Menu

Ciasteczkolandia

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

vanilia81

Ciąg dalszy wypieków ekspresowych. Mąka, cukier i jajka są w każdej kuchni, jeśli szczęśliwie posiadacie jeszcze 3  jabłka, nic nie stoi na przeszkodzie by je upiec. Przepis pochodzi z miesięcznika ,,Moje gotowanie" i tam nazwano go ,,Plackiem z jabłkami". To takie połączenie babki i biszkoptu, naprawdę bardzo przyzwoite w sytuacji, kiedy za pół godziny mamy niezapowiedzianych wcześniej gości :)

Składniki:

- 3 średnie jabłka (wiadomo najlepiej deserowe)

- 2 jajka

- 4 łyżki oleju

- 6 łyżek mleka

- 8 łyżek cukru pudru

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- masło i tarta bułka do formy.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Okrągłą formę do tarty posmarować masłem, wysypać bułką tartą, ułożyć cząstki owoców. Jajka, mleko, mąkę, olej, cukier puder i proszek do pieczenia zmiksować na gładkie ciasto. Ciastem zalać jabłka. Piec około 20 min. w temp. 180 stopni C. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Do ciasta można dodać  trochę startej skórki z cytryny, a cząstki jabłek oprószyć cynamonem :)

  

 

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • the_city

    Wygląda wspaniale, ale napisz proszę ile wzięłaś mąki i jakiej i czy może byc oliwa zamiast oleju:) Pozdrawiam serdecznie

  • vanilia81

    the_city maki 3/4 szklanki znowu poknociłam składniki eh... dzięki, że to zauważyłaś :) oliwa z oliwek może oczywiście być choć moim zdaniem po pierwsze to malo ekonomiczne rozwiązanie, a po drugie oliwa (np. z oliwek) jest jednak bardziej wyrazista w smaku niz olej np. rzepakowy, w tym przypadku te pare łyżek nie zaszkodzi i nie przyćmi smaku, ale dodawana w wiekszych ilościach może wpłynąć na smak. Pozdrawiam i smacznego :)

  • majanaboxing

    Vanilko, sliczne jest to ciasto! NA pewo do wyprobowania, swietne! :)

  • ebe4

    Na wstępie powiem, że kiepska ze mnie kucharka, dlatego do uczynienia tego ciasta skusiło mnie określenie szybkie;p A i tak nie wyszło, siedziało w piekarniku aż 40 minut bo nie chciało sie upiec. Ciekawe co źle zrobiłam tym razem.

  • kamelia_2

    Zrobiłam dziś to ciasto, skuszona czasem przygotowania. Wyszło! Było bardzo smaczne. Wzięłam dużą formę, więc było niewyrośnięte i dlatego dzieci je nazwały "pizzą z jabłkami". Nie został ani kawałeczek. Polecam! Będę piekła co tydzień :-)

  • vanilia81

    Kamelio przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje, ale rzadko tu zagladam :( Bardzo sie ciesze i gratuluje kreatywnych Dzieciaczków ;)

  • aga6696

    Pyszne ciasto, rewelacyjnie proste i do tego extra szybkie!
    Gdy tylko mam 3 wolne jabłka od razu robię to ciasto - zresztą sprawdza się również dla gości zapowiadających się na godzinę przed przyjazdem!!!!;)
    Znalazłam je w sezonie "jabłkowym" i wykorzystuje do dziś...
    Więcej takich przepisów! Pozdrawiam!!! ;D

  • vanilia81

    Aga u mniedokładnie tak samo, jak mam 3 jabłka lub nagłych gości zaraz je piekę ;) pozdrawiam

  • 8_ewa

    wlasnie piecze mi sie to ciasto w piecu , zobacze jak wyjdzie i dam wam znac pozdrawiam

  • andziaa13

    piekłam już 2 razy tarte z tego przepisu i wyszła jak na obrazku.wspaniały smak!

  • madziasz

    właśnie stygnie, ja dodałam jeszcze kakao do ciasta i powidła śliwkowe na jabłka;) może przekombinowałam alem w ciąży więc wybaczcie;) dam znac jak skosztuję...

  • Gość *.aster.pl

    kurcze... ja wzielam skladniki podwójnie bo chcialam zeby mi wyroslo takie wysokie.... i niestety... ale wyszedł mi zakalec :/

  • vanilia81

    ojej aster przykro mi :( Troszkę wyższe (i godne polecenia) będzie to ciasto:

    ciasteczkolandia.blox.pl/2007/07/CIASTOP-ZE-SLIWKAMI.html pozdrawiam

  • Gość: [darth] *.rzeszow.mm.pl

    Klawe ciacho :) i gotowe w pół godziny :)

  • Gość: [Gosiak] *.254.e-malbork.net

    Ciasto zrobiłam, własnie zjadlłam jeden kawałek i idę po dokładkę :) Pyszne, proste i szybkie, polecam! :)

  • Gość: [KingKong] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Właśnie się zajadam :) Faktycznie, jabłka najlepiej deserowe, miałam słodkie i suche, nie powaliła mnie ta wersja na kolana, ale z deserowymi to musi być "niebo w gębie" :)

  • vanilia81

    KingKong to ciasto piekłam kilka late temu, dziś pewnie oceniłabym je na przyzwoite. Na dzień dzisiejszy polecam Tartę Tatin (Pascala). To jest niebo w gębie :) Spróbuj koniecznie! (jesli lubisz karmel) pozdrawiam

  • weronika-antosik

    Ciasto właśnie się piecze... Ciasta to moja pięta Achillesowa, ale mam nadzieję, że może ten przepis pozwoli mi to zmienić?! Już wiem, że dałam za dużo oleju (6 łyżek zamiast 4), ale mam małe łyżki stołowe, więc.... ehhhh....
    Jeśli mi wyjdzie postawię sobie pomnik, a mąż będzie dumny. :)

  • vanilia81

    weronika-antosik No to trzymam kciuki. Zajrzyj na bloga, w najbliższym czasie dodam dwa przepisy idealne dla początkujących (w foremkach-keksówkach) pozdrawiam Cię ciepło :)

  • Gość: [c.kasia91] *.warszawa.vectranet.pl

    na moje szczęście zapomniałam o wyłączeniu ciasta;p piekło się ok 30min a i tak na górze po przekrojeniu było płynne i niedopieczone, nie mam pojęcia co się stało bo w kuchni nie mam raczej wpadek;p wstawiłam jeszcze do piekarnika, może uratuje;) pozdrawiam

  • Gość: [Kociara] *.tvk-net.pl

    Mniam ... przepyszne jest to ciasto. Jak piekło się w piekarniku to pachniało na cały dom !

Dodaj komentarz

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci