Blog > Komentarze do wpisu

MAŚLANE WYCINANKI (kruche ciasteczka- NAJLEPSZE!)

MAŚLANE WYCINANKI

 

Jeśli szukacie przepisu na idealne, chrupiące maślane ciasteczka, to właśnie go znaleźliście! Praca z tym ciastem to przyjemność, przypomina wałkowanie ciastoliny. Wiele z kruchych ciasteczek, które piekłam do tej pory doprowadzało mnie do furii krusząc się i rwąc przy wałkowaniu, co psuło świetną zabawę, do której pieczenie ciasteczek z dziećmi zaliczam. Ten przepis gwarantuje zachowanie zdrowia psychicznego... Po upieczeniu ciasteczka są kruche (ale nie łamią się bez powodu), bardzo smaczne, maślane, w sam raz słodkie i co ważne (gdy tak jak my wykorzystacie je w urodzinowym konkursie na najładniejsze ich ozdobienie...) zachowują swój kształt po upieczeniu.

składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g lub więcej mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00 )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

 

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt waniliowy,wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Wsypać suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, delikatnym lecz pewnym ruchem. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować, dosypać trochę mąki, ale pamiętając, że jeśli przedobrzymy, będzie twarde.

Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.

Po tym czasie wyjąc 1 część ciasta,posypać delikatnie mąką (ja obtaczam zawsze wałek mąką zamiast ciasta) rozwałkować ją na grubość ok pół cm. (delikatnie posypanej mąką) stolnicy.

Wycinać za pomocą w foremek do ciasteczek (które każdorazowo dobrze jest zanurzyć w mące) i układać je w odstępach na blachach (ja zawsze wykładam je pergaminem)

Piec 8-12 min. w zależności wielkości ciasteczek (i piekarnika), do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia, a następnie dowolnie oblewać lukrem i ozdabiać. Miłej zabawy!

 

KRUCHE CIASTECZKA

źródło: Nigella Lawson ,,Jak być domową boginią" (daje mniej soli)

piątek, 01 czerwca 2012, vanilia81

Komentarze
Gość: Angie, dcj70.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/01 10:50:56
Uwielbiamy takie ciacha!
-
2012/06/01 13:02:15
Takie ciasteczka są najlepsze i pewnie świetnie smakują :)
-
2012/06/01 22:28:50
urocze ;]
uwielbiam kruche ciasteczka.
-
2012/06/01 23:20:44
Takie ciasteczka są super pyszne. I mają ładne kształty:)
Ja dziś zrobiłam lawendowe, powędrują na jutrzejszy festyn :)
Pozdrawiam ciepło:*
-
Gość: ika_an, etf93.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/02 20:15:00
Pyszne!
-
2012/06/03 22:12:02
cudne te twoje ciasteczka:)maślane najlepsze:):):):
-
2012/08/25 16:30:43
zrobiłam razem z dziećmi, wyszły bardzo smaczne :) dziękujemy za fajny przepis :)
-
Gość: aga, 102-131-78-94.net.stream.pl
2012/12/16 18:12:20
Ciasteczka wyszly przepyszne. Przepis fantastyczny, pieczenie ciasteczek od dzisiaj to przyjemnosc :-)
-
Gość: , ip-91.189.219.118.skyware.pl
2012/12/17 12:21:14
Podaj proszę w jakiej temperaturze pieczesz te ciasteczka...
-
2012/12/17 13:42:06
Dziewczyny bardzo sie cieszę, jesli dodaje do czegos przydomek ,,idealne" to tak jest i ciesze sie, ze to potwierdzacie komentarzami. Pieke je w 175 stopniach, NIgella w 180.
-
2013/01/18 21:46:20
piękne ciasteczka :)
-
Gość: PanSłodki, user-109-243-57-207.play-internet.pl
2013/03/13 17:16:29
piekłem w piątek. naprawdę idealne!!!!
-
2013/03/13 20:17:00
Panie słodki- widzisz można mi zaufać ;)
-
Gość: Kocham słodkości, cpe-109-207-148-173.docsis.tczew.net.pl
2013/03/17 12:31:55
Właśnie zrobiłam te ciasteczka, są przepyszne :) Na jutro nic nie zostanie.
Dziękuję za łatwy i tani przepis :)
-
2013/03/24 12:47:29
Przepis brzmi baardzo zachęcająco.. Dodaję do ulubionych i z pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam
-
Gość: , 46.205.112.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/08 23:17:13
Witam , ciasteczka z Pani przepisu wyszły rewelacyjnie czy z tego przepisu moge zrobic korpusy babeczek?
-
Gość: Gosia, adcl109.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/16 13:41:38
Polecam do nich polewę z białej czekolady a na nią posypkę cukrową, bądź płatki migdałów :)
-
Gość: Anka, 089-100-082098.ntlworld.ie
2014/01/06 18:59:33
Dziękuje za super przepis mój synek zjadł odrazu chyba z 10 ciasteczek, prosty przepis a ciasteczka bardzo kruche i pyszne!!!
-
Gość: sansa, host188117151186.coner.static.3s.pl
2014/01/15 16:58:48
Ciasteczka dobre ale sol mi przeszkadza, czuć ze są słone.
-
Gość: Pati, staticline-31-182-66-196.toya.net.pl
2014/01/20 15:29:16
Czy te ciasteczka dużo rosną? Chciałabym dziś zrobić z synkiem te ciach dla babci na jutrzejsze święto. Chcielibyśmy odciskać na nich stempelkiem napisy ale nie wiem czy te napisy przez proszek do pieczenia nie znikną w piekarniku.
Najwyżej nie dodamy proszku.

I jeszcze jedno pytanie: ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?
-
2014/01/20 22:06:08
Pati przepraszam, że dopiero teraz. To ciasto sprawdzają się idealnie, by robić na nich pieczątki. Minimalne zmniejszenie ilości proszku dobrze im wówczas zrobi ( choc ja nie zmniejszam) . Wychodzi ich całkiem sporo, zależy od wielkosci wykrawaczek, ale to pół kilo ciasta, wiec wystarczy, by obdzielić babcie , dziadków i jeszcze do puszki sobie schować :) Pozdrawiam ciepło!
-
Gość: Magda, nat2.finemedia.pl
2014/01/21 17:30:41
Ciasteczka ok, ale zbyt słodkie zwłaszcza dla dzieci, mimo iż odjęłam 50g cukru. Nie napisała Pani w jakiej temp. piec. U mnie z termoobiegiem 160 C , ok 10 minut.
-
2014/01/22 10:55:39
Magda- za słodkie? Dla mnie ok, ale dzieciom cukier dobrze ograniczać, wiec następnym razem spróbuje tak jak Ty zmniejszyć jego ilość ( soli wówczas też). Przepis przewiduje 175 stopni C. A czas wiadomo uzależniony od wielkości/ grubości ciasteczek i piekarnika :) Pozdrawiam i dziękuję za opinie! :)
Instagram
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl

Ulubiony sklep

pretty home interiors
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Top Blogi Smaczneblogi.pl