Menu

Ciasteczkolandia

SYROPY, CUKRY

Cukier różany

vanilia81

Dwie garści płatków dzikiej róży. Tylko tyle. Tylko tyle, by przywołać aż tyle wspomnień. Przy bramce, w starym, przedwojennym pensjonacie moich dziadków w Iwoniczu- Zdroju rosła taka róża. Pamięta ten krzew dokładnie, kolor jego kwiatów, delikatność płatków i nieporównywalny z niczym aromat. Zapach moich wakacji w dzieciństwie. Dziś przypadkowo, na naszej wsi trafiłam na dziką różę. Maja pomagała mi zbierać płatki. Podobał jej się ich zapach. To dobrze...

Składniki:

na słoiczek ok. 300 ml

  • szklanka cukru*
  • 2 garści płatków dzikiej róży

Płatki przebrać, pozbawić białych końcówek. 

Umieścić je w blenderze i zmiksow bardzo drobno (miejscami zaczną przypominać masę).

Można je oczywiście rozdrobnić w możdzieżu, ale to trudniejsze.

Przełożyć cienką ich warstwę na wyłożoną pergminem lub foli aluminiową i odstawić na 1-2 dni w chłodne, nien słonecznione miejce do wysuszenia.

Wysuszone, rozdrobnione płatki ponownie umieścic w blenderze i chwilę zmiksować z cukrem.

Przesypać do czystego słoiczka.

Taki cukier można uzywać do słodzenie herbaty, do wypieków, konfitur.

*przy zalożeniu, że będzie używany do wypieków, warto użyć cukru drobnego, do wypieków.

cukier różany z róży z dzikiej róży rose sugar róża domowy

cukier różany z róży z dzikiej róży rose sugar róża domowy

cukier różany z róży z dzikiej róży rose sugar róża domowy

 

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci