cała zabawa polega na wsypaniu suchych składników do trzech szklanek, połączeniu ich, wymieszaniu, ponownemu rozdzieleniu do szklanek, a następnie rozsypywaniu zawartości kolejnych szklanek na przemian z tartym jabłkiem. Ostatnią warstwę stanowi tarte masło, które pod wpływem temperatury topi się wnikając w niższe warstwy, tworząc z cukrem u góry chrupiącą skorupkę. Bez jajek, bez miksera, bez stresu, że coś się nie uda (bo uda się na pewno).

Dzieci uwielbiają pomagać w jej przygotowaniu  ( sprawę napełniania i rozdzielania zawartości szklanek moja 6 letnia Maja opanowała do perfekcji) i przepadają za jej smakiem

Szarlotkę sypaną po prostu trzeba upiec!

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (mieszam biały z brązowym 1:1)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 kg jabłek (4-5 sztuk)
  • opcjonalnie kilka szczypt cynamonu 
  • trochę masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania foremki

Foremkę o średnicy 20-24 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą. Spód foremki od zewnątrz można zabezpieczyć folią, na wypadek gdyby masło miało wypłynąć.

Mąkę, kaszkę manną, cukier i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i ponownie rozdzielić do trzech szklanek.

Zawartość pierwszej szklanki rozsypać na spód przygotowanej foremki, zetrzeć na to połowę jabłek, oprószyć je cynamonem.

Posypać suchymi składnikami z drugiej szklanki i zetrzeć pozostałe jabłka (opcjonalnie z cynamonem)

Ponownie posypać warstwę jabłek, którą przykryć zawartością ostatniej szklanki.

Na wierz tak przygotowanego ciasta  zetrzeć na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. godzinę

Najlepiej kroi się ją gdy przestygnie, choć podana na ciepło z lodami waniliowymi smakuje wspaniale.

 

szarlotka sypana

szarlotka sypana, jabłka

szarlotka sypana

szarlotka sypana, jabłka

Wiejski placek z jabłkami (torta di mele rustica)

vanilia81

wiejski placek z jabłkami

Nie wiem czy upiekłam to ciasto ze względu na jego nazwę, czy sposób umieszczania w nim ponacinanych jabłek jakie kojarzę z dzieciństwa, nie mniej bardzo dobrze zrobiłam. To jedno z tych ciast, które powinno każdego dnia stać na blacie ukryte pod szklanym kloszem. Proste, skromne, na podwieczorek w tygodniu wprost idealne.

Składniki:

  • 125 g (pół szklanki) masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 90 ml ( 1/3 szklanki) mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki galaretki/ dżemu z moreli lub pomarańczy (opcjonalnie)

Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na kremową masę.

Dodawać po kolei jajka, a następnie dosypać sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszać (lub zmiksować).

Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.

Nożem naciąć na jabłkach kratkę i układać płaską częścią na cieście.

Piec w nagrzanym do 180°C przez około 40 min.

Upieczone ciasto posmarować ciepłą galaretką i podawać.

wiejski placek z jabłkami

wiejski placek z jabłkami

jabłka

źródło inspiracji: ,,Kuchnia Włoska" wyd. Bellona

Ciasto jogurtowe z jagodami (Gateau au yaourt)

vanilia81

ciasto jogurtowe z jagodami

Włoszki wykorzystują kubeczki po jogurcie jako miarki przy pieczeniu babki jogurtowej, Francuski korzystając z nich, piekąc w weekendy ze swoimi dziećmi Gateau au yaourt...

,,Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest gateau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie.

 Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości. W dodatku francuskie rodziny nie pożerają ciasta, kiedy tylko wyłoni się ono z piekarnika (tak jak ja to robię), lecz czekają, żeby zjeść je na goûter – francuski podwieczorek."

Polecam Wam to smaczne, proste ciasto, ale jeszcze bardziej książkę ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman, z której przepis pochodzi. Książkę, która zdobyła moje serce już od pierwszej strony. Autorką jej jest amerykańska dziennikarka, która wychowując we Francji trójkę swoich dzieci zauważyła, że francuskie dzieci jedzą z apetytem, są grzeczne i cierpliwe, a ich rodzice wyspani i zrelaksowani. Wnikliwie zbadała ten fenomen, a w książce podzieliła się swoimi spostrzeżeniami. Ten poradnik (który w rzeczywistości jest także świetną powieścią obyczajową) powinni przeczytać ci, którzy spodziewają się dziecka, ci którzy niedawno rodzicami zostali, a nawet rodzice kilkulatków (osobiście wierzę, że na zmiany w moim domu nie jest za późno...). Książka jest lekka, zabawna, ale przede wszystkim mądra. Porusza tematy tj. budzenie się niemowląt w nocy, kwestie żywieniowe. Przedstawia metody, których warto przestrzegać wychowując dzieci. To porządna dawka rodzicielskiej wiedzy, a często po prostu usystematyzowanie prostych zasad, o których dobrze wiemy, ale o których w codziennym biegu zapominamy.

Zapraszam do polubienia profilu Ciasteczkolandii i Kuchni Jogurtowej na Facebooku, bo na dniach ogłosimy tam konkurs, w którym wygrać będzie można egzemplarze tej książki...

Składniki:
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty) puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników
  • 2 jajka
  • 2 kubeczki cukru (dodałam 1 i ½)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • niepełny kubeczek oleju
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki jagód

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo).

Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.

Piec przez ok. 35 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.

Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku.

Odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

ps. jagody można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi. Można je wmieszać do ciasta, albo zastąpić kubeczkiem czekoladowych groszków. Dobrze, gdy składniki ciasta jogurtowego przed pieczeniem miały temperaturę pokojową.


jogurtowe ciasto z jagodami

ciasto jogurtowe z jagodami

* fragment książki oraz źródło przepisu - ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą" Pameli Druckerman   wyd.Wydawnictwo Literackie

Błękitna ceramika ze zdjęć pochodzi ze sklepiku Pretty Home

Ciasto z karmelizowanymi bananami

vanilia81

chlebek z karmelizowanymi bananami

Foremkę keksówkę wygrzebuję z kuchennej szafki najczęściej jesienią. Pewnie dlatego, że takie wypieki pasują do ciepłej, popołudniowej herbaty, kiedy za oknem tak szybko robi się ciemno. Chlebki bananowe zarówno bez dodatków, jak i ten z przepisu Nigelli z bakaliami, piekę również wtedy, gdy znajduję w domu bardzo dojrzałe banany, które swym kolorem nie zachęcają do jedzenia, a paradoksalnie do pieczenia są najlepsze! W tym przepisie banany przed dodaniem do ciasta zostały skarmelizowane, co fajnie podkręciło ich smak. To prosty, warty polecenia przepis.

Składniki:

  • 3 banany (ok.460 g)pokrojone w 1 cm plasterki
  • 120g cukru
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ soli

Cukier z masłem rozpuścić na (najlepiej teflonowej) patelni.

Mieszać, aż powstanie złotobrązowy karmel.

Zdjąć z ognia, wrzucić plasterki banana i wymieszać, by karmel obkleił banany

Odstawić do ostudzenia, a następnie rozgnieść je.

Jajko ubić lekko z mlekiem i waniliowym ekstraktem, dodać banany i zmiksować.

W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól- całość połączyć za pomocą widelca (nie miksować!) z masą z bananami.

Keksówkę (ok. 27 cm x 13 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Przelać do niej ciasto i piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 45-50 min.

Chwilę przestudzić w formie, przełożyć na metalową kratkę

 

chlebek z karmelizownymi bananami

źródło: ,,White Plate. Słodkie" Eliza Mórawska

Rogaliki drożdżowe

vanilia81

rogaliki drożdżowe

Jesienią lubię piec rogaliki, w ubiegłym roku królowały u nas te z kruchego ciasta, w tym roku zachciało mi się  puszystej ich wersji- drożdżowej. Klasyczne nadziewane są powidłami lub marmoladą, ja przełamałam słodycz ciasta wykorzystując dżem z czarnej porzeczki. O tak jesień jest fajna...

* wpis zawiera lokowanie produktu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

Do posmarowania (opcjonalnie):

  • 1 żółtko
  • łyżka mleka

Drożdże rozetrzeć zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., by rozczyn podwoił swoją objętość.

Wbić jajka, dosypać resztę mąki, ekstrakt waniliowy i roztopione, przestudzone masło.

Zagnieść ciasto i odstawić je przykryte ściereczką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje wyrastało krócej).

Ponownie zagnieść, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. ½ cm i pokroić na 8 trójkątów (czyli przekroić je na pół, a potem na ćwiartki i ósemki).

Na każdy trójkącik położyć łyżeczkę dżemu i zwinąć.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (lub matą silikonową).

Można posmarować je żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, zarumienią się i będą błyszczące.

Piec ok. 20 min. w temperaturze 175°C.

Jeśli nie były smarowane  Po upieczeniu i przestudzeniu można je oczywiście polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

 źródło: ,,Encyklopedii kulinarnej. Ciasta" z małymi zmianami

Toskańskie ciasto winogronowe

vanilia81

toskańskie ciasto winogronowe

Podobno takie ciasto piecze się co roku w Toskanii, w czasie winobrania, wykorzystując małe, ciemne winogrona, z których powstaje lokalne wino Chianti. Moje winogrona nie pochodzą z Toskanii, rosły sobie ,,na wzgórzach" Wodzisławia Śląskiego (dziękuję Mateusz). Ciasto choć, co typowe dla wiejskich, włoskich wypieków skromne (nie zawiera masła i jajek) jest smaczne, przesiąknięte sokiem z winogron, który dodaje mu słodyczy i sprawia,że nie jest suche. Przesłałam je panom budowlańcom, którzy w dwa dni postawili parter mojego przyszłego domu ( czyli m.in. kuchnie i spiżarnie!),pracując przy tym zapewnie nie mniej ciężko niż toskańczycy pod czas winobrania...

Składniki:

  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki letniej wody (40-45°C)
  • 3 i ¼ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki cukru

Nadzienie i przybranie:

  • 500 g lekko rozgniecionych,ciemnych winogron
  • 4 łyżki cukru (przepis sugerował ¾ szklanki)

Formę do ciasta (użyłam 20 cmx40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Drożdże wymieszać z 1/3 szklanki wody i odstawić na 10 min.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zrobić w środku zagłębienie.

Wlać drożdżę i resztę wody (ja dodałam jej znacznie więcej niż w przepisie) wyrobić mikserem gładkie ciasto. Przenieść je na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Nadać mu kształt kuli.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około godziny).

Po tym czasie podzielić ciasto an dwie części.

Rozwałkować na dwa placki o grubości 1,5- 2,5 cm.

Wyłożyć jedno ciasto na przygotowaną formę, ułożyć na nim połowę winogron i posypać 2 łyżkami cukru.

Przykryć drugim kawałkiem ciasta i starannie skleić brzegi.

Na górze ułożyć resztę owoców lekko wgniatając je w ciasto.

Posypać pozostałym cukrem i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia (ja odstawiłam tylko na czas nagrzewania się piekarnika).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC. przez ok. 40-50 min.

 

toskańskie ciasto winogronowe

toskańskie ciasto winogronowe

toskańskie ciasto winogronowe

źródło: ,,Torty i ciasta. 1001 przepisów z całego świata"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci