Menu

Ciasteczkolandia

DROŻDŻÓWKI

Norweskie bułeczki cynamonowe

vanilia81

Norweskie bułeczki cynamonowe

Najczęściej piekę te bułeczki jesienia, nawet przepis na nie mam w książce zaznaczony suszonym liściem. Ciepłe, mięciutkie, maślane, pachnące cynamonem ciasto smakuje nam najbardziej w chłodne dni. W takie, kiedy po spacerze po lesie marzymy o kanapie, ciepłym kocu, kubku goracego mleka i odgłosach trzaskajacego w kominku ognia... 

Można każda bułeczkę upiec osobno, kładac je na dużej blaszce w odstępach, ale ja uwielbiam patrzeć, jak po upieczeniu dzieci odrywają je sobie z foremki...

Temp.pieczenia: 230 C

Blaszka lub foremka o wymiarach ok. 33 x 24 cm

Składniki:

  • 600 g (lub więcej) maki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 saszetki drożdży suszonych lub 45 g świeżych
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 120 g masła
  • 150 g cukru ( można część zastąpić brązowym)
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu do miseczki trzeba rozkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, zalać to połową szklanki ciepłego (nie goracego!) mleka, dodać 4 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć szmatka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Mąkę, cukier i mleko do rozczynu podbieramy z podanych wyżej ilości składników!

W misce wymieszać pozostałą (jeśli robiliśmy zaczyn) mąkę, cukier, sól i suche drożdże (lub zaczyn ze świeżych).

W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, jajko i wymieszać całość trzepaczka (nie myjcie rondelka jeszcze się przyda...)

Przelać płynne składniki do miski z mąką i drożdżami.

Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomoca miksera mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i błyszczące. Jeśli będzie się kleiło dosypać trochę mąki.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min. w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Foremkę (używam ceramicznego naczynia) wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki nadzienia rozpuścić w rondelku, odstawić.

Odzielić 1/3 ciasta i wyłożyć nim (rozciagajac lub wałkujac) ciasto spód foremki.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować (wałek też posypcie mąka) resztę ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 50x 25 cm

Mślano- cynamonowym syropem (najwygodniej za pomoca kuchennego pedzelka) rozsmarować na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta.

Zrolować ciasto od krótszego boku, tak by powstał ok. 50 cm wałek.

Pokroić go na 2 cm plastry, tak by wyszło 20 kawałków.

Rozłożyć je w formie bokiem do góry. 

Posmarować je rozmaconym jajkiem i ponownie odstawić ciastoa 15 min., by wyrosło

Piec w nagrzanym do 230ºC piekarniku, aż urosna i stana się złocisto- brazowe.

Bułeczki lubia się z góry przypalać,można sie tym nie przejmować lub w połowie pieczenie przykryć folia aluminiowa

Po upieczeniu przełożyć na metalowa kratkę, jeszcze ciepłe odrywać i zajadać..

Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe

 Norweskie bułeczki cynamonowe

źródło: zmodyfikowany przepis z ksiażki Nigelli Lawson ,,Jak być domowa boginia"

 

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka

vanilia81

º

Tu nie potrzeba słów. Tu potrzeba ostatnich, ciepłych promieni letniego słońca na parapecie, by ogrzały ciasto przed pieczeniem, małych rączek, które wydłubią gorącą jeszcze posypkę i sąsiadów z którym można się tym ciastem podzielić. Miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto, a na nim śliwki ułożone w rządku, skąpane we własnym lepkim soku, posypane słodką, maślaną posypką. Sierpniowa klasyka Kochani...

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 d świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 100 g masła 
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu.

Mąkę przesiać do miski.

Drożdże i dwie łyżki cukru dodać do ciepłego ( nie gorącego!) mleka, wymieszać.

W mące zrobić dołek i wlać do niego mleczno- drożdżową emulsję.

Dodać do rozczynu trochę mąki, wmieszać ją do masy łyżką, ale tak by dookoła na ściankach misce ciągle mąka była. 

Z góry posypać rozczyn odrobiną mąki, a całą miskę przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.

masło roztopić i lekko przestudzone dodać wraz z jajkami, szczyptą soli, cukrem waniliowym i  pozostałymi dwoma łyżkami cukru do miski. Całość zagnieść ( lub zmiksować, najlepiej za pomocą haka jeśli mikser posiada) na gładką, odklejającą się od miski kulę.

Miskę oprószyć mąką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i przenieść do formy, a następnie poukładać na nim umyte, pozbawione pestek połówki śliwek ( skórkami do ciasta).

Z podany wyżej składników kruszonki, zagnieść ją i pocierając w palcach posypać wierzch ciasta.

Piec w nagrzanym do 19 º C ( grzałka góra dół) lub 180º C ( termoobieg) przez 20-30 min.

Smacznego!

śliwki w misce emaliowanej vintage retro węgierki

ciasto drożdzowe ze śliwkami i posypka łatwe placek

 

Śląskie kołoczki (Pawła Małeckiego)

vanilia81

kołoczki śląskie

Jestem Ślązaczką, dlatego jakoś tak instynktownie pierwszym przepisem z książki Cukiernia Lidla (wspaniałej pod każdym względem), z którego skorzystałam był ten na śląskie kołoczki. Kołoczki to nic innego jak drożdżówki. Te dzisiejsze są z masą serową (swietną!), ale nie mniej popularne są wersje z marmoladą, makiem, czy budyniem. Są fajnym pomysłem na drugie śniadanie czy podwieczorek. Lubiany przez dzieci ( pewnie dlatego tak popularny w sklepikach szkolnych). Jak to z ciastem drożdżowym bywa, jest to wypiek trochę czasochłonny, ale za to ilość drożdżówek pozwala na to, by umilić podwieczorek np. sąsiadom (muszę się Wam pochwalić, że ja trafiłam na najcudowniejszych na świecie...)

foremki: dwie duże blachy

temperatura pieczenia: 180°C termoobieg

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam łyżeczkę ekstraktu)
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 45  g cukru
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 550 g mąki pszennej tortowej (plus trochę do podsypania ciasta)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 1 i ½ szczypty soli
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 70 g masła
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Twaróg połączyć z cukrem i wanilią. 

Dodać jajko oraz mąkę, całość wymieszać.

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, ugnieść.

Mleko podgrzać (ale nie aż tak by było gorące) i wraz z resztą cukru dodać do drożdży, wymieszać.

Do osobnej miski przesiać mąkę, a następnie zrobić w niej zgłębienie i wlać przygotowane wcześniej drożdży z mlekiem i cukrem.

Połączyć całość, przykryć na 15-20 min. aż rozczyn wyrośnie.

Po tym czasie dodać wanilię, sól i wyrabiać dodając żółtka i roztopione masło.

Dokładnie wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk.

Podsypać ciasto mąką, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30- 40 min. (aż podwoi swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść.

Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę.

Rozwałkować je na grubość 2-3 mm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm.

Na środek każdej drożdżówki nałożyć (najwygodniej za pomocą szprycy cukierniczej)masę serową.

Rogi ciasta znajdujące się po przekątnej skleić ze sobą, dociskając palcami, tak by powstała koperta.

Kołoczki przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, posmarować pozostałym białkiem.

Piec w temp. 180°C (termoobieg) przez ok. 25 min.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

kołoczki śląskie z serem

kołoczki śląskie

kołoczki śląskie

 źródło przepisu: ,,Cukiernia Lidla" Paweł Małecki

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci