Menu

Ciasteczkolandia

WYTRAWNE

Wiosenny torcik kanapkowy z kremem z białego sera i łososiem

vanilia81

tort kanapkowy z białym serkiem łososiem

Ten tort to taki kulinarny żart. Biszkopt zastąpiłam chlebem, a bitą śmietanę białym serkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego. To nic innego jak warstwowa kanapka, tylko taka na widok której dorośli się uśmiechają, a dzieci najpierw otwierają szeroko oczy, potem zadają pytania:

Mamusiu...

- ,,dlaczego będziemy jeść tort na śniadanie?"

- ,,czy to białe to jest bita śmietana?"

- ,,a dlaczego ozdobiłaś tort łososiem?"

- ,,będziemy śpiewać sto lat ?"

Po wysłuchaniu odpowiedzi mówią ,,łaaał", a na końcu w ciszy (analizując zjawisko) zjadają cały kawałek.

Można przygotować go wieczorem i podać na niedzielne śniadanie. Sprawdzi się też jako element zimnej płyty na przyjęciu ( wówczas sugeruję przygotowanie go w prostokątnej formie, będzie się wygodniej kroił). Na górę można dodać oliwki, łososia zastąpić szynką, a rzodkiewki pomidorami. Ser sernikowo- kanapkowy, po rozmieszaniu z jogutrem zapewni najlepszą konsystencję do rozsmarowania.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne dla mnie jest, by codziennie pojawiały się na naszym stole.

Składniki:

na okrągłą foremkę o średnicy 18- 20 cm

  • Bochenek/ paczka chleba tostowego (najlepiej domowego)*
  • 500 g białego sera kanapkowo-sernikowego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g plasterków wędzonego łososia
  • 1 średni ogórek
  • garść rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu

* jeśli pieczemy chleb sami (np. z gotowych mieszanek, najlepiej upiec go w formie, w której będziemy tort przygotowywać, wówczas wystarczy pozbawić go skórki i przeciąć tak, by otrzymać trzy warstwy.

Z chleba poodcinać skórki.

Ogórka i rzodkiewkę umyć i pokroić w kosteczkę (ogórka warto obrać i wydrążyć pestki).

Ser wymieszać z jogurtem., przyprawić odrobiną soli i pieprzu. 

Jeśli planujemy na torcie wyciskać szprycą rozetki, można odłożyć kilka łyżek masy.

Spód okrągłej foremki ( na tym etapie wygodniej bez obręczy) o średnicy 18-20 cm wyłożyć chlebem bez skórek ( docinając nożem, by boki tortu były zaokrąglone).

Nałożyć warstwę masy serowej i poukładać na niej pokrojonego ogórka.

Założyć obręcz formy i dociąć kolejną warstwę pieczywa, a następnie pokryć ją serkiem i posypać rzodkiewką.

dopasować ostatnią warstwę chleba i górę tortu pokryć serkiem.

Ostrożnie usunąć obręcz tortownicy, posmarować boki kremem serowym.

Przełożyć pozostały serek do rękawa/ woreczka i szprycą powyciskać rozetki.

Łososia pokroić i pozwijać w ruloniki, a następnie nałożyć go na środek tortu, skropić odrobiną soku z cytryny i ozdobić koperkiem.

Boki tortu przybrać koperkiem. 

Smacznego!

tort kanapkowy z białym serem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem łososiem ogórkiem

tort kanapkowy z białym serem łososiem ogórkiem

 

Muffinki na piwie z boczkiem i cebulą

vanilia81

muffinki na piwie z boczkiem

Dziś będzie wytrawnie, konkretnie, swojsko i męsko. Sprzyja temu temperatura za oknem, mąż na urlopie tacierzyńskimi i konkurs na blogu Majanki, który wiąże się z wypróbowaniem nowości, Smakowitej Pajdy- smalczyku roślinnego. Ha! brzmi jak żart prawda? Żartem jednak nie jest, a produkt wydaje się być stworzony do tego przepisu. Podsmażając na niej boczek i cebulę oraz używając jej jako składnika ciasta bardzo fajnie podkręciłam smak muffinek. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie samym swoim istnieniem i tym, jak wszechstronnie spisała się w mojej kuchni :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g + 2 łyżeczki smalczyku roślinnego,,Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 100 ml piwa
  • 100 ml mleka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 120 g żółtego sera (ja użyłam goudy i wędzonego)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 szczypty pieprzu
  • szczypta soli (nie więcej, smalczyk i boczek są wystarczająco słone!)

Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę w nie za drobne kawałki

Na patelni roztopić łyżeczkę smakowitej Pajdy i podsmażyć na niej kawałki boczku, przełożyć do miseczki.

Na tej samej patelni (nie trzeba jej myć) ponownie roztopić łyżeczkę smalczyku oraz łyżkę oleju i lekko zeszklić cebulę.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miseczki.

W drugiej miseczce roztrzepać jajka, mleko, piwo, 50 g roztopionego, przestudzonego smalczyku roślinnego oraz 50 g oleju.

Mieszaninę przelać do miseczki z mąką, krótko wymieszać widelcem, a następnie wsypać boczek, cebulę, połowę sera i pietruszkę i pieprz- wymieszać niedbale tylko tak by składniki się połączyły.

Ciasto wykładać do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Na górę każdej muffinki nałożyć resztę żółtego sera. Ja użyłam takiej na 6 dużych muffinek, ale ta ilość ciasta wystarczy, by napełnić 12 wgłębień klasycznej wielkości.

Piec w temp. 175ºC przez ok. 25-30 min.

Muffiny będą gotowe, gdy wbity w nie patyczek po wyciągnięciu będzie suchy, a nie oblepiony ciastem, a ser delikatnie się przyrumieni.

Najsmaczniejsze podawane na ciepło.

muffiny na piwie z boczkiem i cebulą

muffiny na piwie z boczkiem i cebulą

muffiny na piwie z boczkiem i cebulą

Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda",którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

przepis własny

BAWARSKIE PASZTECIKI

vanilia81

Drożdżowe bułeczki z mięsno- ziołowym nadzieniem, w sam raz do podgryzania na imprezie, choć podane z sałatą sprawdzą się również jako codzienna, rodzinna (choć pracochłonna) kolacja. Najsmaczniejsze na ciepło, na szczęście można je upiec dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem :) 

 Ciasto:

  • 42 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej ( plus trochę do posypania blatu)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

 Nadzienie:

  • 2 białe cebule
  • 150 g mielonego mięsa ( użyłam 200g wołowo- wieprzowego)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki rosołu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko do posmarowania

W 150 ml letniej wody rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski.

Masło rozpuścić, a następnie schłodzić do letniej temperatury.

Do mąki dodać wodę z drożdżami, masło, jajko i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na kleiste ciasto.

Blat cienko posypać mąką. Energicznie zagniatać i uderzać ciasto przez 10 min., aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać liski i posiekać je.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę ( aż się zeszkli) z mięsem ( aż lekko zbrązowieje). Zawartość patelni wymieszać z natką, majerankiem, mieloną papryką, rosołem, śmietaną. Posolić i popieprzyć do smaku, całość dokładnie wymieszać. 

Rozwałkować ciasto (przepis sugerować 1 cm grubości, ja rozwałkowałam na pół cm)

Wyciąć z ciasta kółka szklanką lub podobnym naczyniem kółka o średnicy ok. 8 cm. W środku każdego położyć po 1 łyżeczce farszu.

Nagrać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.

Jajko rozdzielić do dwóch naczynek na białko i żółtko. Białkiem posmarować brzegi kółek z ciasta. Skleić je na pół, zamykając nadzienie w środku, a brzegi docisnąć i skleić. Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem.

Odstawić ponownie na 10 min. do wyrośnięcia, a potem piec ok.15 min., aż pasztecik staną się żółtozłote.

Z przepisu wychodzą 2 blachy (ok. 20 szt.)

Przepis pochodzi z książki ,,Pieczenie jest łatwe" wydawnictwa Reader's Digest.

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci