Menu

Ciasteczkolandia

UCIERANE

Proste ciasto z herbatą Earl Grey i rodzynkami

vanilia81

 Ciasto_z_Earl_Grey_i_rodzynkami_1

Banalnie proste w wykonaniu ciasto. Nie wymaga użycia wagi i miksera. Świetne do popołudniowej herbaty. Na piknik. Na chłodniejsze, wiosenne dni. Do owinięcia w folię i wręczenia umorusanym dzieciom, które zgłodniały szalejąc z kolegami z ulicy i domagają się czegoś do jedzenia, waląc brudnymi rączkami w tarasowe drzwi...

Za jedyną wadę możemy uznać ponad godzinny czas pieczenia, ale ciasto posiada pół litra płynu i nie ma wyjścia, trzeba mu ten czas dać. Odwdzięczy się głębokim herbacianym aromatem ukrytym w cieście i słodkich rodzynkach.

foremka: klasyczna keksówka

temperatura: 175ºC

czas pieczenia ok. 70 min.

Składniki:

  • 2 szklanki herbaty Earl grey (zaparzonej z 3-5 torebek w zależności od jakości herbaty i intensywności jaką chcemy uzyskać)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 ½  szklanka mąki pszennej (zwykłej lub tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾  szklanki cukru (u mnie brązowego)
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty pieprzu

Uwaga! Ciasto nie zawiera jajek

Do zaparzonej, przestudzonej herbaty dodać rodzynki, odstawić.

Do miski wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cynamon i całość wymieszać.

Dodać miękkie masło, wmieszać je do reszty składników.

Dolać herbatę z rodzynkami i całość pomieszać tak, by nie było widać suchej mąki.

Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i obsypać mąką.

Piec ok. 70 min. w 175ºC. Gdyby pod koniec pieczenia ciasto za bardzo się brązowiło od góry, przykryć je folia aluminiową.

Po wyjęciu z piekarnia przed wyjęciem z formy odstawić na min. 10 min.

Klocki widoczne na zdjęciu marki Wooden Story można znaleźć  tutaj

Piegusek (idealny, bo na białkach)

vanilia81

Uwielbiałam to ciasto w dzieciństwie. Puszyste, lekkie i ten strzelający pod zębami mak. Wiedziałam, że jak ,,będę duża" będę go piekła. Pierwsza wersja, którą upiekłam kilka lat temu bardzo mnie zawiodła. Ciasto było ciężkie, zbite, za słodkie. Odkryłam potem, że piegusek, którego tak lubię pieczony jest na samych białkach, bez niepotrzebnie obciążających ciasta żółtek.

Pewnie można by go polać polewą czekoladową lub lukrem, ale ja nie przewiduję żadnych dodatkowych atrakcji, które zakłóciłyby mi jego smak.

Za to szklankę mleka poproszę...

Składniki:

  • 130 masła
  • 7 białek dużych jaj
  • szklanka maku (suchy, niemielony!)
  • szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Uwagi: szklanka, której używam ma 250 ml.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.

Dodać resztę składników czyli: przestudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia (warto je przesiać), ekstrakt (jeśli używacie).

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja używam 28 cm tortownicy z kominem, ale w tej klasycznej z gładkim spodem też będzie dobrze.

Piec w 180°C przez ok 30-40 min.

 

piegusek

piegusek

piegusek

Biszkopt teściowej Nigelli Lawson

vanilia81

 biszkopt tesciowej Nigelli

Lubimy się ostatnio z foremką keksówką. Piekłam ciasto z suszonymi owocami i herbatą earl grey , chlebek bananowy, a teraz ten biszkopt. Kwadratowe kawałki ciasta, przypominające kształtem tosty, dobrze mi się komponują z kubkiem herbaty. Nigella, która przepis na nie dostała od swojej teściowej, napisała ,,to jedno z tych prostych ciast, które nie robią na nas wrażenia do póki nie zaczniemy ich kroić i jeść". Cytrynowa nutą i charakterystyczny słodki, uroczo kruszący się cukrowy wierzch, który ma się ochotę odrywać jak kruszonkę z ciasta drożdżowego. Mało wytworne, ale to nic, bo smak jest dokładnie taki jakiego potrzeba w jesienne popołudnia. Takim ciastem powinny częstować babcie swoich wnuków. Jeśli dane mi będzie ich doczekać nie omieszkam tego robić.

Składniki:

  • 240 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru plus 2 łyżki do oprószenia
  • 1 cytryna (sok i otarta z niej skórka)
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem i skórką cytrynową.

Dodawaj mieszając jajko i łyżkę mąki.

Ostrożnie wmieszaj resztę mąki, na koniec wlej sok z cytryny.

Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem foremki keksówki ( o wymiarach 23 x 13 x 7 cm).

Posyp je z góry cukrem i piecz ok.1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170ºC, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Ostudź ciasto przed wyjęciem z foremki.


biszkopt tesciowej Nigelli

biszkopt tesciowej Nigelli

biszkopt tesciowej Nigelli

źródło: ,,Jak zostać domową boginią" Nigella Lawson

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci