Menu

Ciasteczkolandia

MAZURKI

Mazurek pomarańczowy, który mógłby być tartą właściwie...

vanilia81

mazurek_pomaraczowy_z_amaretto1 tarta pomarańczowa

Zastanawiałam, czy ten przepis wrzucać na bloga, skoro już dawno po Wielkanocy, no i zdjęcia mam jego tylko jakieś dwa na krzyż. Kurcze, ale on taki dobry był, że doszłam do wniosku, że szkoda, żeby go tu nie było. Smakował naprawdę każdemu. Nawet mój mąż do dziś go  wspomina, a zdąża mu się to tylko jeśli coś naprawdę mu zasmakuje. Można go też spokojnie w innej formie upiec i jako tarte potraktować przecież.

Nadzienia wystarczyłoby, gdyby je przygotować z 5 pomarańczy (zmniejszając ilość cukru do 300 g), ale podziękujecie mi za tą nadwyżkę, która można bez straty dla ciasta zjeść podczas przygotowania, albo zachować do croissainta na poświąteczne, wiosenne śniadanie.

ps. Biała czekolada na zdjęciu, choć zamiar taki był,  finalnie nie została do niego użyta ;)

mazurek_pomaraczowy_z_amaretto

Składnik ciasta:

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki, ale każda inna będzie ok)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 150 g zimnngo masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z masłem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto.

Uformować kulę (ja zawsze spłaszczam tworząc kształt dysku).

Odstawić do lodówki na ok. 30 min. ( w tym czasie można przygotować pomarańczowe do smażenia)

Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na dość cienki prostokąt (ok. 20 cm x 30 cm).

Odłożyć trochę ciasta i uformować z niego wałeczki, które utworzą brzeg.

Blaszkę (ja używam tej płaskiej z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć na nią ciasto, ponakłuwać gdzieniegdzie widelcem.

Piec w temp. 190º C (grzałka góra dół) lub 180º C (termoobieg) przez 12 min. (albo ciut dłużej, do momentu, aż ciasto się zezłoci)

Wyjąć z piekarnika, odstawić do schłodzenia.

Nadzienie (konfitura pomarańczowa):

  • 7 pomarańczy (najlepiej ekologicznych)
  • 400 g cukru
  • amaretto
  • sok z cytryny (obcjonalnie, spowoduje, że konfitura zachowa ładny kolor)
  • po garści kandyzowanych wiśni i płatków migdałowych do ozdoby

Pomarańcze umyć (a jeśli nie są ekologiczne to dodatkowo sparzyć).

Obrać cieniutko skórkę (najlepiej obieraczka, nie dociskając za mocno, by nie zbierać białej (gorzkiej) części, pokroić na krótsze części.

Pomarańcze podzielić na cząstki, pokroić/ porozdzielać na kawałki.

Całość rozdrobnić blenderem.

Zasypać masę cukrem i gotować na małym ogniu przez ok 30 min.

Pod koniec gotowania dodać amaretto i sok z cytryny (masa będzie dość rzadka, ale zastygnie na cieście).

Gorącą konfiturę nałożyć na kruche ciasto. 

Po ostudzeniu warto udekorować, np. tworząc z kandyzowanych wiśni i uprażonych (ups ja zapomniałam uprażyć) płatków migdałowych kwiatuszki.

Smacznego!

 

Mazurek Koci ( z bakaliami i mlekiem w proszku)

vanilia81

mazurek koci z mlekiem w proszku i bakaliami

Są potrawy, które w dzieciństwie jedliśmy w domu znajomych i które zrobiły na nas takie wrażenie, że mamy je ochotę przygotowywać w naszym dorosłym życiu. Tak właśnie było w moim przypadku z tym mazurkiem. Zawsze na urodzinach mojej przyjaciółki Madzi, które obchodzi je pod koniec marca, liczyłam na to, że pojawi się na on na stole, aż w końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką przepisu na niego.

Nie ma nic nadzwyczajnego w jego ucieranym spodzie ( podejrzewam, że dobry, kruchy spód byłby nawet lepszy), ale polewa.. Bajka...

Bakalie jakie tylko przyjdą nam do głowy, obklejone rozkoszną słodką masą powstałą na bazie mleka w proszku. Słodka alternatywa masy kajmakowej.

Nie mam pojęcia dlaczego nosi taką nazwę, jedyne przychodzi mi do głowy, to nierówne bruki starych ulicy, nazywane kocimi łbami ; powierzchnia tego mazurką trochę ją przypomina.

Jeśli jesteście wielbicielami  bardzo słodkich wypieków, to bardzo go polecam.

Madzia, ucałuj Mamę za ten przepis...

Składniki:

( szklanka o objętości 250 ml )

spód:

  • 4 jajka
  • ½ margaryny (używam masła)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy 

Masło utrzeć z cukrem.

Miksując dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również miksując dodawać stopniowo do masy.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach ok. 30 x 40 cm

i piec ok. 15 min., aż się zrumieni.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić

polewa:

  • 1 szklanka mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane!)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • ¾ kostki margaryny (albo 180 g masła)
  • kilka kropel olejku migdałowego/ pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ok 2-3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, skórki pomarańczowej, żurawiny itp.)

Cukier i wodę zagotować.

Dodać margarynę i ponownie zagotować.

W osobnej misce dokładnie wymieszać mleko w proszku z bakaliami.

Dolać do nich syrop z margaryną i dokładnie wymieszać, by powstała gęsta, lepka masa.

Pokryć nią przygotowany spód, wygładzając nożem.

Odstawić, by masa stężała.

mazurek koci z bakaliami mlekiem w proszku

mazurek z bakaliami i mlekiem w proszku

Mazurek cytrynowy

vanilia81

 mazurek cytrynowy

Moje ulubione mazurki to te na kruchym cieście pokryte cienkimi, acz okrutnie kalorycznymi masami. Kroje je w małe kosteczki i wmawiam sobie, że skoro są takie niewinnej wielkości, to nie tuczą...

Kajmakowy, czekoladowy, a teraz ten- cytrynowy. Co roku mam nowego faworyta.

Cóż mogę o nim napisać? Zapieczona, aksamitna warstwa słodzonego, skondensowanego mleka z dodatkiem słonecznych żółtek i sporą dawką cytryn, które genialnie przełamują słodycz, tworząc smak absolutnie niezwykły. Pomarańczowy akcent jest tu nie tylko ozdobą, aromat skórki idealnie wieńczy całość. Mnie oczarował...

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (lub zimnej wody)

Polewa:

  • 500 g słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
  • 2 duże żółtka
  • skórka starta z dużej cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • 125 ml soku z cytryny
  • skórka z dużej pomarańczy

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 15-30 min.

Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiar blaszki, przełożyć na nią ciasto i rozciągnąć tak, by brzegi były ciut wyższe. Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach i piec ok 15 w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Skondensowane mleko miksować dodając kolejno żółtka, sok i skórkę z cytryny . Całość chwilę miksować.

Wyjąć podpieczony spód ciasta.

Zmniejszyć moc piekarnika do 175°C.

Wylać na nie masę i ponownie umieścić w piekarniku na 15-20 min., do chwili aż masa się zetnie i będzie sprężysta.

Pomarańczę (sparzoną i umytą) obrać cienko, najlepiej obieraczką do warzyw. Pokroić ją na paseczki, a następnie malutkie kwadraciki i ozdobić nimi ciasto.

mazurek cytrynowy

mazurek cytrynowy

mazurek cytrynowy

przepis własny, źródło inspiracji polewy Cake time :)

MAZUREK CZEKOLADOWY

vanilia81

Nasz ulubiony mazurek! Jest z nami od kilku lat, więc to już chyba tradycja. Nie ozdabiam go, bo lubię jego prostotę, choć oczywiście garść migdałów lub pomarańczowej skórki zgrałaby się z nim idealnie.  Intensywna, aksamitna czekoladowa polewa, na słonecznym kruchutkim spodzie. Mmm....

Składnik ciasta:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 200 g. masła
  • 100 g. cukru
  • 2 ugotowane na twardo żółtka(przetarte przez sito)
  •  2 surowe żółtka
  • 2 łyżki wody

Składniki ciasta połączyć, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Następnie rozwałkować i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 20 min. (do zarumienienia). Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.

Polewa:

  • 30 g  ciemnego kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka (250 ml.) śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła
  • łyżka spirytusu lub rumu
  • starta skórka z cytryny (troszkę)

Czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do garnuszka. Dodać resztę składników i podgrzewać, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Pogotować chwilkę, odstawić do ostudzenia. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na upieczony, kruchy spód.

Przepis: Marta Gessler

MAZUREK KAJMAKOWY

vanilia81

W całym tym przedświątecznym zamieszaniu, miło jeśli znajdzie się ciasto, które jest jednocześnie tradycyjne i szybkie w wykonaniu. Taki właśnie (dzięki możliwości zakupu gotowego kajmaku) jest ten mazurek. Wystarczy upiec kruchy spód i rozsmarować na nim masę kajmakową. Najwięcej czasu zajmuje chyba ozdabianie. Zasada w mazurkach jest prosta: ciasta na palec, za to bakalii, lukru, czekolady, marcepanu- ile się chce :)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru (dałam mniej pamietając jak słodki jest kajmak)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • puszka kajmaku lub puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana( zamknięta) w garnku z woda przez 3 godz.
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej (lub innej kwaśnej) -ja pominęłam

Do ozdoby:

  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada deserowa roztopiona w kąpieli wodnej

Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min.. Rozwałkować, wyłożyć na natłuszczona lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20 min.

Wyjąć ostudzić, rozsmarować kajmak, ozdobić.

Kruche ciasto z powyższego przepisu za sprawą krupczatki i cukru pudru jest delikatne i kruche.

ps. z góry przepraszam za brak talentu plastycznego (to na mazurku to miały być bazie...)

mazurek kajmakowy

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci