Menu

Ciasteczkolandia

CZEKOLADKI, TRUFLE

Rafaello w wersji fit (na bazie kaszy jaglanej)

vanilia81

rafaello_fit_1

Uwielbiam Rafaello. Dzieci natomiast (które miłość do tych kokosowych kuleczek odziedziczyły po matce najwidoczniej) kocham znacznie bardziej i dlatego zaczęłam kombinować przy zdrowej wersji tego naszego przysmaku.

Bazę w tej wersji stanowi delikatna, bardzo zdrowa kasza jaglana, gotowana na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków kokosowych, mielonych (no i całych ukrytych w środku) migdałów, odrobiny oleju kokosowego i ksylitolu.

Wersja naprawdę smaczna, z przyjemnością i bezkarnie je podjadaliśmy. Dzieciom bardzo smakowały, choć Maja zauważyła brak kremu i wafelka w środku.

Smaczna, zdrowa, pożywna przekąska, albo dodatek do kawy. Nie są pracochłonne, trochę zajmuje jedynie gotowanie kaszy. Odpowiednio opakowane mogą stać się miłym, słodkim prezentem.

Składniki:

(na ok 25 sztuk)

  • 100 g  kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka kokosowego (lub migdałowego)
  • 100 g wiórków kokosowych (+50 g do obtoczenia)
  • 2 łyżki ksylitolu (lub miodu)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • garść obranych, całych migdałów
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)

Kaszę uprażyć kilka minut na suchej patelni, a następnie przelać wodą (by nie była gorzka)

Zalać ją mlekiem kokosowym i gotować na średnim, a pod koniec małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko całkiem się wchłonie, a kasza będzie miała postać miękkiej, gęstej, zwartej masy (może to trwać nawet 40 minut.)

Dodać olej kokosowy, wiórki, mielone migdały, ksylitol i esencję waniliowa. Całość dokładnie wymieszać.

Formować kuleczki wielkości Rafaello, w środek każdej wsunąć obrany migdał, a następnie obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych.

Odstawić do lodówki i tam też najlepiej je potem przechowywać.

ps. Jeśli kuleczkami będziemy częstować małe dzieci, warto w kilku sztukach pominąć migdał w środku. Nie wiem jak was, ale mnie kusi dodanie zamiast ekstraktu waniliowego łyżki likieru Malibu, choć oczywiście wtedy już nie będą takie fit... ;)

Smacznego!

rafaello_fit_3

rafaello_fit_4

 

Trufle czekoladowe z nuta pomarańczy

vanilia81

trufle_czekoladowe_z_nut_pomaraczy_1

Przygotowałyśmy wczoraj z Mają te trufle dla Roberta do kawy. Taka słodka niespodzianka z okazji Dnia Górnika. Robert jest fanem trufli i deserowej czekolady, więc pewne było, że mu przypasują.

Wersja, na która przepis podaję jest smakołykiem wyłącznie dla miłośników mocno gorzkiej czekolady. Ja wykorzystałam taką z 70% zawartością miazgi kakao, ale nic nie stoi na przeszkodzie by posunąć się dalej i przeciwnie można śmiało złagodzić ich smak,  używając częściowo lub wyłącznie czekolady mlecznej. Pomarańczowej nuty dodał im likier pomarańczowy i skórka z pomarańczy.

Szybkie w wykonaniu (nie licząc czasu, który masa tężeje w lodówce). No i takie wiecie, urocze, z serca...

Składniki:

(na około 12 sztuk)

  • 200 g czekolady gorzkiej (u mnie 70% z Lidla)
  • 100 ml śmietany 36%
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np.Cointreau, Grand Marnier)
  • skórka otarta z umytej ekologicznej pomarańczy (lub sparzonej i dokładnie umytej zwykłej)
  • kilka łyżek dobrej jakości kakao

Śmietanę przelać do małego rondelka, doprowadzić do wrzenia.

Drobno pokrojoną czekoladę wsypać do miseczki (najlepiej szklanej, ceramicznej)

Zalać ja gorącą śmietaną, dodać masło i likier, skórkę i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.

Odstawić do ostudzenia.

Przykryć miseczkę folia spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 2 godz., albo do momentu aż masa stężeje

Formować pralinki (u mnie ok. 2,5 cm), obtaczać w kakao.

trufle_czekoladowe_z_nut_pomaraczy_2

TRUFLE KOKOSOWO-RUMOWE

vanilia81

trufle czekoladowe

Walentynki mają dla mnie smak czekolady, ale żeby Walenty docenił starania powinna być podana oczywiście w wersji hand made. Minimalny wkład pracy i postawicie przed ukochanym własnoręcznie wykonane trufle :) Brzmi dobrze? Potem może już być tylko lepiej...

Składniki:

  • 100 g  czekolady deserowej 70%
  • 80 g herbatników (zwykłe maślane typu petitki)
  • łyżeczka masła
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżki rumu (dałam Malibu, ale ciemny też będzie dobry)

Wykonanie:

Herbatniki zmielić w malakserze (lub włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta) najdrobniej jak się da.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać do niej masło, wymieszać i przełożyć do reszty składników. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie za sucha dolać więcej rumu), odstawić do lodówki, by stwardniały. Obtoczyć w gorzkim kakao. Podawać schłodzone.

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci