Menu

Ciasteczkolandia

LODY

Lody Haribo & Sprite

vanilia81

lody haribo & sprite

Reakcja moich dzieci na informację, że mamy te lody w zamrażalniku jest zawsze taka sama: piski, okrzyki radości, podskoki i wywijanie kończynami. Jak słusznie się domyślacie nie ma nic nadzwyczajnego w zamrożonym napoju Sprite, a tym bardziej w zatopionych w nim, skostniałych żelkach, niemniej uwierzcie, że dla dzieci to coś niesamowitego i dla tej radości warto je im choć raz przygotować.

Kolorowego Dnia Dziecka Kochani!

Składniki:

(na 6 lodów)

  • szklanka napoju Sprite (puszka ma 0.33 l, więc wystarczy)
  • mała paczka misiów Haribo

Pojemniczki do lodów (lub np. małe opakowania po serkach dla dzieci) napełnić misiami (najlepiej gęsto, bo inaczej w trakcie mrożenia, napiją się Sprita, opadną na dno i zgromadzą się tylko w połowie lodów). Zalać do pełna napojem Sprite, włożyć patyczek i odstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Gotowe lody łatwiej będzie wyciągnąć, gdy zanurzymy na chwilę dolną część pojemniczków w ciepłej wodzie.

lody haribo & sprite

lody haribo & sprite

Śniadaniowe lody jogurtowe z musli i owocami

vanilia81

jogurtowe lody z musli i owocami

Co powiecie na to, by poranną porcje musli wymieszać z jogurtem, posypać owocami i...zmrozić? Takie śniadanie na patyku to frajda dla dzieci, nie odmówią go nawet te, które na co dzień kręcą nosem na widok jogurtu naturalnego, bo jest mało słodki i brak mu koloru. Zapewniam, że w tym przypadku zjedzą go i w swym zachwycie nie zgłoszą żadnych uwag.

Składniki:

  • 4 łyżki musli (najlepiej zwykłych z rodzynkami, bez orzechów)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam Naturalnie Gęsty Bakomy)
  • mały banan
  • kiwi
  • garść malin (mogą być mrożone)

Musli wsypać do miseczki, dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Powstałą masą napełnić pojemniczki na lody (lub małe, plastikowe pojemniczki po np. serkach dla dzieci)

Następnie powkładać do nich po plasterku banana, kiwi i kilka malin.

Na owoce wyłożyć resztę jogurtu, wbić patyczki i włożyć do zamrażalnika na min. 2-3 godziny.

Gotowe lody najłatwiej wydobyć, zanurzają od dołu pojemniczek w ciepłej wodzie.

 

jogurtowe lody z musli i owocami

przepis własny

Malinowe serduszka lodowe

vanilia81

malinowe serduszka lodowe

Walentynki. Bez względu na to, czy się to święto obchodzi czy bojkotuje, uważa za urocze, czy tandetne, ma się w tym dniu obok siebie ukochaną osobę, czy spędza się je w stylu Bridget Jones siedzą samotnie na kanapie przed telewizorem, nic nie zmieni faktu, że te lody są najzwyczajniej w świecie smaczne i warto je przygotować. Smak malin w środku zimy spowoduje, że to będzie miły dzień, czego Wam z całego serca życzę...

Składniki:

  • 200 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 125 g śmietany kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru

Maliny zmiksować z jogurtem.

Śmietanę ubić na sztywno.

Żółtka ubić z cukrem, w tym czasie zagotować wodę w garnku. Nad gotującą się wodą umieścić rondelek z żółtkami i cukrem i nadal ubijać w kąpieli wodnej przez ok. 3 minuty, aż masa się zagęści.

Delikatnie dodać do kremu owoce z jogurtem, a następnie ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, by wszystko się połączyło.

Napełnić masą 6 silikonowych foremek (lub pojemniczków, w których planujemy podać lody). Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny. Jeśli chcemy podać je na patyczkach, należy je powbijać po ok. pół godzinie mrożenia w środek lodów, jeśli w formie deseru, przed podaniem wyjąć serduszka z foremek.

Uwagi:

Najwygodniej przygotować te lody w foremkach silikonowych, bo najłatwiej z nich wyskakują, jeśli użyjecie innych naczynek można ich nie wyjmować, a jeśli zależy Wam na tym zależy, pomóc powinno zanurzenie ich na chwilę w ciepłej wodzie.

Jeśli nie napełnicie foremek do pełna i nie wyjecie (a uprzedzam są pyszne i trudno się powstrzymać...) części przed mrożeniem, może wyjść nawet 8 porcji. Dla dwojga wystarczy, zrobić je z połowy porcji, choć ubijanie jednego żółtka w kąpieli wodnej może być niewygodne, poza tym warto za jednym razem zrobić je na zapas, problemów ze zjedzeniem nie będzie...

malinowe serduszka lodowe

malinowe serduszka lodowe

malinowe serduszka lodowe

malinowe serduszka lodowe

przepis własny

LODY MAMY NUTELLICY (CZYLI LODY Z NUTELLĄ)

vanilia81

LODY Z NUTELLĄ

Bycie mamą nutellicą zobowiązuje. Nie było wyjścia, te lody musiały powstać! Zamiast klasycznego mleka skondensowanego dodałam (moją ukochaną) wersję słodzoną. W końcu każdy pretekst, by otworzyć tą puszkę szczęścia jest dobry...Nie, lody nie były za słodkie, choć pewnie brzmi to mało wiarygodnie z ust osoby, która nie miała by problemu, by wyjeść całą puszkę takiego mleka za jednym ,,posiedzeniem". Osoby, które ich próbowały nie doniosły mi A: są za słodkie, B: mamo mdli mnie, więc chyba faktycznie są chyba ok., choć oczywiście zawsze możecie zastąpić mleko skondensowane słodzone, wersją bez cukru lub dodać więcej mleka zwykłego, by zniwelować słodycz.

Dodam, że nie zwracałam sobie głowy maszynką do lodów (a grudek lodu nie wyczuwałam). Nie sprawdziła się niestety próba zrobienia ich w pojemniczkach na lody (masa nie chciała przyczepić się do patyczka)

składniki:

  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g nutelli (lub innego kremu tego typu)
  • 250 g mleka (używam 1,5%)

Dokładnie wymieszać (lub zmiksować) podane składniki, przełożyć do pojemnika nadającego się do mrożenia i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika, odczekać chwilę, by zmiękły. Można posypać prażonymi, łuskanymi orzeszkami laskowymi.

lody z nutellą

lody z nutellą

Przepis inspirowany przepisem znalezionym na blogu Caketime

LODY WANILIOWE Z KREMU CUSTARD

vanilia81

lody waniliowe

W takich momentach jak ten, kiedy zatapiam łyżeczkę we własnoręcznie przygotowanych lodach waniliowych, cieszę się, że zakładając tego bloga, proszona o podanie nicku, na poczekaniu wymyśliłam ,,Vanilia81" (choć tego cyfrowego dodatku z każdą zdmuchniętą, urodzinową świeczką zaczynam żałować bardziej...) Bo wanilia (pisana przez v wygląda lepiej prawda?) to wspaniała przyprawa, dodatek, który uszczęśliwia i potrafi podnieść walory smakowe każdego deseru.

Te lody to nic innego jak mrożony krem custard, żółtka wiejskich kur ( co ja bym zrobiła bez pani Steni i jej kur) to idealne tło dla czarnych, waniliowych ziarenek. Też lubicie ten widok? Tak powinny smakować lody waniliowe.Każde. Zawsze.

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki

Mleko wlać do rondla, przeciąć laskę wanilii, czubkiem noża zeskrobać z niej ziarenka i wraz z pustą laską wrzucić do mleka, całość mocno podgrzewając (nie dopuszczając jednak do wrzenia). Zdjąć rondel z ognia i odstawić na 20 min., żeby nabrało waniliowego aromatu.

Za pomocą trzepaczki utrzeć żółtka z cukrem (można to oczywiście zrobić mikserem, ale na prawdę jest to wykonalne ręką). Usunąć z mleka laskę wanilii i wlać do niego mieszaninę żółtek z cukrem, stale mieszając.

Umyć rondel po mleku (albo użyć innego czystego)i ponownie wlać do niego mieszaninę, podgrzewając i mieszając przez ok. 10 min. aż osiągnie konsystencję kremu. Należy naprawdę stale mieszać, żeby nie otrzymać jajecznicy...Uwierzycie, że w ciągu TYCH 10 min., mojego syna akurat zebrało na czułość i kurczowo trzymał się mojej nogi, zadzwonił mąż, który pilnie potrzebował danych bankowych z internetu, a do drzwi zadzwonili sprzedawcy jajek!(tym ostatnim trzeba jednak przyznać wyczucie) 10 min.!!!

Na wszelki wypadek dobrze więc nalać do zlewu zimnej wody i gdy czujecie, ze nadchodzi niebezpieczeństwo (krem się zaczyn ważyć) należy wstawić do niego rondel i intensywnie mieszać. Kiedy krem zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba użyć silnej woli, by nie wyjeść go całego, bo jest naprawdę pyszny.

Przed mrożeniem dodać do niego ubitą (gęstą, ale nie sztywną) kremówkę i delikatnie zmieszać ją z kremem custard.

Zamrażać z użyciem maszyny do lodów,wtedy w ciągu 20 min.powinny być zmrożone, a po kolejnych 20 min. w stężeć w zamrażalce.

Jeśli nie macie maszyny masę należy przełożyć do plastikowego pojemnika i w ciągu 3 godz. mrożenia, co godzinę wyciągać i intensywnie wymieszać ręcznie, malakserem, by pozbyć się kryształków lodu, które sprawią, że deser nie będzie gładki.

Bez względu na technikę przyrządzania lody należy 20 min.przed podaniem przełożyć do lodówki, by osiągnęła konsystencję umożliwiającą wydobycie ich z pojemnika.

lody waniliowe custard

lody waniliowe custard

lody waniliowe nigella

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok"

JOGURTOWE LODY JAGODOWE

vanilia81

lody jagodowe jogurtowe

To takie zamrażalnikowe ,,must have" latem. Raz dwa, trzy i żadne dziecko nie będzie chciało sklepowych lodów. Tym razem wersja jagodowa. By napełnić 6 pojemniczków na lody, wystarczy zrobić je z połowy przepisu na mrożony jogurt czereśniowy czyli...


Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego (grecki lub bałkański)
  • trochę soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g jagód

 

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier, dodać go do jogurtu, dosypać jagód, całość zmiksować w blenderze. Przelać do pojemniczków do lodów i zamrażać. Włożenie dolnych części pojemniczków do ciepłej wody, ułatwi wyciągnięcie lodów.

jogurtowe lody jagodowe

Przepis własny

MROŻONY JOGURT Z CZEREŚNIAMI

vanilia81

mrozony jogurt czeresniowy

Ufff jak gorącą. W tak piękną pogodę jak dziś, nie mam za bardzo siły i ochoty na przesiadywanie w kuchni i przed komputerem. Bez zbędnych opisów podrzucam więc tylko przepis na coś, co mnie ostatnio oczarowało - mrożony jogurt czereśniowy. Nie wymaga użycia maszynki do lodów, a lody bardzo przypomina.I to te najlepsze :) Gorąco (a może raczej chłodząca?) polecam!

 

Składniki:

  • 300 ml gęstego jogurtu (najlepiej bałkański, grecki)
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ok. 200 g czereśni

Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny, tak by powstał lukier. Dodać do niego jogurt i zmiksować blenderem, dosypać umyte, wydrylowane czereśnie (ja miałam zamrożone, więc całość dużo szybciej się zmroziła) wszystko ponownie zblendować. Przelać do 8 dużych lub 4 małych naczynek, włożyć do zamrażalnika na 1,5 godz.

mrozony jogurt czeresniowy

przepis własny

Miodowe semifreddo

vanilia81

 

"Semifreddo to niezupełnie lody. Nie trzeba tu robić kremu custard ani mieszać lodów w czasie mrożenia − co czyni życie o wiele prostszym. W rezultacie otrzymujemy gładki blok schłodzonych, cudownie aksamitnych, lekko zamrożonych lodów. W tej wersji łagodny miodowy smak odpowiada konsystencji. " Nigella Lawson

Nigella powiedziała chyba wystarczająco dużo, by skusić do ich przyrządzenia. Semifreddo ( z włoskiego ,,pół zimny") są genialne, bo można je przyrządzić dużo wcześniej i wyjąć chwilkę przed podaniem. Orzeszki pinii można zastąpić płatkami migdałów, a z masą można eksperymentować, dodając pokruszone herbatniki, espresso, orzechy.

Książkę Nigelli z przepisem posiadam parę dobrych lat i sama się sobie dziwię, że dopiero teraz je zrobiłam. Może podświadomie czekałam na okazję, by własnoręcznie zbieranymi ( i co trudniejsze obieranymi- dzięki Kochanie!) orzeszkami piniowymi uraczyć kogoś wyjątkowego? Taka okazja miała ostatnio miejsce, podałam je jako słodki akcent po kolacji z przyjaciółmi. Deser wszystkim smakował, a ja po wyjściu gości wylizując palcem (rozpuszczoną już totalnie) ostatnią porcję czułam się jak Kubuś Puchatek ze swoim garnuszkiem miodu...

 

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 100 g miodu najwyższej jakości, plus 3 łyżki miodu do polania
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 25 g orzeszków piniowych (prażonych na patelni)

Foremkę keksówkę wyłożyć folią. Utrzeć jajko i żółtka z miodem, w misce opartej na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą, aż mieszanina stanie się jasna i gęsta.

Ubić śmietanę kremówkę, gdy zrobi się gęsta, zmieszać ją delikatnie z miodowo−jajeczną masą. Przelać do przygotowanej foremki i dokładnie okryć folia spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na min. 2−3 godziny

Przed podaniem wyjąć je, odwracając formę do góry dnem i przełóż na talerz. Polać miodem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi i zajadać, bo szybko się topi.

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci