Menu

Ciasteczkolandia

BABY I BABKI

Ucierana babka kasztanowa i kilka słów życzeń...

vanilia81

babka_kasztanowa_1

Pamiętam dokładnie moje rozczarowanie gdy pierwszy raz skosztowałam kremu kasztanowego ze słoiczka, a później zachwyt na babeczkami (klik), które z jego wykorzystaniem powstały. Cała tajemnica tego kremu polega na tym, że całą swą moc ujawnia gdy wykorzystany jest jako dodatek do wypieku. Przyszła więc kolej na wykorzystanie tego kremu w kolejnym cieście.

Skorzystałam z klasycznego przepis na babkę ucieraną, zmniejszyłam tylko ilość cukru, pominęłam zbędne w tej wersji dodatki i aromaty w zamian dodając krem kasztanowy właśnie. Mięciutka, wilgotna, o charakterystycznym, bardzo przyjemnym posmaku kasztanów. Całość wieńczy gęsta polewa czekoladowa i chrupiące orzechy. Bardzo polecam, nie tylko na Wielkanoc, z cała pewnością powtórzę ten wypiek jesienią...

Korzystając z okazji...

Życzę Wam Kochani pięknych Świąt. Takich, w takcie których znajdziecie czas by wybrać się na spacer i wsłuchać w śpiew ptaków, by  w spokoju, bez pośpiechu napić się ciepłej kawy. Świąt bez komputerów, laptopów i telefonów. Życzę Wam radości i spokoju w sercach. Bądźcie zdrowi, szczęśliwi i uśmiechnięci.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 200 g kremu kasztanowego

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczypta soli, odstawić.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i cukier i krem kasztanowy, dobrze zmiksować.

Do masy dodać i delikatnie połączyć z białkami.

Przesiać obie mąki z proszkiem, ostrożnie wymieszać do połączenia się składników.

Formę do babki (albo taką z kominem) wysmarować masłem, obsypać mąką.

Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 30-40 min.(wbity drewniany patyczek ma być suchy).

Wyjąć z piekarnika, odstawić, po ostygnięciu odwrócić do góry nogami na talerz by ciast wyszło w formy.

Polewa:

  • 60 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, roztopić na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie polewa.

Poczekać aż chwile przestygnie, polać babkę, ozdobić (u mnie dwiema garściami mieszanki posiekanych orzechów).

 

 

babka_kasztanowa_2

babka_kasztanowa_4

 babka_kasztanowa_51

babka_kasztanowa_6

Kubeczki: Pastelowy dom (klik)

 

Waniliowa babka biszkoptowa z lukrem cytrynowym

vanilia81

 biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_1

Każdego dnia. Od poniedziałku do piątku o 14 wypatruję autobusu szkolnego, który podjeżdża pod nasz dom ( jak w amerykańskim filmie jakimś). Patrzę dzieciaki z niego wyskakują. Najczęściej roześmiane, czasem naburmuszone. Zawsze pełne energii. Jak pioruny do domu wpadają, plecaki i buty gdzie bądź zrzucają, bluzy zawsze na schodach lądują jakby wieszaczków z numerkami 1,2,3 nie miały i jeden przez drugiego opowiadają... Co zrobił ten, a co tamta. Co powiedziała pani, co narysowali, czego zapomnieli, czego się nauczyli, kto ich zdenerwował, kto poskarżył, kto przytulił, kto za co czarna kropkę dostał, kto najlepiej sprawdzian napisał, co na angielskim umiał, z czego zadanie mają i kiedy do kina idą.

I wspinają się na ten blat, mimo ostrzeż moich i pytają, czy po kawałku ciasta przed zupą zjeść mogą, bo zjedzą przecież całą, zgodnie obiecują...

I tak sobie myślę, jakim szczęściem jest móc tak ich w tym oknie wypatrywać. I czekać tak na nich. Ciasto im piec. I z blatu ściągać. I bezskutecznie powtarzać, żeby tych paluchów do lukru nie wkładali...

Babka biszkoptowa, jak piórko lekka, o cytrynowej nucie. Świeżość kilka dni zachowuję, choć nie będzie Wam dane się o tym przekonać, bo znika błyskawicznie. Dobrego weekendu Kochani...

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka (trochę mniej jeśli planujemy ją lukrować)
  • ½ szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowa lub zwykła)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

lukier:

  • ok. ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Jajka ubić z cukrem, przez ok 10 min. na białą, puszystą masę.

Powoli dolewać, ciągle miksując olej.

Dodać ekstrakt waniliowy.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.

Delikatnie, za pomocą szpatułki dokładnie wymieszać całość.

Formę do babki (lub okrągłą z kominem) dobrze wysmarować masłem, oprószyć mąką.

Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.

Piec w temp. 175ºC przez ok 45 min.

Wyciągnąć z formy po przestudzeniu.

Lukier: zmiksować cukier puder z sokiem z cytryny, dodadając jednego lub drugiego składnika, tak by utrzymać gęstą, ale lejącą się polewę. Można ozdobić posypką.

Babka długo zachowuje świeżość (ale też szybko znika...)

Smacznego!

patera, talerzyki i kubki : Pretty Home

biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_4  biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_21

biszkoptowa_babka_waniliowa_z_lukrem_cytrynowym_3

 

Babka z ajerkoniakiem

vanilia81

babka z ajerkoniakiem

Od kilku tygodniu eksperymentuję z domowym adwokatem (przepis na ten mój ulubiony podam niebawem).

Na fali tej ajerkoniakowej fascynacji (i zapasów tego trunku w lodówce) upiekłam babkę na jego bazie.

Miękką, wilgotną, o mocno wyczuwalnej nucie tego likieru.

Z oczywistych względów nie nadaje się dla dzieci, ale dorosłym na pewno będzie smakowała.

Korzystając z okazji, chciałam Wam życzyć zdrowych, słonecznych, pastelowych Świąt Wielkanocnych! 

temperatura pieczenia: 180°C

foremka: okrągła z kominem

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 200 g masła
  • 180 ml ajerkoniaku

Masło stopić i odstawić do ostudzenia.

Jajka ubić z cukrem, na gęstą, białą masę.

Miksując dolewać powoli ajerkoniak.

Do osobnej miseczki przesiać obie mąki i proszek do pieczenia; dokładnie wymieszać.

Powoli miksując dodawać partiami mąkę, a następie ostudzone masło.

Przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą.

Piec w nagrzanym do piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 min. (lub dłużej, do momentu, aż babka się zezłoci, będzie ścięt, a wbity w nią patyczek po wyciągnięciu będzie czysty.

lukier ajerkoniakowy

  • 80 g cukru pudru
  • 3-50 łyżeczek ajerkoniaku

Do cukru pudru dodawać po łyżeczce ajerkoniaki i dokładnie mieszać do chwili, aż uzyskamy gęsta, ale lejącą się polewę.

Polać schłodzone ciasto.

babka z adwokatem

babka z ajerkoniakiem

babka z ajerkonikiem

 

Pełnoziarnista babka bananowo -kakaowa

vanilia81

babka bananowo-kakaowa

Mam mieszane uczucia do mąki pełnoziarnistej. Oczywiście zdaje sobie sprawę z jej zalet i pamiętam, że bardzo smakowały mi pełnoziarniste muffinki z czarną porzeczką, nie mniej w tej babce charakterystyczny ,,pełnoziarnisty" posmak trochę mi przeszkadzał, dzieci o dziwo się zajadały (ale one zjadłyby chyba nawet robaki, gdyby tylko podać je z cukrem i polać polewą czekoladową). Z cała pewnością upiekę tą babkę ponownie, ale wykorzystując jedynie 340 g mąki zwykłej. 

Ciasto to warto upiec gdy mamy na zbyciu przejrzałe banany, takie nadają się do niej najlepiej, dodają jej wilgotności i słodyczy (choć nie jest to wypiek szczególnie słodki). Sposobem przygotowania, konsystencją i smakiem przypomina muffiny.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 duże przejrzałe banany
  • 125 ml gęstego jogurtu
  • 100 ml mleka*
  • 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 2 łyżki mleka

* jogurt i mleko można zastąpić 225 ml maślanką lub kefirem

Do jednej miski przesiać oba rozdaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Dodać cukier i dokładnie wymieszać widelcem.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany, maślankę i olej.

Całość przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać (ręcznie lub na wolnych obrotach miksera).

Formę z kominem do babki lekko natłuścić, przelać do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40- 45 min., do momentu, aż wbity w ciasto patyczek, po wyciągnięciu z niego będzie suchy.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 5 min., a następnie wyciągnąć z formy, wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić (ok. 1 godz.)

Składniki polewy wymieszać i polać nią wystudzone ciasto.

mleko w butelce

babka bananowo- kakaowa

 

Prosta babka jogurtowa (rodem z Włoch)

vanilia81

babka jogurtowa

Podobno każda włoska mamma ma swój przepis na babkę jogurtową. Ten, który podaje poniżej, Nigella Lawson znalazła zapisany na skrawku papieru w szufladzie domu, który pewnego lata wynajmowała we Włoszech.

Babka jest absolutnie fantastyczna! Jogurt nadaje jej wilgotności, cytryna i wanilia aromatu, a mąką ziemniaczana zapewnia strukturę babki piaskowej. Dobrze się ją kroi i transportuje. Doskonała o każdej porze dnia, lubiana przez dzieci. Mogłabym ją piec na okrągło bez obawy, że nam się znudzi. Dla mnie idealna!

Oprószona cukrem pudrem ujmuje swą prostotą na co dzień, podana np. z pokrojonymi truskawkami (skropionymi balsamico?), ma szanse stać się eleganckim deserem.              

By ją upiec nie potrzebujemy wagi, szklanki, czy łyżek. Wystarczy mały kubeczek po jogurcie. To on jest w tym przepisie jednostką, według której odmierzamy składniki.

Ważne by piec ją w formie do babki lub tortownicy z kominem (23 cm). Upieczenie jej w mniejszej, zwykłej tortownicy grozi tym, że ciasto nie dopiecze się w środku i zrobi się zakalec.

Składniki:

Miarą jest mały, 150g kubeczek po jogurcie Bakoma Naturalny Gęsty

(napełniamy go do wysokości gdzie kończy się etykieta/nadruk na kubeczku, czyli ok 1 cm od górnej krawędzi)

  • 1 miara jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy) / 150g
  • 2 miary cukru (najlepiej drobnego) /250g
  • 1 miary oleju (bezwonnego np. rzepakowego) /150ml
  • 2 miary mąki pszennej /175g
  • 1 miara mąki ziemniaczanej /100g
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny (umytej ekologicznej, niewoskowanej lub sparzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno i odstawić.

Do żółtek dodać kubeczek jogurtu, a pustym pojemniczkiem odmierzyć i dodać dwie miary cukru, całość zmiksować na puszystą masę.

Napełnić naszą miarkę olejem i stopniowo, ciągle miksując dolewać go do jajeczno-jogurtowej masy, a następnie dodać skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Obie mąki (przesiewam je) odmierzyć i wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki.

Na koniec partiami, delikatnie dodać pianę z białek.

Formę do babki (lub tortownicę z kominem) wysmarować olejem i przelać do niej ciasto.

Piec w temp. 180°C przez ok. 30-35 min.

Gotowe ciasto będzie odstawało trochę od foremki, a wbity w nie patyczek po wyjęciu będzie czysty.

Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić na chwilę, by przestygło (łatwiej wtedy wyskoczy z foremki).

Przed podaniem oprószyć bakę cukrem pudrem.

bakoma naturalny gęsty

babka jogurtowa

babka jogurtowa

 źródło: Nigela Lawson ,,Nigellissima" z moimi małymi zmianami

Babka potrójnie cytrynowa

vanilia81

babka potrojnie cytrynowa

,,Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty..."

Kubek herbaty z cytryną i szybki prysznic (żelem cytrynowym) budzą mnie rano do życia, a kiedy do wiaderka z wodą wlewam cytrynowy płyn, to nawet wiosenne porządki nie są takie złe. W kuchni oczywiście cytrynowe słodkości... Kiedy to proste, klasyczne cytrynowe ciasto polejemy solidnie cytrynowym lukrem, udekorujemy kawałkami cytryn i podamy w towarzystwie pastelowej ceramiki, może stać się gwiazdą stołu Wielkanocnego.

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 120 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (najlepiej ekologiczna, niewoskowana)

Polewa:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • kilka łyżeczek soku z cytryny

Cytryny umyć (wyparzyć jeśli nie są ekologiczne)

Masło zmiksować z cukrem pudrem.

Oddzielić żółtka od białek.

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Ciągle miksując dodać kolejno żółtka, połowę mąki oraz sok i skórkę otartą z cytryny.

Wsypać resztę mąki i ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywno i ostrożnie wmieszać łopatką do ciasta.

Formę do babki lub 24 cm tortownicę w kształcie pierścienia wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.

Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180°C przez ok. 40-50 min.

Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo, do uzyskania gęstego lukru.

Przestudzoną babkę polać lukrem, ozdobić kawałkami cytryny.

babka potrojnie cytrynowa

babka potrojnie cytrynowa

babka potrojnie cytrynowa

Babka wielkanocna topiona ( idealna)

vanilia81

babka wielkanocna topiona

Idealna. Tak, moim zdaniem tak powinna smakować idealna babka drożdżowa. Mięciutka i lekka jak obłoczek. Aromatyczna, pełna słodkich rodzynek, złocista, dobrze wyrośnięta. Polana cytrynowym lukrem, choć i bez niego byłaby pewnie pyszna.

Niech nie zniechęca Was to, co mnie skusiło (topienie ciasta w tobołku ze ściereczki). To naprawdę nie jest kłopotliwe, a efekt zniewala.

Autorka zapewniła mnie, że babka dobrze zachowuję świeżość.

Z części ciasta Maja upiekła sobie jej mini wersję do koszyczka. Słowem wszyscy zadowoleni :)

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 480 g mąki pszennej
  • skórka starta z cytryny
  • 120 g masła (plus trochę do wysmarowania formy i ściereczki)
  • 120 g rodzynek (jeśli lubicie, w oryginale 150g)

Lukier:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Jest to przepis na formę do babki o pojemności 1,2- 1,5 litra

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami letniego mleka i dwoma łyżkami mąki. Odstawić go na 15 min.

Masło stopić, odstawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.

Do mleka dodać ekstrakt waniliowy.

Mąkę dodać do miski, utworzyć wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy, mleko, skórkę z cytryny, stopione masło oraz masę z żółtek i cukru.

Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie, luźne ciasto.

Ściereczkę kuchenną wysmarować łyżką masła, przełożyć na nią ciasto, zawinąć w tobołek, związać końce ściereczki i zanurzyć w dużym garnku zimnej wody.

Garnek przykryć (nie zrobiłam tego) i odstawić na 1.5-2 godz., aż wypłynie na powierzchnię (moje wypłynęło po godzinie)

Wyjąć ciasto z garnka, delikatnie odsączyć, dodać rodzynki, wymieszać .

Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką.

Przelać ciasto do formy, przykryć i odstawić na godzinę by w wyrosło.

Ciasto piec 45-50 min. najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 min., by przestygło i przełożyć na talerz.

Wystudzone polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Aby uzyskać  należy do ¾ szklanki cukru pudru stopniowo dolewać sok z cytryny i mieszać (ja miksuję blenderem z końcówką do ubijania) uzyskania gęstego, ale płynnego lukru.

babka wielkanocna topiona

babka wielkanocna topiona

babka wielkanocna topiona

babka wielkanocna topiona

Źródło przepisu: ,,White plate" Eliza Mórawska

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci