Menu

Ciasteczkolandia

Babeczki z nutellą

vanilia81

babeczki z nutellą

Jestem, już jestem... 7 stycznia zostałam szczęśliwą mamą malutkiej Małgosi (pochwale się nią niebawem), mogę więc powiedzieć, że najsłodsza babeczka, została już z mojego ,,piekarnika" wyciągnięta ;) Wszystko poszło dobrze, czujemy się świetnie. Doba wydaje się co prawda za krótka, by ogarnąć obowiązki domowe, trójkę dzieci, zająć się kwestiami wykończenia domu który budujemy, znaleźć czas dla siebie i bloga, ale słodkości pojawiają się na naszym stole, więc postaram się je w miarę możliwości pokazywać.

Dziś coś dla małych i dużych fanów nutelli. Proste w wykonaniu, smaczne babeczki, posypane kawałkami chrupiących orzechów laskowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo, po upieczeniu ponadziewać je nutellą...

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem :

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli
  • garść orzechów laskowych do ozdoby

Zmiksować mascarpone z nutellą na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

 babeczki z nutellą nutella cupcake

bbeczki z nutellą

przepis własny

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Dawno nie piekłam babeczek... uwielbiam ten orzechowy zapach i smak...

  • ojciec_wwwirgiliusz

    Wreszcie, wielki come back ;-)

  • Gość: [Tatiana] *.rabbit.static.3s.pl

    Gratuluję - jeju jak pięknie musi teraz być u Ciebie w domu, takie maleństwo, jego zapach - wspaniałości.Wszystkiego dobrego, dla maleństwa, rodzeństwa i rodziców ;))
    czekoladowyzawrotglowy.blogspot.com

  • Gość: [magma] *.80-202-100.nextgentel.com

    rewelacyjnie wygląda:)

  • redhead93

    Wyglądają obłędnie! Porywam jedną ! :)

  • malgorzata.dz

    Agnieszko, babeczki babeczkami, ale przede wszystkim gratulacje i ogromne, ogromne uściski dla całej rodziny, ale zwłaszcza dla Ciebie i Małgosi! :) Dochodź szybko do formy, a córeczka niech Wam zdrowo rośnie. :)
    Ps. No i cóż za piękne imię! (chyba dzisiaj nie bardzo popularne, prawda? ;-)

  • majanaboxing

    Cudowne babeczki,ale Małgosia cudowniejsza!
    Zdrówka dla Was, wszystkiego co najlepsze dla całej cudownej Rodzinki ! :*

  • Gość: [Ginger] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam!
    Planuję zrobić jutro te babeczki, ale mam pytanie odnośnie kremu. Czy wytrzyma kilku godzinną podróż i nadaje się do temperatury pokojowej czy raczej spłynie jeśli nie będzie w lodówce ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź :) Pozdrawiam

  • vanilia81

    Ginger- krem to nutella i mascarpon: nutella w lodówce wiadomo twardnieje ,mascarpone raczej nie zmieni konsystencji, ale generalnie z racji tego, że to nabiał w lodówce przechowywane powinno być. Latem, te kilka godzin podróży mogłoby im nie posłużyć, ale temp. na zewnątrz jest teraz lodówkowa prawie. Ja bym zrobiła, przed wyjazdem przechowywała w lodówce, a potem nie nagrzewała samochodu za bardzo. Możesz też dodać do kremu trochę rozpuszczonej, ostygniętej czekolady, kiedy wróci do swojej konsystencji krem będzie stabilniejszy Pozdrawiam!

  • Gość: [Ginger] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz , zastosuję się do wskazówki :)
    Pozdarwiam

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci