Blog > Komentarze do wpisu

Chałka drożdżowa

chałka drożdżowa

Jest coś błogiego w połączeniu słodkich, domowych przetworów z ciepłą chałką, ale nawet jeśli dysponujecie jedynie kawałkiem świeżego masła, to upieczenie jej jest dobrym pomysłem. Zniknie błyskawicznie.

Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale to tylko dlatego, że ciasto musi kilka razy wyrastać. Nasza praca sprowadza się na szczęście do tego, że musimy połączyć składniki, a potem raz na jakiś czas zajrzeć do ciasta, by chwilę je powyrabiać, walnąć w w nie pięścią, a na koniec pozaplatać. Zapewniam, że wszystkie te chwile należą do miłych i odstresowujących :)

Pierwszego dnia chałka jest maślana i puszysta. Drugiego, jak to z ciastem drożdżowym bywa traci na miękkości (ale nadal jest świeża i smaczna). Dobrym pomysłem jest w dniu przygotowania ciasta upieczenie chałek z połowy ilości ciasta, a jego resztę przykrycie folią spożywczą i odstawienie do lodówki, by następnego dnia upiec je ponownie.

Składniki:  (na 4 chałki)

  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka soli (dałam dwie łyżeczki)
  • 850 g + 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 g masła

dodatkowo:

  • olej do spryskania ciasta
  • 1 jajko roztrzepane z łyżeczką wody
  • mak, sezam, cukier perlisty (opcjonalnie)

 

Drożdże rozkruszyć w misce (lub misie miksera jeśli tak jak ja będziecie z niego korzystać), wlać ciepłą wodę i wymieszać, by się rozpuściły.

Dodać 850 g mąki, cukier i sól.

Mieszając dodać roztrzepane jajka i dolać roztopione, ostudzone masło.

Dobrze wyrobić ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki. Może się zdarzyć, że ciasto będzie jej potrzebowało mniej lub więcej. Zależy to od konsystencji ciasta, ma być dość luźne, elastyczne i nie za bardzo klejące.

Kiedy ciasto trochę podrośnie i zacznie odstawać od ścianek, przełożyć je na stolnicę i wyrabiać kolejne 5-10 min. uformować kulę, spryskać ( lub cienko posmarować) olejem i odstawić (miskę przykryć ściereczką) na 2 godziny.

W tym czasie należy ciasto dwukrotnie odgazować, tj.wbić w nie pięść :)

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować 6 wałeczków, by następnie zapleść dwie chałki (czyli jak w warkoczu na każdą chałkę potrzebujemy 3 wałeczki).

Przełożyć na wysmarowane olejem, lub wyłożone papierem do pieczenia blaszki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-40min.

Wyrośnięte posmarować mieszaniną jajka i wody i posypać makiem, sezamem lub cukrem perlistym.

Piec w nagrzanym do 180º C piekarniku przez 30- 40 min.

Jeśli chałki zaczną za bardzo się rumienić, przykryć je folią aluminiową.

Ostudzić (choć chwilę...) na metalowej kratce.

 

chałka drożdżowa

chałka drożdżowa

chałka drożdżowa

chałka drożdżowa

źródło: Eliza Mórawska, White Plate ,,Słodkie"

piątek, 12 lipca 2013, vanilia81
Tagi: drożdże

Komentarze
2013/07/12 17:42:42
Pięknie wygląda!
-
2013/07/12 18:59:14
Idealna ,bardzo smacznie wygląda,pozdrawiam.
-
2013/07/12 19:01:26
Niemal czuję jak pachnie...
-
2013/07/12 20:33:03
Ślinka kapie :)
Uwielbiam chałki.
-
2013/07/15 23:31:14
Kochana, śliczna jest Twoja chałka! Z wielką chęcią bym skubnęla kawałeczek. Cudna!
Uściski:*
Instagram
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl

Ulubiony sklep

pretty home interiors
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Top Blogi Smaczneblogi.pl