Blog > Komentarze do wpisu

BUŁECZKI DROŻDZOWE

Przepis na to ciasto drożdżowe dostałam od koleżanki Ewy, która oczarowała mnie ich wytrawna wersja w Sylwestra. Jak to mówią ,,jaki Sylwester taki cały rok" i coś w tym jest, bo jak dotąd walczę sama z sobą by będąc w sklepie nie robić zapasu drożdży i potem na okrąglo ich nie piec... Przepis jest jej mamy, sprawdzony, co potwierdzam. Z ciasta można upiec ciasto lub zrobić bułeczki- słodkie dodając cukier lub wytrawne (pyszne z masełkiem ziołowym lub czosnkowym) wówczas bez cukru za to np. z ziołami. Bułeczki wyszły takie jak powinny pulchne i mięciutkie. Jak to z ciastem drożdzowym bywa najlepsze w dniu wypieku, a następnego dnia po kilkunastosekundowym podgrzaniu w mikrofalówce :)

Składniki:

- szklanka letniego mleka

- pól paczki żywych drożdży

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżeczka cukru

Podane wyżej składniki wymieszać robiąc zaczyn i odstawić w cieple miejsce na ok. 15 min.

Następnie dodać:

- 2 jajka

- 1/3 kostki roztopionego masła

- mąkę pszenną ( trudno podać ilość, pewnie ok. 2- 3 szklanek, tak by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie było też twarde)

- 4 - 5 łyżeczek cukru (jeśli chcemy wersje słodką, szczyptę soli i np. zioła jeśli wytrawną)

Wyrobić ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę formując w dłoniach równej wielkości bułeczki. Ja układam je ściśle obok siebie, tak, że się dotykają, a gotowe od siebie odrywam. Wersje słodka można ponadziewać np. powidłami lub nutellą. Pyszna sprawa bez dwóch zdań.

piątek, 01 lutego 2008, vanilia81
Tagi: drożdże

Komentarze
2008/02/01 17:26:02
Przepis wydaje się prosty. Może by tak spróbować w niedzielę? :)
-
2008/02/01 19:07:39
żywe drożdze w sensie te w kostce a nie w proszku tak?;)
-
2008/02/01 20:28:23
Vanillio, kochana, póżniej juz nie dajesz mąki? Bo w przepisie ją widzę tylko w zaczynie...
-
2008/02/02 10:31:07
Z tego co piszesz, nie są trudne do zrobienia. A jeszcze wyglądają baaaardzo smakowicie:)
-
2008/02/02 14:23:55
Malta_79 widzisz jaka ja jestem roztrzepana, oczywiście, że łyżka mi to za mało ;) dziekuje Ci za spostrzegawczość

Mayme spróbuj to naprawde nie wiele pracy a radochy kupa!

Usmiecham się tak, tak żywe to znaczy nie instans tylko w kostce :)nie są trudne zareczam!
-
2008/02/02 17:47:11
Vanilio, prześlij mi uprawnienia administratora, póxnym wieczoraem zajmę się tym. Z tego co czytałam, to tam się generuje ciągle nowe notki, więc pewne rzeczy też będziesz musiała ściągnąć na swój komputer. Ja dojdę do pewnego momentu, a potem Ci wytłumaczę, co będziesz musiała zrobić sama:)
-
2008/02/03 00:56:04
Wpisałam się tu dzisiaj, abyś przysłała mi uprawnienia do bloga, miałam zamiar zrobić Ci z tym spisem treści, o którym pisałaś, ale nie widzę tego komentarza, ani uprawnień nie dostałam. Nie wiem, jak się można z Tobą skontaktować. Pozdrawiam:)
-
2008/02/03 11:31:23
Mysle,ze trzeba sprobowac zrobic takie buleczki :) Mniamusne musza byc!:)
-
2008/02/07 10:52:53
Irytku przepraszam nie zaglądałam tu 2 dni i mi umknęło. Odezwę się napewno i juz teraz z góry dziękuje :)

Majanaboxing oj trzeba, trzeba kochana, syn napewno pomoże i pobierze lekcje biologii pt. rozmnażanie drożdży :)
-
2008/02/07 13:12:17
Vanilko, hi hi nie pomyslalam o rozmnazaniu drozdzy he he :) Faktycznie niezla lekcja biologii. :) Pozdrawiam Cie.
-
2008/03/30 11:51:45
gdy widzę chlebowy lub bułkowy miąższ
to robi mi się coś takiego...
że lepiej nie mówić

pozdrawiam
a teraz sobie poczytam
Brzucho
-
2010/06/19 11:58:37
w przepisie zabrakło czasu wyrastania ciasta oraz temperatury i czasu pieczenia bułeczek
Instagram
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl

Ulubiony sklep

pretty home interiors
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Top Blogi Smaczneblogi.pl