Menu

Ciasteczkolandia

Rogaliki drożdżowe

vanilia81

rogaliki drożdżowe

Jesienią lubię piec rogaliki, w ubiegłym roku królowały u nas te z kruchego ciasta, w tym roku zachciało mi się  puszystej ich wersji- drożdżowej. Klasyczne nadziewane są powidłami lub marmoladą, ja przełamałam słodycz ciasta wykorzystując dżem z czarnej porzeczki. O tak jesień jest fajna...

* wpis zawiera lokowanie produktu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

Do posmarowania (opcjonalnie):

  • 1 żółtko
  • łyżka mleka

Drożdże rozetrzeć zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., by rozczyn podwoił swoją objętość.

Wbić jajka, dosypać resztę mąki, ekstrakt waniliowy i roztopione, przestudzone masło.

Zagnieść ciasto i odstawić je przykryte ściereczką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje wyrastało krócej).

Ponownie zagnieść, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. ½ cm i pokroić na 8 trójkątów (czyli przekroić je na pół, a potem na ćwiartki i ósemki).

Na każdy trójkącik położyć łyżeczkę dżemu i zwinąć.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (lub matą silikonową).

Można posmarować je żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, zarumienią się i będą błyszczące.

Piec ok. 20 min. w temperaturze 175°C.

Jeśli nie były smarowane  Po upieczeniu i przestudzeniu można je oczywiście polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki drożdżowe

rogaliki drożdżowe

 źródło: ,,Encyklopedii kulinarnej. Ciasta" z małymi zmianami

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo apetyczne, domowe słodkości!

  • majanaboxing

    Aguś, cudowne rogaliczki. Delikatne i piękne. Idealne do herbatki :)

  • Gość: [monia] 91.236.137.*

    przepis fajny, zaraz sie zabieram do robienia rogalikow ale cos tu chyba nie gra w zdaniu "dodac reszte cukru". Chyba maki bo caly cukier poszedl do zaczynu a maki do ciasta sie nie dadalo jeszcze oprocz 2 lyzek, co nie?

  • vanilia81

    Monia tak oczywiście miało być mąkę...;) Miłego pieczenia!

  • julcia.93

    Uwielbiam takie rogaliki, kojarzą mi się z rogalikami mojej babci :). Wieczorem zrobię takie na kolację :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [fasolka] *.cust.bredband2.com

    moje rogaliki wlasnie wedruja do piekarnika :)

  • Gość: [gość2] *.atman.pl

    no pyszna reklama Lidla

  • Gość: [Izaenel] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszne :) piekłam w listopadzie, wyszły rewelacyjne. Nie zapisałam wtedy przepisu i dziś przekopywałam się przez morze najróżniejszych przepisów, by odnaleźć właśnie te. Dobrze, że moja córka ma fotograficzną pamięć i zapamiętała czerwone krateczki :)

  • vanilia81

    Izenel -bardzo się cieszę, że przepis przypasował, że chciało Ci się tak ich szukać, no i że krateczka doprowadziła Cię do celu ;) Pozdrawiam Ciebie i bystrą Córę,miłego pieczenia ;) :*

  • Gość: [Gość] *.dynamic.chello.pl

    Mega przepis pierwszy raz robiłam rogaliki i były pyszne. Dziękuje za przepis ;)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci