Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

Jesienią lubię piec rogaliki, w ubiegłym roku królowały u nas te z kruchego ciasta, w tym roku zachciało mi się  puszystej ich wersji- drożdżowej. Klasyczne nadziewane są powidłami lub marmoladą, ja przełamałam słodycz ciasta wykorzystując dżem z czarnej porzeczki. O tak jesień jest fajna...

* wpis zawiera lokowanie produktu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

Do posmarowania (opcjonalnie):

  • 1 żółtko
  • łyżka mleka

Drożdże rozetrzeć zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., by rozczyn podwoił swoją objętość.

Wbić jajka, dosypać resztę mąki, ekstrakt waniliowy i roztopione, przestudzone masło.

Zagnieść ciasto i odstawić je przykryte ściereczką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje wyrastało krócej).

Ponownie zagnieść, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. ½ cm i pokroić na 8 trójkątów (czyli przekroić je na pół, a potem na ćwiartki i ósemki).

Na każdy trójkącik położyć łyżeczkę dżemu i zwinąć.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (lub matą silikonową).

Można posmarować je żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, zarumienią się i będą błyszczące.

Piec ok. 20 min. w temperaturze 175°C.

Jeśli nie były smarowane  Po upieczeniu i przestudzeniu można je oczywiście polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

 źródło: ,,Encyklopedii kulinarnej. Ciasta" z małymi zmianami

środa, 09 października 2013, vanilia81

Komentarze
2013/10/09 16:02:51
Bardzo apetyczne, domowe słodkości!
-
2013/10/09 21:25:43
Aguś, cudowne rogaliczki. Delikatne i piękne. Idealne do herbatki :)
-
Gość: monia, 91.236.137.*
2013/11/05 16:54:11
przepis fajny, zaraz sie zabieram do robienia rogalikow ale cos tu chyba nie gra w zdaniu "dodac reszte cukru". Chyba maki bo caly cukier poszedl do zaczynu a maki do ciasta sie nie dadalo jeszcze oprocz 2 lyzek, co nie?
-
2013/11/05 17:23:21
Monia tak oczywiście miało być mąkę...;) Miłego pieczenia!
-
2013/11/20 12:28:40
Uwielbiam takie rogaliki, kojarzą mi się z rogalikami mojej babci :). Wieczorem zrobię takie na kolację :) Pozdrawiam :)
-
Gość: fasolka, c-94-255-197-249.cust.bredband2.com
2013/12/05 17:42:40
moje rogaliki wlasnie wedruja do piekarnika :)
-
Gość: gość2, host-2129110-217.atman.pl
2013/12/20 09:19:24
no pyszna reklama Lidla
-
Gość: Izaenel, epa150.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/01 20:24:27
Pyszne :) piekłam w listopadzie, wyszły rewelacyjne. Nie zapisałam wtedy przepisu i dziś przekopywałam się przez morze najróżniejszych przepisów, by odnaleźć właśnie te. Dobrze, że moja córka ma fotograficzną pamięć i zapamiętała czerwone krateczki :)
-
2014/02/01 21:25:27
Izenel -bardzo się cieszę, że przepis przypasował, że chciało Ci się tak ich szukać, no i że krateczka doprowadziła Cię do celu ;) Pozdrawiam Ciebie i bystrą Córę,miłego pieczenia ;) :*
Instagram
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl

Ulubiony sklep

pretty home interiors
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Top Blogi Smaczneblogi.pl