Menu

Ciasteczkolandia

BUŁECZKI DROŻDZOWE

vanilia81

Przepis na to ciasto drożdżowe dostałam od koleżanki Ewy, która oczarowała mnie ich wytrawna wersja w Sylwestra. Jak to mówią ,,jaki Sylwester taki cały rok" i coś w tym jest, bo jak dotąd walczę sama z sobą by będąc w sklepie nie robić zapasu drożdży i potem na okrąglo ich nie piec... Przepis jest jej mamy, sprawdzony, co potwierdzam. Z ciasta można upiec ciasto lub zrobić bułeczki- słodkie dodając cukier lub wytrawne (pyszne z masełkiem ziołowym lub czosnkowym) wówczas bez cukru za to np. z ziołami. Bułeczki wyszły takie jak powinny pulchne i mięciutkie. Jak to z ciastem drożdzowym bywa najlepsze w dniu wypieku, a następnego dnia po kilkunastosekundowym podgrzaniu w mikrofalówce :)

Składniki:

- szklanka letniego mleka

- pól paczki żywych drożdży

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżeczka cukru

Podane wyżej składniki wymieszać robiąc zaczyn i odstawić w cieple miejsce na ok. 15 min.

Następnie dodać:

- 2 jajka

- 1/3 kostki roztopionego masła

- mąkę pszenną ( trudno podać ilość, pewnie ok. 2- 3 szklanek, tak by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie było też twarde)

- 4 - 5 łyżeczek cukru (jeśli chcemy wersje słodką, szczyptę soli i np. zioła jeśli wytrawną)

Wyrobić ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę formując w dłoniach równej wielkości bułeczki. Ja układam je ściśle obok siebie, tak, że się dotykają, a gotowe od siebie odrywam. Wersje słodka można ponadziewać np. powidłami lub nutellą. Pyszna sprawa bez dwóch zdań.

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • mayme

    Przepis wydaje się prosty. Może by tak spróbować w niedzielę? :)

  • usmiecham-sie

    żywe drożdze w sensie te w kostce a nie w proszku tak?;)

  • malta_79

    Vanillio, kochana, póżniej juz nie dajesz mąki? Bo w przepisie ją widzę tylko w zaczynie...

  • usmiecham-sie

    Z tego co piszesz, nie są trudne do zrobienia. A jeszcze wyglądają baaaardzo smakowicie:)

  • vanilia81

    Malta_79 widzisz jaka ja jestem roztrzepana, oczywiście, że łyżka mi to za mało ;) dziekuje Ci za spostrzegawczość

    Mayme spróbuj to naprawde nie wiele pracy a radochy kupa!

    Usmiecham się tak, tak żywe to znaczy nie instans tylko w kostce :)nie są trudne zareczam!

  • irytek05

    Vanilio, prześlij mi uprawnienia administratora, póxnym wieczoraem zajmę się tym. Z tego co czytałam, to tam się generuje ciągle nowe notki, więc pewne rzeczy też będziesz musiała ściągnąć na swój komputer. Ja dojdę do pewnego momentu, a potem Ci wytłumaczę, co będziesz musiała zrobić sama:)

  • irytek05

    Wpisałam się tu dzisiaj, abyś przysłała mi uprawnienia do bloga, miałam zamiar zrobić Ci z tym spisem treści, o którym pisałaś, ale nie widzę tego komentarza, ani uprawnień nie dostałam. Nie wiem, jak się można z Tobą skontaktować. Pozdrawiam:)

  • majanaboxing

    Mysle,ze trzeba sprobowac zrobic takie buleczki :) Mniamusne musza byc!:)

  • vanilia81

    Irytku przepraszam nie zaglądałam tu 2 dni i mi umknęło. Odezwę się napewno i juz teraz z góry dziękuje :)

    Majanaboxing oj trzeba, trzeba kochana, syn napewno pomoże i pobierze lekcje biologii pt. rozmnażanie drożdży :)

  • majanaboxing

    Vanilko, hi hi nie pomyslalam o rozmnazaniu drozdzy he he :) Faktycznie niezla lekcja biologii. :) Pozdrawiam Cie.

  • brzucho-moowca

    gdy widzę chlebowy lub bułkowy miąższ
    to robi mi się coś takiego...
    że lepiej nie mówić

    pozdrawiam
    a teraz sobie poczytam
    Brzucho

  • tess1102

    w przepisie zabrakło czasu wyrastania ciasta oraz temperatury i czasu pieczenia bułeczek

Dodaj komentarz

© Ciasteczkolandia
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci