Menu

Ciasteczkolandia

TARTY

Tarta orkiszowa z budyniem waniliowym i borówkami amerykańskimi.

vanilia81

tarta_orkiszowa_z_budyniem_waniliowym_i_borwkami_amerykaskimi_21

Tą tarte bez powodu większego, w tygodniu na szybko upiekłam,  głównie dlatego, żeby wypróbować nową foremkę.  Prostokątną z karbowanym brzegiem i wyciąganym dnem. Tą, w której po upieczeniu można ukośnie ciasto kroić uzyskując trójkąty cudne. Magiczną jakąś chyba, bo w instrukcji przeczytałam, ze jej tłuszczem smarować nie trzeba (jest pokryta specjalną powłoką). Przekładają ciasto do niej pomyślałam- no way, to przyklei się na bank. Nie przykleiło. Upieczone wyskoczyło zgrabnie, czyściutką foremkę zostawiając...

A ciasto smaczne, trwając w mym orkiszowym zauroczeniu taką mąkę wykorzystałam, budyń z torebki zrobiłam (choć wyobrażam sobie, że  domowy budyń na mleku migdałowym i żółtkach od kur sąsiada byłby jeszcze lepszy...)

Borówki na topie, więc córeczki moje paluszkami małymi je na górze poukładały i podwieczorek był fajny.

Foremka to ta tutaj (klik) opinie poczytajcie, czary jak nic...

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru (lub ksylitolu)
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • żółtko
  • torebka budyniu waniliowego
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki borówek amerykańskich

Mąkę rozetrzeć z masłem.

Dodać żółtko, cukier i śmietanę/wodę, zagnieść ciasto.

Uformować w kulę/dysk, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum pół godziny (jeśli nam się spieszy to na kwadrans do zamrażalnika)

Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do foremki (jeśli korzystacie z innej niż moja innej niż moja, pamiętajcie o natłuszczeniu jej i obsypaniu mąką)

Spód ciasta ponakuwać widelcem.

Dobrze jest też na wyłożony ciastem spód wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego  ceramiczne kulki do pieczenia (albo zwykłą fasolę, groch), które obciążą je i ciasto nam nie urośnie, dno będzie idealnie płaskie.

Piec w 200ºC stopni temp. przez ok 15.min, aż się zezłoci.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używają do tego tylko połowę mleka podanego w przepisie, czyli standardowo 250 ml mleka.

Ciepły budyń wylać na przestudzone ciasto, poukładać borówki (do ciepłego budyniu łatwiej się przykleją)

Wystudzić, pokroić, podawać :)

Smacznego!

tarta_orkiszowa_z_budyniem_waniliowym_i_borwkami_amerykaskimi_3

tarta_orkiszowa_z_budyniem_waniliowym_i_borwkami_amerykaskimi_11

tarta_orkiszowa_z_budyniem_waniliowym_i_borwkami_amerykaskimi_5

tarta_orkiszowa_z_budyniem_waniliowym_i_borwkami_amerykaskimi_6

tarta_orkiszowa_z_budyniem_waniliowym_i_borwkami_amerykaskimi_41

Tarta Tatin z gruszkami

vanilia81

tarta tatin z gruszkami

Klasyczna tarta Tatin to pokryte chrupiącym karmelem jabłka na kruchym spodzie. W tym przepisie zastąpiłam jabłka gruszkami i teraz nie wiem, którą wersję wolę... Karmelizowane gruszki sprawdziły się już mini serniczkach waniliowych. To taka kwintesencja jesiennego deseru. Polecam.

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki pszennej (typ 450) plus odrobina do posypania blatu
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko jajka
  • ok. 6 dużych gruszek

Karmel:

  • 150 g cukru
  • 100 g masła

Mąkę, 20 g cukru, szczyptę soli, masło (w temperaturze pokojowej, pokrojone w kosteczkę) i 1 żółtko miksować dodając 2 łyżki wody.

Miksować do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.

Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto.

Gruszki umyć, obierać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na pół.

Do metalowej foremki wsypać 150 g masła i 150 g cukru i podgrzewać w celu uzyskania karmelu ( cały czas mieszając, uważając, żeby karmel się nie przypalił).

Zdjąć foremkę z ognia, odczekać chwilę aż zawartość stężeje.

W foremce ułożyć pierwszą warstwę gruszek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz), posypać ją częścią cynamonu.

Ułożyć drugą warstwę gruszek, posypać resztą cynamonu.

Foremkę przykryć pokrywką. Całość podgrzewać, do momentu, aż karmel zacznie się pienić i pokryje wszystkie gruszki.

Dusić przez mniej więcej 5 minut.

Rozwałkowane ciasto nałożyć na foremkę z gruszkami.

Zbyt długie brzegi zawinąć do środka.

Na środku, zrobić niewielką dziurkę.

Do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) włożyć foremkę z ciastem i piec ok. 25 minut na dolnej kratce.

Po upieczeniu odczekać chwilę, aż ciasto się ostudzi.

Za pomocą noża odkleić brzegi ciasta od foremki. Duży talerz, paterę położyć na foremce i energicznie obrócić i delikatnie wysunąć z niej tartę.

Kawałki ciepłej tarty dobrze smakują  z lodami waniliowymi.

 

tarta tatinz gruszkami

tarta tatin z gruszkami

źródło: przepis Pascala Brodnickiego, zamieniłam tylko jabłka na gruszki i zmniejszyłam ilość masła na karmel

Crostata z dżemem morelowym

vanilia81

crostata z dżemem morelowym

Parę dobrych lat temu jadłam taką crostatę we Włoszech. Pod nazwą crostata di albicocche można ją było kupić nawet w supermarkecie. Kruche ciasto ze słodkich, morelowym nadzieniem z dżemu z charakterystyczną ozdobą kratką pokrywającą całość. Prosto i smacznie- jak to we Włoszech :)

 

Składniki: (u mnie foremka ma 20 cm, ale wystarczy na większą)

  • 20 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 15 dag zimnego masła
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody
  • słoik dobrego morelowego dżemu (używam bonne maman)

Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier puder, żółtko i stopniowo wodę.

Zagnieść ciasto, uformować je na kształt spłaszczonej kuli i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

Formę do tarty wyłożyć ciastem, odłożyć pozostał część (powstaną z niej paseczki na górze ciasta).

Spód podziurkować widelcem i piec przez ok. 15 min.

Jeśli zależy nam by spód się nie wybrzuszył, można na cieście położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, a na nie wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kulki do pieczenia, zagwarantuje Jeśli stosujemy tą metodę to po 10 min. należy fasolki usunąć i piec spód kolejne 5 min. bez nich.

Na podpieczony spód nakładamy słoik morelowego dżemu, na niego paski wycięte z reszty ciasta tak, by utworzyły kratkę i pieczemy jeszcze ok. 15 min. aż paski ciasta się się zarumienią

Upieczoną crostatę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy by przestygła.

crostata z dżemem morelowym

crostata z dżemem morelowym

klasyczny przepis na kruche ciasto + włoska inspiracja :)

Tarta Tatin wg. Pascala

vanilia81

tarta tatin

Jedna z moich ulubionych tart, która w 1898 r. powstała... przez roztargnienie. Pisałam już o niej kilka lat temu, jeśli interesuje Was jej historią, zajrzyjcie tutaj

Cóż tu wiele pisać. Najsmaczniejsze jesienne jabłka duszone w karmelu, który po ostygnięciu cudnie na nich zastyga. Podawana na ciepło z gałką lodów. Myślę, że taki deser podają w raju...

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki pszennej (typ 450) plus odrobina do posypania blatu
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko jajka
  • ok. 6 dużych, soczystych jabłek ( najlepiej odmiany jonagold)

Karmel:

  • 150 g cukru
  • 150 g masła

Ciasto:

Mąkę, 20 g cukru, szczyptę soli, masło (w temperaturze pokojowej, pokrojone w kosteczkę) i 1 żółtko umieszczamy w misie miksera i miksujemy, dodając 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.

Jabłka umyć, obierać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne,a następnie każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na pół.

Do metalowej foremki wsypać 150 g masła i 150 g cukru i podgrzewać w celu uzyskania karmelu ( cały czas mieszając, uważając, żeby karmel się nie przypalił).

Zdjąć foremkę z ognia, odczekać chwil,ę aż zawartość stężeje. W foremce ułożyć pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz), posypać ją częścią cynamonu.

Ułożyć drugą warstwę jabłek, posypać resztą cynamonu. Foremkę przykryć pokrywką

Całość podgrzewać, do momentu, aż karmel zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Dusimy przez mniej więcej 5 minut.

Rozwałkowane ciasto nałożyć na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawinąć do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, zrobić niewielką dziurkę.

Do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) włożyć foremkę z ciastem i piec ok. 25 minut na dolnej kratce.

Po upieczeniu odczekać chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odkleić brzegi ciasta od foremki. Duży talerz, paterę położyć na foremce i energicznie obrócić i delikatnie wysunąć z niej tartę. Kawałki tarty można podawać z lodami śmietankowymi.

 tarta tatin

Źródło : Pascal Brodnicki dla Lidl Polska

TARTA RABARBAROWA (NIGELLI L.)

vanilia81

TARTA Z RABARBAREM

Sezon rabarbarowy dobieg już końca, ale niedawno zobaczyłam w sklepie tak ładne jego pędy, że nie mogłam się im oprzeć i upiekłam, tak na pożegnanie tartę z tym warzywem. Warzywem...! Ten fakt chyba nigdy nie przestaje mnie zadziwiać...

Uwielbiam słodkości Nigelli. Sama nie wiem czy bardziej lubię ją, czy jej wypieki. Żaden jej przepis mnie nie zawiódł. W tym przypadku, nie można tez mówić o zawodzie, ale jeśli chodzi o spody do tart jestem tradycjonalistką: typowe kruche (słodkie!) ciasto lub spód z ciasteczek.

Serek to dobra baza pod rabarbar, choć jak dla mnie mógłby być słodszy. Sam rabarbar pieczony w piekarniku z cukrem ( przepis na niego, w wersji z cukrem waniliowym, Nigella podaje także osobno i poleca jako dodatek do lodów) genialny! Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Nadmiar syropu zawekowałam i już obmyślam sposób, w jaki go wykorzystam zimą.

spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 85 g zimnego twarogu śmietankowego, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki zimnej śmietany kremówki

wypełnienie:

  • 1 kg (waga przed przycięciem i obraniem)
  • 300 g drobnego cukru

krem serowy:

  • 200 g zmielonego twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki muskatu lub rumu (dałam 2 łyżki rumu w obawie, że przyćmi smak rabarbaru)

glazura:

  • 6 łyżek soku zachowana po duszeniu rabarbaru

przygotowanie rabarbaru:

Rabarbar przytnij, obierz (jeśli tego wymaga, tj. nie jest młody), pokrój na 2 centymetrowe kawałki, posyp cukrem i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany rabarbar piecz w żaroodpornej formie (ok. 20x 30 cm) przykrytej folią aluminiową, w temp. 190°C przez ok. 45 min., do momentu aż zmięknie. 

Po wyjęciu rabarbaru wstaw do piekarnika pustą blachę.

Gdy rabarbar wystygnie, zlej i zachowaj z niego soki.

spód ciasta:

Wymieszaj (najwygodniej w malakserze) mąkę, cukier i sól.

Dodaj masło i ser i pulsacyjnie na luźną masę z grudkami.

Na koniec dodaj śmietanę i ponownie trzy razy przemieszaaj. Ciasto odstaw na 20 min. do lodówki, następnie przełoż do foremki (do tart albo innej płytkiej,o ok.23-25 cm przekroju i ponownie wstaw do lodówki na 20 min.

Spód tarty wyłóż folię aluminiową lub pergamin i wysyp coś co ją obciąży (fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne, jeśli takowe posiadasz) - piecz na rozgrzanej blasze 15 min.

Usuń folię z obciążnikami i piecz kolejne 5 min., tak by ciasto było złociste.

Odstaw tarte na metalową kratkę, by aby ostygło.

Zlany sok umieść w rondelku i podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by jego objętość zmniejszyła się o połowę. Sok zgęstnieje w kilka minut.

wykonanie kremu:

Trzepaczką wymieszaj twarożek, śmietanę do momentu, aż masa stanie się gładka i zgęstnieje. Dosyp cukier i dolej alkohol (jeśli chcesz), wymieszaj. Krem powinien przypominać konsystencją serek mascarpone i dać się gładko rozprowadzić po cieście.

Spód napełnij kołderką białego kremu, nałoż na niego niebiański rabarbar i uwieńcz dzieło polewając całość uzyskaną z soku glazurą. I jak radzi Nigella ,,Odsuń się, popodziwiaj chwilę - i jedź".

TARTA Z RABARBAREM

tarta z rabarbarem nigella

Źródło: ,,Jak być domową boginią" Nigella Lawson

TARTA PORZECZKOWO-JOGURTOWA

vanilia81

 PORZECZKOWA TARTA

To miała być tarta z nadzieniem na bazie kremówki i jajek, coś w nucie mojej ulubionej tarty cytrynowej. Kruche ciasto piekło się już w piekarniku, a ja buszując w internecie natknęłam się na tartę, której wnętrze stanowiła galaretka jogurtowa. Spodobała mi się ta lekka wersja, miałam przeczucie, że zimny, lekki jogurt ładnie się skomponuje z kwaśnymi porzeczkami i faktycznie tarta jest świetna, szczególnie na upalne, letnie dni. Moim zdaniem porzeczki są stworzone do kruchego ciasta, w żadnym innym, nie smakują mi tak bardzo. Polecam i zachęcam do eksperymentowania z innymi letnimi owocami.

Tartę piekłam w foremce do tart średnicy 28 cm

składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g  (zimnego!) masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka (lub kilka łyżek) zimnej wody lub śmietany

Z mąki, masła i cukru zagnieść  ciasto dolewając łyżkę, czy dwie wody. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godz. do lodówki.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 min. (aż ciasto się zarumieni). Odstwic do schłodzenia

Składniki nadzienia:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 120 ml gorącej wody
  • porzeczka czerwona, czarna ok. 30-40 dag

Żelatynę wsypać do gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę wlać do jogurtu i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszaninę wylać na schłodzony spód, posypać owocami i odstawić do lodówki, by masa jogurtowa się ścięła.

PORZECZKOWA TARTA

PORZECZKOWA TARTA

TARTA PORZECZKOWA

Klasyczny przepis na kruche ciasto + nadzienie zainspirowane przepisem znalezionym na stronie Aledobre

TARTA CYTRYNOWO- MIODOWA

vanilia81

 tarta miodowa z ricotta

Tarta, która wyglądem przypomina trochę słońce i chyba nawet tak smakuje ;) W greckim stylu, choć użyłam ricotty, a Grecy wybrali by zapewne słodki serek manouri. Gratka dla miłośników miodu i cytryn. Kubuś Puchatek byłby pod wrażeniem. Staram się być obiektywna, więc przyznam- mnie nie zachwyciła. Nie wiem, może ten miód (nienatarczywy w sumie w smaku ciasta), może szczypta cynamonu w środku lata mi nie zagrały, ale to nie moja bajka. Nie mogę przecież uwielbiać wszystkiego co słodkie prawda? Odpuszczenie tych 5 % słodkości na świecie dobrze mi zrobi. Nie mniej jednak, tarta zniknęła z lodówki w ciągu 48 godz., Maja drugiego dnia poprosiła o nią na śniadanie...

Składniki ciasta:

  •  225 g mąki pszennej
  • szczypt soli
  • 1 i ½ łyżeczki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki stołowe zimnej wody

Do miski miksera, bądź pojemnika robota kuchennego wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić (włączają robota na krótko, bądź miksując w mikserze) aż ciasto zacznie przypominać okruchy chleba. Skropić wodą i wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane nadaje się do natychmiastowego wykorzystania, ale dobrze mu też zrobi, po owinięciu w folię spożywczą, pół godziny w lodówce.

Składniki nadzienia:

  • 375 g twarogu, tłustego sera śmietankowego albo ricotty (ja użyłam 175g sera śmietankowego i 200 g ricotty)
  • 6 łyżek stołowych greckiego miodu (dałam 4 łyżki)
  • 3 rozmącone jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny

Ser przełożyć do miski (jeśli to twaróg przecisnąć go przez gęste sito). Dolać miód i utrzeć (mikserem lub ręcznie) na gładką masę. Dodać jajka, cynamon, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować i wyłożyć nią 23 cm formę do tarty. Wyciąć okrąg z papieru do pieczenia, położyć na wierzchu tarty i wysypać na niego groch lub fasolę (dla obciążenia). Piec w temp. 200°C przez 15 min. Po tym czasie usunąć papier do pieczenia i fasole i piec kolejne 5 min., aż ciasto stwardnieje i się przyrumieni.

Zmniejszyć temperaturę do 180°C, wlać nadzienie i piec przez ok. 30 min.,aż stwardnieje. Podawać na zimno.

trta miodowo cytrynowa

tarta midowo-cytrynowa z ricottą

tarta miodowo cytrynowa

tarta miodowo cytrynowa

Źródło przepisu: ,,Smaki świata Grecja" Susanna Tee

TARTA CZEKOLADOWO- CZEREŚNIOWA

vanilia81

TARTA CZEKOLADOWA Z CZEREŚNIAMI

Kolejne szybciutkie ciasto dla nie mających czasu na pieczenie*/nie lubiących spędzać zbyt dużo czasu w kuchni*/zmęczonych pań domu, które mimo wszystko chcą coś podać na podwieczorek*/mających nadwyżkę czereśni*

*niepotrzebne skreślić.

Mnie ciasto powaliło smakiem, maż ocenił jako dobre, ale woli jak powiedział czekoladową chmurę (niewiele jest ciast, które woli od niej, więc nie sugerujcie się jego opinią za bardzo). Niziutkie (chyba dlatego nazwane tartą), więc 5 łyżek gorzkiego kakao zrobiło swoje. Na czerwcowe chłodniejsze dni. O!

Składniki:

  • 350 g ciemnych czereśni
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 100 g cukru (dałam 75 g)
  • 5 białek jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii/łyżeczka ekstraktu wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru

Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.

Mąkę, kakao i połowę cukru wsypać do miski.

W innym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo resztę cukru, wanilię, dalej ubijając. Na koniec ubijana pianka powinna być sztywna i lśniąca.

Zmieszać ostrożnie pianę z mąka, tak by z bardzo nie opadła ( mi odpadła, choć się starałam).

Tortownicę o przekroju 24 cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Wylać ciasto, poukładać na nim czeresnie i piec je w nagrzanym do180°C piekarniku ok. 20-25 min.

 Ciasto będzie gotowe, gdy wsunięty w nie drewniany patyczek, nie będzie wychodził oblepiony surowym ciastem.

W książce proponowali podawać je z mieszaniną 150 g twarogu, łyżką czereśni z kompotu i 1-2 łyżkami wódki wiśniowej  tzw. Kirchwasser. Ja posypałam je tylko obficie cukrem pudrem

CZEKOLADOWA TARTA Z CZERESNIAMI

TARTA CZEKOLADOWA Z CZERESNIAMI

Źródło: ,,Pieczenie jest łatwe" wyd. Reader's Digest

CROSTATA RABARBAROWA, czyli o tym, że marzenia czasem się spełniają...

vanilia81

crostata rabarbarowa 

Takie ciasta lubię najbardziej. Proste, rustykalne, najlepiej podane na ciepło (tak by z miękkich, maślanych wręcz owoców wypływał sok). To taka włoska odpowiedz na francuską tartę, znacznie mniej elegancka, ale nie mniej smaczna. Do zrobienia takiego ciasta nie potrzebujemy miksera, a nawet foremki do tarty. Wystarczy zagnieć rękoma mąkę z masłem (nawet jajko i cukier nie są w tego typu wypiekach potrzebne, choć ja użyłam). Przygotowanie go zajmie chwilę, pieczę się je krótko, a uśmiech na twarzach domowników poprawia humor na całe popołudnie.

Kiedy wyjmuję takie ciasta z piekarnika, a jego zapach roznosi się wokół, czuję, że wszystko jest tak jak być powinno. Tak, jak to sobie zaplanowałam dawno, dawno temu. Widząc spadającą gwiazdę jako dziecko myślałam o kolejnej lalce Barbie, jako nastolatka o zdaniu matury (no dobrze, nie tylko o tym...), potem kolejno o własnym mieszkaniu, fajnym mężu, dwójce zdrowych dzieci. I wszystko to w ustalonej kolejności się spełniło.

To ciasto było by jeszcze wspanialsze, gdybym rabarbar do niego zerwała z przydomowego ogródka, ale kto powiedział, że przestałam marzyć...

Składniki ciasta:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
  • łyżka wody
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • pokruszony cukier w kostkach (tak by bryłki były widoczne) lub garść brązowego cukru

Farsz:

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g brązowego (lub zwykłego cukru)
  • łyżeczka mielonego imbiru- opcjonalnie, ja nie dałam
     

Mąkę z cukrem i masłem rozetrzeć czubkami palców, tak by przypominały zacierki.

Dodać (jedno!) jajko, wodę i wyrobić na gładnie ciasto, z którego uformować dysk i włożyc do lodówki na min. 30 min.

W tym czasie przygotowac farsz. Rabarbar, obrać (jesli tego wymaga), pokroić w słupki, zasypać cukrem ( dodać ewentualnie imbir)

Rozwałkować ciasto (na oprószonej mąką stolnicy) na placek o średnicy ok. 35 cm. Jego środek posmarować żółtkiem, nałożyć farsz.

Zawinąć do środka brzegi ciasta. Pędzelkiem posmarować wierzch ciasta, roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi kawałkami cukru w kostkach lub, tak jak ja cukrem brązowym.

Piec w nagranym do 200°C piekarniku przez 35 min. lud do momentu, aż ciasto nabierze złocistobrązowej barwy. Podawać na ciepło.

Przepis inspirowany Ciastem owocowym z książki ,,120 wypieków" z serii z kuchennej półeczki. Dodałam cukier i jajko do ciasta.

TARTA CYTRYNOWA

vanilia81

 

Powiem krótko. Trochę na tym świecie żyje, wielu słodkich rzeczy próbowałam, ale po skosztowaniu tej tarty wiem, że niczego więcej w temacie deserów od życia nie oczekuje. Jest GENIALNA. Bije od niej świeżością, orzeźwia, pachnie i cieszy oko. Od miesiąca piekę ją co tydzień i mogłabym jeszcze i jeszcze i jeszcze... Na mojej słodkiej liście ,,Top ten" w czołówce. Ba! To podium! Przepis znalazłam u Dorotki i skoro Ona zachwala, mało tego umieściła przepis na nią w swojej książce, to chyba coś znaczy! To ile macie cytryn w lodówce? Wystarczy?

Składniki na spód :

  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować (po skosztowałam tej słonecznej mieszanki będziecie już mieć pewność, że nie przesadzam...)

Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim dno formy na tarty lub dno i boki tortownicy o przekroju ok.24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, fasolę, groch, cokolwiek co unieruchomi dno. Tak przygotowane ciasto podpiec w temp. 200ºC przez 15 minut. Następnie papier i obciążniki usunąć i piec jeszcze 5 minut, aby spód się zarumienił.

Na tak podpieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180ºC, aż tarta się ,,zetnie". Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci