Menu

Ciasteczkolandia

Trufle czekoladowe z nuta pomarańczy

vanilia81

trufle_czekoladowe_z_nut_pomaraczy_1

Przygotowałyśmy wczoraj z Mają te trufle dla Roberta do kawy. Taka słodka niespodzianka z okazji Dnia Górnika. Robert jest fanem trufli i deserowej czekolady, więc pewne było, że mu przypasują.

Wersja, na która przepis podaję jest smakołykiem wyłącznie dla miłośników mocno gorzkiej czekolady. Ja wykorzystałam taką z 70% zawartością miazgi kakao, ale nic nie stoi na przeszkodzie by posunąć się dalej i przeciwnie można śmiało złagodzić ich smak,  używając częściowo lub wyłącznie czekolady mlecznej. Pomarańczowej nuty dodał im likier pomarańczowy i skórka z pomarańczy.

Szybkie w wykonaniu (nie licząc czasu, który masa tężeje w lodówce). No i takie wiecie, urocze, z serca...

Składniki:

(na około 12 sztuk)

  • 200 g czekolady gorzkiej (u mnie 70% z Lidla)
  • 100 ml śmietany 36%
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np.Cointreau, Grand Marnier)
  • skórka otarta z umytej ekologicznej pomarańczy (lub sparzonej i dokładnie umytej zwykłej)
  • kilka łyżek dobrej jakości kakao

Śmietanę przelać do małego rondelka, doprowadzić do wrzenia.

Drobno pokrojoną czekoladę wsypać do miseczki (najlepiej szklanej, ceramicznej)

Zalać ja gorącą śmietaną, dodać masło i likier, skórkę i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.

Odstawić do ostudzenia.

Przykryć miseczkę folia spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 2 godz., albo do momentu aż masa stężeje

Formować pralinki (u mnie ok. 2,5 cm), obtaczać w kakao.

trufle_czekoladowe_z_nut_pomaraczy_2

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Sarna] 91.198.217.*

    pięknie wyglądają, uwielbiam gorzką czekoladę

  • gin86

    Idealny prezent na Mikołajki :)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci