Menu

Ciasteczkolandia

PLACUSZKI, PANCAKE, NALEŚNIKI

Racuszki niani Gagi (drożdżowe, najlepsze)

vanilia81

racuszki drożdżowe

Dawno temu, przez absolutnie wyjątkowe dwa lat swojego życia byłam ,,nianią Gagą".

Pełnoetatową. Kochającą. I choć wtedy nie zdawałam sobie z tego sprawy, dziś z perspektywy mamy mogę to napisać- wymarzoną.

Co zapamiętałam?

Miliony całusów, setki zmienionych pieluszek, babek z piasku, sterty przeczytanych książeczek, wysłuchanych kołysanek na cd, niezliczone spacery, gry, zabawy, słówka po angielsku i paćkanie farbkami.

,,Jadą, jadą misie", ,,W pokoiku na stoliku..."

Piasek w sandałkach.

Krem Linomag.

Bobo fruty.

Fikołki.

Chrupki kukurydziane.

Ogromny zegar z Ikei ( chyba z sentymentu mam dziś w domu taki sam...)

Kotleciki mielone dziadka ,,Wuwy"

Rozmowy szeptem z ,,Babą Hanią"

Wnoszenie granatowej spacerówki Chicco na 4 piętro.

Kasztany w kieszeniach.

Zapach perfum i zaufanie Mamy Gosi.

T-shirty Taty Tomka w rozmiarze XL, które prasowałam, gdy Zuzia spała (nie, nie musiałam...)

Wypłata upchana co miesiąc do dzbanuszka na mleczko do kawy...

Można powiedzieć, że to Zuzia otrzymała coś ode mnie. Że moja opieka, nauka i zabawa w jakimś maluteńkim stopniu procentuje dziś tym, że wyrosła na cudną, mądra Osóbkę, ale tak naprawdę, to ja zawdzięczam jej znacznie więcej. To Ona pierwsza pokazała mi przecież na czym polega macierzyństwo. Uświadomiła jak bardzo można kochać dziecko. Nauczyła cierpliwości. Dostarczała powodów do dumy, radości i wzruszeń. To wszystko dała mi Zuzia.

Jej Mama podsunęła mi kiedyś przepis na racuszki drożdżowe. Dość często potem, po moim wyjściu domownicy znajdowali w na stole w kuchni półmisek tych puchatych, żółciutkich w środku, oprószonych cukrem pudrem pyszności.

Dobrze, że wtedy odpisałam przepis, bo przyszedł czas by ich smak poznały moje dzieci.Były zachwycone...

Gosiu dziękuję za przepis.

I za to, że mogłam być.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 dag masła
  • szklanka (250ml) mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Roztrzepać mąkę z ciepłym mlekiem i drożdżami. Kiedy drożdże ,,ruszą" dodać żółtka, dodać miękkie masło, cukier, sól, dobrze wymieszać/ zmiksować, przykryć i odstawić  do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto nabierać (np. łyżką stołową) i smażyć na rozgrzanym, średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuszki dobrze jest po wyciągnięciu położyć na papierowym ręczniczku, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Są smaczne na ciepło jak i po przestudzeniu.

racuszki drożdżowe

racuszki drożdżowe

racuszki drożdżowe

Placuszki z cukinią i jogurtem

vanilia81

placuszki cukinia jogurt

Placuszki z cukinii w jogurtowej odsłonie, bardzo łagodne w smaku i pewnie dlatego tak lubiane przez dzieci. To szybki obiad w ciepły, letni dzień. Najsmaczniejsze lekko ostudzone podane z kleksem gęstego, zimnego jogurtu.

Polecam również przepis na placuszki z cukinii z miętą, pietruszką i dymka

Składniki:

  • ok. 600 g cukinii ( u mnie 1,5 sztuki średniej wielkości)
  • 100 g jogurtu naturalnego (użyłam Bakoma Naturalny Gęsty)
  • 2 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli, pieprzu

Cukinie umyć, obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka).

Dodać do niej jogurt oraz żółtka, wymieszać widelcem.

Do drugiej miseczki wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, pomieszać.

Dodać mąkę do cukinii i połączyć całość przyprawiając solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placuszki są gotowe by je obrócić, gdy na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza.

Podawać lekko ostudzone z jogurtem.

placuszki cukinia jogurt

placuszki cukinia jogurt

Pancakes z borówkami amerykańskimi

vanilia81

pancakes z borówkami amerykańskimi

Uwielbiam borówki. Tak ładnie prezentują się na sernikach na zimno, tartach i deserach. Może nie mają tak intensywnego smaku jak jagody, ale za to dzieci mogą się nimi objadać, a mi nie grozi potem pranie kanap...

Te pulchne amerykańskie naleśniki jadamy najczęściej na śniadania, ale zdarza się, że lądują na talerzu jako letni, jarski obiad.

Składniki:

  • 135 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek + trochę do smażenia

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać sól i cukier puder.

W drugiej wymieszać mleko, roztrzepane jajko, a następnie dodać do nich roztopione, przestudzone masło.

Wlać mieszaninę do miski z mąką i za pomocą widelca połączyć całość, tak by uzyskać jednolite ciasto i pozbyć się części grudek.

Odstawić ciasto na kilka minut.

Rozgrzać nieprzywieralną patelnię na średnim ogniu.

Stopić na niej kawałek masła, wylać chochelką dwa, trzy placuszki.

Na każdym poukładać szybko po kilka borówek.

Kiedy pojawią się na nich bąbelki, to znak, że można je obrócić i smażyć kolejną chwilkę, aż będą złociste i urosną do ok 1 cm.

Podawać ciepłe, oprószyć cukrem pudrem lub polać syropem klonowym/ golden syropem.

pancakes z borówkami amerykańskimi

pancakes z borówkami amerykańskimi

Kluski na parze (buchty, pampuchy...)

vanilia81

kluski parze (buchty, pampuchy)

Nie jestem mamą idealną. Bywam nerwowa i brakuje mi cierpliwości. Potrafię krzyknąć, zrobić aferę o bałagan, postawić w kącie i wlepić tygodniową karę na słodycze (o której zapominam dobę później). Mimo to mam nadzieję, że moje dzieci jak dorosną, będą raczej pamiętać o miłości i obiadach takich jak ten, które przygotowuje z myślą o nich...

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • ulubione konfitury

Do lekko podgrzanego mleka, dodać cukier, łyżkę mąki i pokruszone drożdże i wymieszać.

Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoił objętość.

Dodać resztę mąki,  żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone, ostudzone masło i chwilę wyrabiać.

Przykryć, odstawić ponownie by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm.

Wyciąć szklanką kółka, na środek każdego nałożyć łyżeczkę dżemu/konfitur, zlepić nadając kształt kuli.

Gotować na parze 8-10 min.

Podawać z konfiturami lub polać rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.

By ugotować kluski na parze najlepiej użyć przystosowanego do tego celu garnka z nakładką lub zwykły, większy garnek napełnić do 1/3 wodą, przykryć kawałkiem gazy lub płótna, przymocować je za pomocą gumki. Kiedy woda się zagotuje, ułożyć na materiale kluski (pamiętając odstępach, bo kluski urosną) i gotować wg.przepisu.

 

kluski parze (buchty, pampuchy)

kluski parze (buchty, pampuchy)

źródło: ,,Przyjaciółka"

Placuszki z ricottą i frużeliną wiśniową

vanilia81

placuszki z ricotty z frużeliną wiśniową

Placuszki te smażę na weekendowe śniadania z różnymi dodatkami. Latem najczęściej w wersji truskawkami. Zdarza się, że serwuje je dzieciom na obiad i wtedy mam pewność, że zniknie z talerzyków.

Może to pomysł na walentynkowe śniadanie? Gdyby je tak usmażyć w kształcie serc (nawet bez foremki, nie powinno to być trudne), podać z ulubioną kawą, kleksem bitej śmietany i czerwoną różą na tacy do łóżka... Ja nie miałabym nic przeciwko.

Frużelinę możecie przygotować dzień wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać, dodając odrobinę wody, jeśli potrzeba. Warto też wieczorem odmierzyć składniki, te suche wsypać do miseczki, a rano połączyć ze sobą wg.przepisu, w ten sposób śniadanie będzie gotowe trochę szybciej.

Składniki:

  •  200 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (lub zwykłego)

 Frużelina:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżeczek cukru

Rozmrozić wiśnie. Zlać sok, który puściły i (jeśli to konieczne) dolać wody tyle, by łącznie otrzymać ok. 200- 250 ml

Sok przelać do rondelka, zostawiają 100 ml w kubeczku, do którego dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, a całość dokładnie wymieszać.

Sok w rondelku zagotować, dolać sok z kubeczka i mieszając całość ponownie zagotować (jeśli jest bardzo gęsty dolać wody) dodać owoce i całość wymieszać.

Placuszki:

Żółtka jajek oddzielić od białek.

Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka.

Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto.

Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste.

Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.

Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta.

Przed podaniem na każdy placuszek nałożyć łyżkę frużeliny wiśniowej.

placuszki z ricotty z frużeliną wiśniową

placuszki z ricotty z frużeliną wiśniową

Źródło przepisu na placuszki- Nigella Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok",

frużelina -przepis własny

PLACUSZKI Z CUKINII Z MIĘTĄ, PIETRUSZKĄ I DYMKĄ

vanilia81

PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki z cukinii to u nas obowiązkowy obiad w sezonie letnim. Odkąd odkryłam te, z dodatkiem fety, nie wyobrażam sobie ich bez niej. Nafaszerowane solidnie zdrową ,,zieleniną". Nie zawsze trzymam się twardo tego przepisu, często pomijam pietruszkę, zmniejszam ilość dymki, zawsze jednak dodaje miętę. To ona dodaje placuszkom cudownej świeżości, a o to przecież w letnich daniach chodzi. I jeszcze o ciepły wiatr na talerzu, o zapach wakacji, o miętę zerwaną z domowego ogródka (nawet jeśli znajduje się on na balkonie), o małe co nie co jedzone palcami, w towarzystwie fajnych ludzi... Ważna (i świetna zarazem!) sprawa: placuszki są najsmaczniejsze podane w temperaturze pokojowej. Jest więc szansa, na zjedzenie ,,placuszkowego" posiłku wspólnie, a nie jak to zwykle bywa, bez mamy, która ,,kwitnie" przy patelni i biega z nią do stołu, by dołożyć na talerze kolejne sztuki...

Składniki:

  • 4 cukinie, ok. 750g
  • 2 cebulki dymki
  • 250 g  sera fety
  • mały pęczek pietruszki
  • mały pęczek mięty
  • łyżka suszonej mięty ( czyli 1 saszetka mięty do parzenia)
  • 150 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • oliwa z oliwek/olej do smażenia
  • 3 limonki/ cytryny

Cukinię zetrzeć na grubej tarce, rozłożyć na ściereczce (używam papierowych ręczników), by pozbyć się nadmiaru soku. Posiekać szczypiorek, pietruszkę i miętę (tej ostatniej odłożyć trochę do posypania na koniec). Wsypać je do miseczki i połączyć widelcem z serem, dodać sól i pieprz. Dodawać jajka, a następnie mieszając mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać cukinię i szybko całość połączyć.
Niewielkie placuszki smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, z obu aż lekko zbrązowieją (czyli ok. 2 minut z każdej strony). Przed podaniem skropić sokiem z limonki (ja tym razem użyłam cytryny) i posypać resztą mięty.

PLACUSZKI Z CUKINII

PLACUSZKI Z CUKINII

Źródło inspiracji: Nigella Lawson ,,Lato w kuchni przez okrągły rok"

RACUSZKI Z BIAŁEGO SERA

vanilia81

Kiedy chcę się poczuć jak Super Mama, smażę placuszki, racuszki, naleśniki i tym podobne rzeczy. Jestem nawet autorką hasła ,,Umiejętność smażenia racuchów najlepszym testem na macierzyństwo". Uważam po prostu, że byłoby świetnie, gdyby każda mama na świecie umiała (i lubiła) je smażyć swoim dzieciom. Nie chciałabym tu urazić Mam, dla których umiejętność podrzucani racuszków nie znajduje się na szczycie listy życiowych priorytetów, ale dla mnie jest to tak powiązane (macierzyństwo i ich smażenie), że cichutko będę przy tej teorii trwała. Stojąc w fartuszku z patelnią w ręce ogarnia mnie tak błogie uczucie, że nawet nie przeszkadza mi wtedy zapach oleju, którym zapewne przesiąkam... Mgiełka cukru pudru i w oczach dziecka jestem wróżką, którą z tak banalnych składników jak jajka i mąka, mleko wyczarowuje słodziutki posiłek, który zawsze błyskawicznie znika z talerzy.

Dziś wersja z białym serem. Cięższe, bardziej zwarte od pancaków, czy tradycyjnych racuszków na kwaśnym mleku, o wyczuwalnym ,,sernikowym'' smaku. Smaczne nawet na zimno. Z podanej porcji wychodzi ich sporo, jeśli będziecie je smażyć dla 2+ dziecko, myślę, że połowa podanych składników wystarczy.

Składniki:

  • 0.5 kg białego sera
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki
  • 0.5 litra zsiadłego mleka (użyłam kefiru)
  • 3 dag cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ser zmielić (lub jak ja użyć mielonego, w wiaderku, takiego jak na sernik). Wbić jaja, wsypać mąkę, wymieszać dolewając stopniowo zsiadłe mleko.Następnie wsypać cukier i całość miksować minimum 5 min. (im dłużej, tym ciasto będzie pulchniejsze). Na patelni rozgrzać olej i kłaść na nim łyżką/małą chochelką cisto. Smażyć na złoto. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: ,,Kuchnia Polska Regionalna"

PLACUSZKI Z RICOTTĄ

vanilia81

Kolejny przepis z ricottą w roli głównej. Od dawna uważałam ten serek za genialny, ale kiedy odkryłam, że stał się dostępny w sklepie, w którym często robię zakupy, nie mogę się mu oprzeć i za każdym razem ląduje w koszyku.

Te lekkie, delikatne, śniadaniowe placuszki są idealne do jedzenia latem na świeżym powietrzu, albo do tego, by w środku zimy taką scenerię stworzyć w głowach.

Nigella, która jest autorka przepisu piszę, że przypominają smakiem sernik, o konsystencji grubego naleśnika i tak w istocie jest!

 

Składniki:

  •  200 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • 250 g truskawek lub innych, drobnych owoców

 

Żółtka jajek oddzielić od białek. Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej. Na dużej patelni,na rozgrzanym olej kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta. Podawać z syropem i/lub owocami.

 

Przepis pochodzi z książki ,, Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson

BACI DI RICOTTA

vanilia81

Po skosztowaniu tych pączusiów moja fascynacja serkiem ricotta jeszcze bardziej się pogłębiła. Z jego udziałem możemy w kilka chwil, przy minimalnym nakładzie pracy, wyczarować te malutkie, mięciutkie, leciutkie kuleczki. Z podanej porcji powstanie miseczka tych smakołyków, która zaspokoi popołudniową chrapkę na coś słodkiego 3 osobowej rodzinki, lecz szczerze mówiąc bez problemu rozprawiłabym się z nią sama...Podobno nie tracą na delikatności nawet następnego dnia. Piszę podobno, bo nasze zniknęły błyskawicznie. Moim zdaniem najsmaczniejsze od razu po smażeniu, kiedy skórka jest twardsza i chrupiąca. Cudne ! 

Składniki :

  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder do posypania

 

Serek zmiksować z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubić wszystko mikserem.

Na patelni rozgrzać 2-3 cm oleju. Łyżeczką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron, w średniej temperaturze, by zdążyły usmażyć się w środku. Po usmażeniu dobrze jest je na chwilkę położyć na papierowym ręczniku kuchennym,który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z ,,Feast" Nigelli Lawson.

PANCAKES

vanilia81

 

pancake

Pancaksy już były na blogu w wersji z bekonem i syropem klonowym , ale moja rodzina tak je lubi, że warto przepis przypomnieć :) Podane na (u nas niedzielne) śniadanko, są gwarancją udanego dnia :) Naprawdę!

Składniki:

  • 30 g ( 2 łyżki) masła + trochę do smażenia
  • 225 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Do jednej miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sól i wymieszać. 

Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i rozpuszczone masło.

Następnie połączyć składniki mokre z suchymi i wymieszać widelcem (lub zmiksować za pomoca miksera lub blendera).

Rozgrzać patelnie i roztopić na niej odrobinę masła. Smażyć placuszki, moje mają ok. 8-10 cm średnicy, jak zakrętki większych słoików. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że można je obrócić i smażyc jeszcze kilka chwil.

Podawać z konfiturami, galaretkę, syropek klonowym -jak tylko lubicie :)

Przepis z ,,Nigella gryzie"

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci