Menu

Ciasteczkolandia

Ciasto włoskie

vanilia81

ciasto włoskie

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto otrzymało przydomek włoskie, ale pod taką nazwą je poznałam, gdy sprzedawane było w pobliskiej cukierni. Było chyba jedynym ciastem, które zdarzało się kupować mojej mamie (aż zdobyła na nie przepis). W internecie krąży także pod nazwą ciasto amerykańskie i wiewiórka.

Lekkie czekoladowe ciasto, wilgotne od jabłek z chrupiącymi orzechami włoskimi. Sprawdza się zawsze, gdy potrzebna jest duża ilość ciasta (na urodziny do pracy, na przedszkolny piknik, na większą uroczystość rodzinną), bo z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta (taką jak znajdziemy w zestawie z piekarnikiem). Równie smaczne kilka dni po upieczeniu. Banalnie proste w przygotowaniu i mam wrażenie z tych, które zawsze się udają.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oleju
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Dodać do nich ½ szklanki cukru, orzechy i rodzynki - wymieszać i odstawić na godzinę.

Następnie dodać pozostałą szklankę cukru, jajka, mąkę, sodę i kakao i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować mieszadłem na niskich obrotach, by całość dokładnie się połączyła.

Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną (spód i boki) papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu będzie suchy.

Przestudzone ciasto warto polać polewą czekoladową. Ja najczęściej robię ją roztapiając 100 g czekolady ze 100 g śmietany kremówki :)

ciasto włoskie

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • ervisha

    Ciasto wygląda wspaniale :)

  • Gość: [ladylaura] 90.170.94.*

    Bardzo apetyczne ciasto ,pozdrawiam.

  • Gość: [mirabelka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Włoskie, bo są orzechy włoskie w przepisie:).

  • majanaboxing

    Znam je pod nazwą wiewiórka albo ciasto amerykańskie. Jest pyszne.
    Wspaniale wygląda u Ciebie.
    Usciski:*

  • gin86

    Wygląda pysznie :)

  • alinkawyka

    Tak, znam to ciasto od lat. Potwierdzam Twoje słowa: świetnie się sprawdza przy różnych okazjach i super smakuje.

  • mikimama

    Ciasto proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne!

  • Gość: [Coolinarna Strefa] *.warszawa.vectranet.pl

    Bardzo fajne ciasto. Lubię tak podawane ciasta.

  • jolantaszyndlarewicz

    Piekłam to ciasto bardzo, bardzo często w swoich nastoletnich latach:). ja zaś znałam je jako awaryjne:) pozdrawiam

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci