Menu

Ciasteczkolandia

Babeczki z kremem kasztanowym

vanilia81

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

Krem kasztanowy...Kupiłam go wcale nie z ciekawości jak smakuje, a ze względu na jego słoiczek, jestem bowiem fanką słoiczków konfitur i kremów firmy Bonne Maman. Sam krem po skosztowaniu trochę mnie rozczarował: specyficzny, mdławy, mało wyrazisty, słodki. Wiem, że ma swoich wielbicieli w takiej czystej postaci, ale do mnie nie trafia. Kiedy jednak wykorzystałam go jako składnik babeczek pokazał  swoje drugie, jakże miło zaskakujące oblicze. Muszę to napisać-  babeczki z kremem kasztanowo waniliowym to najlepsze babeczki jakie miałam okazję kiedykolwiek upiec. Z taką lekkością, puszystością i ciekawym smakiem jeszcze się nie spotkałam. Kasztanowo-waniliowa nuta jest subtelna, ale zapada w pamięci. Całej naszej czwórce smakowały zarówno w wersji śniadaniowej ( bez kremu), jak i deserowej otulone kremem kasztanowo-serowym.

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kremu kasztanowego z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, ponownie zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami i napełnić je równomiernie masą.

Piec w 175°C przez ok. 20 min. Będą gotowe, gdy wbity drewniany patyczek po wyciągnięciu nie będzie oblepiony ciastem.

Upieczone wyciągnąć z piekarnika, ostudzić chwilkę w formie, wydobyć i wystudzić na metalowej kratce.

Krem kasztanowo- serowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g kremu kasztanowego z wanilią

Zmiksować składniki na gładki, jedwabisty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać przestudzone babeczki, ozdobić wg. uznania.

 

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

babeczki z kremem kasztanowym z wanilią

przepis własny

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Wyglądają cudnie a z tą dodatkową kasztanowo-kremową czapą - bajka! Jak dobrze, że mam w szafce jeszcze słoiczek tego kremu. Uwielbiam je i za słoiczki i za zawartość;)

    p.s. piękne i bardzo kuszące zdjęcia!

  • vanilia81

    Dzięki Ewuś, gdyby nie Ty pewnie słoiczek do dziś leżałby w lodówce. Kolejny słoiczek wyląduje coś czuje w babce kasztanowej... mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/03/kasztanowa-babka-ucierana.html :*

  • Gość: [kamila] *.dynamic.chello.pl

    hmm... jakie apetyczne zdjęcia :)

  • majanaboxing

    Aguś, pięknie wyglądają te babeczki! Z czapeczkami kremu im do twarzy :).
    Powiem szczerze, że mi ten krem średnio smakował, ale w połączeniu z mascarpone np jest super, czy z dodatkiem jakiegoś alkoholu np.
    Muszę spróbować z takimi babeczkami :)
    Urocze :)

  • alohaskarbie

    Nigdy nie miałam okazji spróbować kremu kasztanowego, i szczerze powiedziawszy, nie ciągnie mnie do niego, ale chętnie bym zrobiła takie babeczki, tylko, że z kremem czekoladowym :)

  • vegazone

    ale kusisz tymi babeczkami, kusisz :) Muszą być smakowite. A gdzie można dostać takie przetwory Bonne Maman?

  • gin86

    Wyglądają cudnie :)
    Mam puszkę kremu kasztanowego, muszę go w końcu wykorzystać :)

  • wiktorkowa

    Krem kasztanowy? nie słyszałam nawet o takim:) oryginalny. a babeczki wyglądają bardzo apetycznie:)

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci